Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Politika

26.08.2020
1287

PRAVILA O PREDSTAVLJANJU POLITIČKIH STRANAKA, KANDIDATA I NJIHOVIH PROGRAMA NA TALASIMA RADIO KOTORA U TOKU KAMPANJE ZA PARLAMENTARNE I LOKALNE IZBORE 30.08. 2020. GODINE

Na osnovu člana 74 Zakona o elektronskim medijima, člana 50-64b Zakona o izboru odbornika i poslanika, kao i člana 40 Statuta Radio Kotora, Savjet Radio Kotora na sjednici održanoj 29.06.2020. godine usvojio je:

PRAVILA O PREDSTAVLJANJU POLITIČKIH STRANAKA, KANDIDATA I NJIHOVIH PROGRAMA NA TALASIMA RADIO

KOTORA U TOKU KAMPANJE ZA PARLAMENTARNE IZBORE 30.08.2020. GODINE

 

 Član 1

U cilju ostvarivanja opšteg interesa u oblasti informisanja, Radio Kotor će, u skladu sa materijalnim i tehničkim mogućnostima, pratiti izbornu kampanju.

 

Član 2

Radio Kotor će istinito, blagovremeno i nepristrasno informisati građane o svim fazama postupka i različitim stavovima povodom izbora, pod ravnopravnim uslovima za sve učesnike u izbornoj kampanji, u skladu sa Zakonom o medijima, Zakonom o elektronskim medijima, Novinarskim kodeksom, Pravilnikom o programskim principima i  profesionalnim standardima Radio Kotora, ovim pravilima, te svim pravilima i standardima sadržanim u međunarodnim dokumentima o ljudskim pravima i slobodama.

 

Član 3

Radio Kotor će u toku izborne kampanje poštovati profesionalnu etiku. Obavezuje se na fer ponašanje koje se zasniva na toleranciji i kulturi dijaloga, isključuje uvrede i klevete, širenje vjerske, nacionalne, polne i rasne netrpeljivosti.

 

Član 4

U vrijeme izborne kampanje Radio Kotor je dužan obezbijediti ravnopravno predstavljanje političkih partija, koalicija i kandidata (u daljem tekstu: Podnosioci izbornih lista) čije je učešće potvrđeno od strane nadležnog organa za sprovođenje izbornog procesa (koalicija je jedan učesnik izborne kampanje).

Pravo na medijsko praćenje u predizbornoj kampanji počinje od dana potvrđivanja izborne liste učesnika predizborne kampanje i prestaje 24 časa prije dana održavanja izbora.

 

Član 5

Program Radio Kotora za vrijeme izborne kampanje zasnivaće se na principima nezavisnosti, ravnopravnosti, uravnoteženosti i nepristrasnosti.

  

Član 6

Rad Radio Kotora baziraće se na načelu uređivačke nezavisnosti. Svojim programskim sadržajima neće, direktno ili indirektno, favorizovati nijednog podnosioca izborne liste.

 

Član 7

Radio Kotor će podnosiocima izborne liste obezbijediti ravnopravan pristup u svom programu, bez diskriminacije po bilo kom osnovu.

 

Član 8

Radio Kotor će o izbornoj kampanji izvještavati na uravnotežen način. Podnosioci izbornih lista koji pripadaju različitim opcijama, imaće adekvatan prostor u programu Radio Kotora, shodno intenzitetu njihovih aktivnosti i novinarskim profesionalnim standardima.

Radio Kotor će uravnoteženo izvještavati o rezultatima istraživanja javnog mnjenja.

 

Član 9

Radio Kotor će nepristrasno izvještavati o izbornoj kampanji i primjenjivati jednake kriterijume za sve ispoljene stavove.

Radio Kotor neće u programu promovisati sopstvene stavove i jasno će razgraničavati mišljenja (komentare) i činjenice.

 

Član 10

Radio Kotor će u informativnim emisijama, izvan programa koji su predviđeni za izbornu kampanju, obavještavati o aktuelnim zbivanjima i aktivnostima državnih organa i funkcionera lokalne samouprave, poštujući pravila profesionalizma, objektivnosti i novinarske etike.

Radio Kotor će prilikom izvještavanja o aktuelnim događajima i radu državnih organa i funkcionera lokalne samouprave, političkih partija ili drugih subjekata koji su uključeni u proces izborne kampanje, posebno voditi računa da navedeno izvještavanje ne dobije otvoreni ili skriveni propagandni karakter, koji može uticati na odluke glasača.

 

Član 11

U roku od 15 dana prije dana održavanja izbora, Radio Kotor neće objavljivati rezultate istraživanja javnog mnjenja, drugih istraživanja i analiza u vezi sa opredjeljenjem birača u pogledu procjene rezultata izbora.

 

Član 12

Na dan održavanja izbora, prije zatvaranja glasačkih mjesta, Radio Kotor neće objavljivati procjene rezultata glasanja, osim informacija o broju građana koji su glasali, eventualnom kršenju izbornih procedura, kao i zvaničnih izjava nadležnog državnog organa,  opštinske izborne komisije i opštinskih biračkih odbora.

  

Član 13

U vrijeme izborne ćutnje i na dan izbora, Radio Kotor neće omogućavati oglašavanje podnosioca izbornih lista, niti objavljivati informacije vezane za izbornu kampanju.

 

Član 14

Radio Kotor će striktno poštovati zabranu korišćenja djece u političko propagandne svrhe.

 

Član 15

Oblici medijskog predstavljanja u programu Radio Kotora su besplatni i plaćeni.

Oblici medijskog predstavljanja će biti jasno odvojeni od ostalih programskih sadržaja posebnim džinglom.

Podnosiocima izbornih lista Radio Kotor će omogućiti ravnopravan pristup, bilo da se radi o besplatnim ili plaćenim sadržajima.

 

Član 16

Besplatno medijsko predstavljanje:

Podnosioci izbornih lista imaju pravo na besplatno predstavljanje u programu Radio Kotora kroz:

 -          saopštenje za javnost

-           izjavu za medije

-           izvještaj sa konferencije za novinare

-           najavu promotivnog skupa

-           propagandni spot

-           izvještaj sa promotivnog skupa

-           gostovanje u programu Radio Kotora

-           tematsku debatu

-            web sajt Radio Kotora.

 

Član 17

Saopštenje za javnost podnosioca izbornih lista će se emitovati u Kotorskoj hronici od 16.30 sati, radnim danima, ili u posebnom programskom bloku, subotom i nedjeljom.

Saopštenje za javnost ne smije biti duže od 28 redaka (Times New Roman, font 12) u pisanoj, odnosno 2 minuta u govornoj formi.

Saopštenje za javnost mora se dostaviti redakciji Radio Kotora najmanje dva sata prije emitovanja.

Redoslijed emitovanja saopštenja za javnost određuje Radio Kotor na osnovu redoslijeda dobijanja saopštenja.

 

Član 18

Izjava za medije podnosioca izbornih lista će se emitovati u Kotorskoj hronici od 16.30 sati, radnim danima ili u posebnom programskom bloku subotom i nedjeljom.

Izjava za medije ne smije biti duža od 2 minuta.

Izjava za medije se daje u prostorijama Radio Kotora.

Izjava za medije mora se dati najmanje dva sata prije emitovanja u programu Radio Kotora.

Redoslijed emitovanja izjava za javnost određuje Radio Kotor na osnovu redoslijeda dobijanja izjava.

 

Član 19

Izvještaj sa konferencije za novinare podnosioca izbornih lista emitovaće se u Kotorskoj hronici od 16.30 sati, radnim danima ili u posebnom programskom bloku subotom i nedjeljom.

Izvještaj sa konferencije podnosioca izbornih lista ne smije biti duži od 3 minuta, od čega će dio minutaže biti tonski snimak sa konferencije za novinare.

Konferencija za novinare podnosioca izbornih lista mora biti završena najmanje tri sata prije emitovanja izvještaja u programu Radio Kotora. U slučaju da konferencija nije završena tri sata prije emitovanja u programu Radio Kotora, izvještaj sa konferencije biće emitovan sutradan u Kotorskoj hronici od 16.30 sati, radnim danima ili u posebnom programskom bloku subotom i nedjeljom.

Redoslijed emitovanja izvještaja sa konferencije podnosioca izbornih lista određuje Radio Kotor na osnovu redoslijeda održavanja konferencija. Najavu za održavanje konferencije za novinare ovlašćeni predstavnik učesnika izbornog procesa mora dostaviti Radio Kotoru najmanje jedan dan unaprijed.

 

Član 20

Najava promotivnog skupa podnosioca izbornih lista emitovaće se dan ranije i na dan održavanja u posebnom programskom bloku Radio Kotora.

Najava promotivnog skupa podnosioca izbornih lista treba da sadrži podatke o mjestu, terminu i učesnicima promotivnog skupa, a ne smije biti duža od jednog minuta.

Redoslijed emitovanja najave promotivnog skupa podnosioca izbornih lista određuje Radio Kotor po redoslijedu dobijanja najave.

 

Član 21

Propagandni spot podnosioca izbornih lista će se emitovati u posebnim programskim blokovima, nakon uobičajenih epp blokova. Podnosioci izbornih lista dužni su da Radio Kotoru dostave gotov snimljeni materijal najkasnije 24 časa prije prvog emitovanja.

Besplatni propagandni spot će biti zastupljen u vremenu od ukupno 200 sekundi dnevno.

Član 22

Izvještaj sa promotivnog skupa podnosioca izbornih lista emitovaće se jednom dnevno, u Kotorskoj hronici od 16.30 sati radnim danima i u posebnom programskom bloku subotom i nedjeljom.

Izvještaj sa promotivnog skupa podnosioca izbornih lista ne smije biti duži od 3 minuta, od čega će dio minutaže biti tonski snimak sa promotivnog skupa.

Promotivni skup podnosioca izbornih lista mora biti završen najmanje četiri sata prije emitovanja izvještaja u programu Radio Kotora. U slučaju da promotivni skup nije završen najmanje četiri sata prije emitovanja izvještaja, izvještaj sa promotivnog skupa emitovaće se sjutradan u Kotorskoj hronici od 16.30 sati radnim danima ili u posebnom programskom bloku subotom i nedjeljom.

Redoslijed emitovanja izvještaja sa promotivnog skupa podnosioca izbornih lista određuje Radio Kotor na osnovu redoslijeda održavanja promotivnih skupova.

Najavu za održavanje promotivnog skupa ovlašćeni predstavnik učesnika izbornog procesa mora dostaviti Radio Kotoru jedan dan unaprijed.

 

Član 23

Gostovanje u programu Radio Kotora

Radio Kotor će u posebnom programskom bloku obezbijediti najviše po dva gostovanja podnosioca izbornih lista. Gostovanje u programu Radio Kotora ne smije biti duže od 30 minuta. Gostovanje u programu Radio Kotora podrazumijeva učešće najviše četiri predstavnika podnosioca izbornih lista.

Okvirnu temu gostovanja u programu Radio Kotora dogovoriće voditelj Radio Kotora i predstavnici podnosioca izbornih lista.

Gostovanje podnosioca izbornih lista u programu Radio Kotora podrazumijeva aktivno učešće voditelja Radio Kotora.

Gostovanje u programu Radio Kotora redakcija Radio Kotora i ovlašćeni predstavnik podnosioca izbornih lista dogovoriće najmanje tri dana unaprijed.

 

Član 24

Tematska debata

Radio Kotor će u posebnom programskom bloku realizovati jednu tematsku debatu sa ovlašćenim podnosiocima izbornih lista. Tematska debata će se realizovati u studiju Radio Kotora.

Tematska debata može trajati najviše 120 minuta.

Termin i temu debate određuje Radio Kotor, s tim što je dužan da o tome obavijesti podnosioca izbornih lista najmanje tri dana unaprijed. U tematskoj debati može učestvovati najviše po jedan ovlašćeni predstavnik izbornih lista.

 

Član 25

Web sajt Radio Kotora

Radio Kotor će parlamentarne izbore pratiti i na svom sajtu, uz odgovarajuće tekstove i fotografije, vodeći računa o jednakom tretmanu podnosioca izbornih lista.

Član 26

Plaćeno medijsko predstavljanje:

U programu Radio Kotora omogućeno je i plaćeno predstavljenje podnosioca izbornih lista kroz reklamne sadržaje u trajanju do 3 minuta. Radio Kotor će za ovu vrstu političkog predstavljanja istaći oznaku “Parlamentarni izbori 2020 - plaćeni izborni oglas”.

Plaćeno predstavljenje učesnika izborne kampanje biće utvrđeno Cjenovnikom izbornog oglašavanja.

 

Član 27

Radio Kotor neće prenositi zasijedanja Skupštine opštine Kotor od dana potvrđivanja izborne liste učesnika predizborne kampanje do završetka izbornog procesa.

 

Član 28

Podnosioci izbornih lista imaju pravo na ispravku ili odgovor.

Na ostvarivanje prava na ispravku ili odgovor primjenjuju se odredbe Zakona o medijima i odredbe Zakona o izboru odbornika i poslanika.

 

Član 29

Podnosioci izbornih lista mogu prigovor na postupanje ovog medija dostaviti Savjetu Radio Kotora.

Savjet Radio Kotora će donijeti zaključak o prigovoru po hitnom postupku, najkasnije u roku od 24 sata od dana podnošenja i dostaviti ga podnosiocu prigovora.

 

Lokalni javni emiter “Radio Kotor”DOO

 

Kotor,29.06.2020. godine                                                                                                             PREDSJEDNICA SAVJETA

                                                                                

                                                                                                                                                     Marija Brainović,s.r.


 

Na osnovu člana 74 Zakona o elektronskim medijima, člana 50-64b Zakona o izboru odbornika i poslanika, kao i člana 40 Statuta Radio Kotora, Savjet Radio Kotora na sjednici održanoj 29.06.2020. godine usvojio je:

 

PRAVILA O PREDSTAVLJANJU POLITIČKIH STRANAKA, KANDIDATA I NJIHOVIH PROGRAMA NA TALASIMA RADIO

KOTORA U TOKU  KAMPANJE ZA LOKALNE IZBORE 30.08. 2020. GODINE

 

Član 1

U cilju ostvarivanja opšteg interesa u oblasti informisanja, Radio Kotor će, u skladu sa materijalnim i tehničkim mogućnostima, pratiti izbornu kampanju.

 

Član 2

Radio Kotor će istinito, blagovremeno i nepristrasno informisati građane o svim fazama postupka i različitim stavovima povodom izbora, pod ravnopravnim uslovima za sve učesnike u izbornoj kampanji, u skladu sa Zakonom o medijima, Zakonom o elektronskim medijima, Novinarskim kodeksom, Pravilnikom o programskim principima i profesionalnim standardima Radio Kotora, ovim pravilima, te svim pravilima i standardima sadržanim u međunarodnim dokumentima o ljudskim pravima i slobodama.

 

Član 3

Radio Kotor će u toku izborne kampanje poštovati profesionalnu etiku. Obavezuje se na fer ponašanje koje se zasniva na toleranciji i kulturi dijaloga, isključuje uvrede i klevete, širenje vjerske, nacionalne, polne i rasne netrpeljivosti.

 

Član 4

U vrijeme izborne kampanje Radio Kotor je dužan obezbijediti ravnopravno predstavljanje političkih partija, koalicija i kandidata (u daljem tekstu: Podnosioci izbornih lista) čije je učešće potvrđeno od strane nadležnog organa za sprovođenje izbornog procesa (koalicija je jedan učesnik izborne kampanje).

Pravo na medijsko praćenje u predizbornoj kampanji počinje od dana potvrđivanja izborne liste učesnika predizborne kampanje i prestaje 24 časa prije dana održavanja izbora.

 

Član 5

Program Radio Kotora za vrijeme izborne kampanje zasnivaće se na principima nezavisnosti, ravnopravnosti, uravnoteženosti i nepristrasnosti.

Član 6

Rad Radio Kotora baziraće se na načelu uređivačke nezavisnosti. Svojim programskim sadržajima neće, direktno ili indirektno, favorizovati nijednog podnosioca izborne liste.

 

Član 7

Radio Kotor će podnosiocima izborne liste obezbijediti ravnopravan pristup u svom programu, bez diskriminacije po bilo kom osnovu.

 

Član 8

Radio Kotor će o izbornoj kampanji izvještavati na uravnotežen način. Podnosioci izbornih lista koji pripadaju različitim opcijama, imaće adekvatan prostor u programu Radio Kotora, shodno intenzitetu njihovih aktivnosti i novinarskim profesionalnim standardima.

Radio Kotor će uravnoteženo izvještavati o rezultatima istraživanja javnog mnjenja.

 

Član 9

Radio Kotor će nepristrasno izvještavati o izbornoj kampanji i primjenjivati jednake kriterijume za sve ispoljene stavove.

Radio Kotor neće u programu promovisati sopstvene stavove i jasno će razgraničavati mišljenja (komentare) i činjenice.

 

Član 10

Radio Kotor će u informativnim emisijama, izvan programa koji su predviđeni za izbornu kampanju, obavještavati o aktuelnim zbivanjima i aktivnostima državnih organa i funkcionera lokalne samouprave, poštujući pravila profesionalizma, objektivnosti i novinarske etike.

Radio Kotor će prilikom izvještavanja o aktuelnim događajima i radu državnih organa i funkcionera lokalne samouprave, političkih partija ili drugih subjekata koji su uključeni u proces izborne kampanje, posebno voditi računa da navedeno izvještavanje ne dobije otvoreni ili skriveni propagandni karakter, koji može uticati na odluke glasača.

 

Član 11

U roku od 15 dana prije dana održavanja izbora, Radio Kotor neće objavljivati rezultate istraživanja javnog mnjenja, drugih istraživanja i analiza u vezi sa opredjeljenjem birača u pogledu procjene rezultata izbora.

 

Član 12

Na dan održavanja izbora, prije zatvaranja glasačkih mjesta, Radio Kotor neće objavljivati procjene rezultata glasanja, osim informacija o broju građana koji su glasali, eventualnom kršenju izbornih procedura, kao i zvaničnih izjava opštinske izborne komisije i opštinskih biračkih odbora.

 

Član 13

U vrijeme izborne ćutnje i na dan izbora, Radio Kotor neće omogućavati oglašavanje podnosioca izbornih lista, niti objavljivati informacije vezane za izbornu kampanju.

 

Član 14

Radio Kotor će striktno poštovati zabranu korišćenja djece u političko propagandne svrhe.

 

Član 15

Oblici medijskog predstavljanja u programu Radio Kotora su besplatni i plaćeni.

Oblici medijskog predstavljanja će biti jasno odvojeni od ostalih programskih sadržaja posebnim džinglom.

Podnosiocima izbornih lista Radio Kotor će omogućiti ravnopravan pristup, bilo da se radi o besplatnim ili plaćenim sadržajima.

 

Član 16

Besplatno medijsko predstavljanje:

Podnosioci izbornih lista imaju pravo na besplatno predstavljanje u programu Radio Kotora kroz:

 -          saopštenje za javnost

-           izjavu za medije

-           izvještaj sa konferencije za novinare

-           najavu promotivnog skupa

-           propagandni spot

-           izvještaj sa promotivnog skupa

-           gostovanje u programu Radio Kotora

-           tematsku debatu

-            web sajt Radio Kotora.

 

Član 17

Saopštenje za javnost podnosioca izbornih lista će se emitovati u Kotorskoj hronici od 16.30 sati, radnim danima, ili u posebnom programskom bloku, subotom i nedjeljom.

Saopštenje za javnost ne smije biti duže od 28 redaka (Times New Roman, font 12) u pisanoj, odnosno 2 minuta u govornoj formi.

Saopštenje za javnost mora se dostaviti redakciji Radio Kotora najmanje dva sata prije emitovanja.

Redoslijed emitovanja saopštenja za javnost određuje Radio Kotor na osnovu redoslijeda dobijanja saopštenja.

 

Član 18

Izjava za medije podnosioca izbornih lista će se emitovati u Kotorskoj hronici od 16.30 sati, radnim danima ili u posebnom programskom bloku subotom i nedjeljom.

Izjava za medije ne smije biti duža od 2 minuta.

Izjava za medije se daje u prostorijama Radio Kotora.

Izjava za medije mora se dati najmanje dva sata prije emitovanja u programu Radio Kotora.

Redoslijed emitovanja izjava za javnost određuje Radio Kotor na osnovu redoslijeda dobijanja izjava.

                                                                

                                                                      Član 19

Izvještaj sa konferencije za novinare podnosioca izbornih lista emitovaće se u Kotorskoj hronici od 16.30 sati, radnim danima ili u posebnom programskom bloku subotom i nedjeljom.

Izvještaj sa konferencije podnosioca izbornih lista ne smije biti duži od 3 minuta, od čega će dio minutaže biti tonski snimak sa konferencije za novinare.

Konferencija za novinare podnosioca izbornih lista mora biti završena najmanje tri sata prije emitovanja izvještaja u programu Radio Kotora. U slučaju da konferencija nije završena tri sata prije emitovanja u programu Radio Kotora, izvještaj sa konferencije biće emitovan sutradan u Kotorskoj hronici od 16.30 sati, radnim danima ili u posebnom programskom bloku subotom i nedjeljom.

Redoslijed emitovanja izvještaja sa konferencije podnosioca izbornih lista određuje Radio Kotor na osnovu redoslijeda održavanja konferencija. Najavu za održavanje konferencije za novinare ovlašćeni predstavnik učesnika izbornog procesa mora dostaviti Radio Kotoru najmanje jedan dan unaprijed.

 

Član 20

Najava promotivnog skupa podnosioca izbornih lista emitovaće se dan ranije i na dan održavanja u  posebnom programskom bloku Radio Kotora.

Najava promotivnog skupa podnosioca izbornih lista treba da sadrži podatke o mjestu, terminu i učesnicima promotivnog skupa, a ne smije biti duža od jednog minuta.

Redoslijed emitovanja najave promotivnog skupa podnosioca izbornih lista određuje Radio Kotor po redoslijedu dobijanja najave.

 

Član 21

Propagandni spot podnosioca izbornih lista će se emitovati u posebnim programskim blokovima, nakon  uobičajenih epp blokova. Podnosioci izbornih lista dužni su da Radio Kotoru dostave gotov snimljeni materijal najkasnije 24 časa prije prvog emitovanja.

Besplatni propagandni spot će biti zastupljen u vremenu od ukupno 200 sekundi dnevno.

                                                                  Član 22

Izvještaj sa promotivnog skupa podnosioca izbornih lista emitovaće se jednom dnevno, u Kotorskoj hronici od 16.30 sati radnim danima i u posebnom programskom bloku subotom i nedjeljom.

Izvještaj sa promotivnog skupa podnosioca izbornih lista ne smije biti duži od 3 minuta, od čega će dio minutaže biti tonski snimak sa promotivnog skupa.

Promotivni skup podnosioca izbornih lista mora biti završen najmanje četiri sata prije emitovanja izvještaja u programu Radio Kotora. U slučaju da promotivni skup nije završen najmanje četiri sata prije emitovanja izvještaja, izvještaj sa promotivnog skupa emitovaće se sjutradan u Kotorskoj hronici od 16.30 sati radnim danima ili u posebnom programskom bloku subotom i nedjeljom.

Redoslijed emitovanja izvještaja sa promotivnog skupa podnosioca izbornih lista određuje Radio Kotor na osnovu redoslijeda održavanja promotivnih skupova.

Najavu za održavanje promotivnog skupa ovlašćeni predstavnik učesnika izbornog procesa mora dostaviti Radio Kotoru jedan dan unaprijed.

 

Član 23

Gostovanje u programu Radio Kotora

Radio Kotor će u posebnom programskom bloku obezbijediti najviše po dva gostovanja podnosioca izbornih lista. Gostovanje u programu Radio Kotora ne smije biti duže od 30 minuta. Gostovanje u programu Radio Kotora podrazumijeva učešće najviše četiri predstavnika podnosioca izbornih lista.

Okvirnu temu gostovanja u programu Radio Kotora dogovoriće voditelj Radio Kotora i predstavnici podnosioca izbornih lista.

Gostovanje podnosioca izbornih lista u programu Radio Kotora podrazumijeva aktivno učešće voditelja Radio Kotora.

Gostovanje u programu Radio Kotora redakcija Radio Kotora i ovlašćeni predstavnik podnosioca izbornih lista dogovoriće najmanje tri dana unaprijed.

 

Član 24

Tematska debata

Radio Kotor će u posebnom programskom bloku realizovati jednu tematsku debatu sa ovlašćenim podnosiocima izbornih lista. Tematska debata će se realizovati u studiju Radio Kotora.

Tematska debata može trajati najviše 120 minuta.

Termin i temu debate određuje Radio Kotor, s tim što je dužan da o tome obavijesti podnosioca izbornih lista najmanje tri dana unaprijed. U tematskoj debati može učestvovati najviše po jedan ovlašćeni predstavnik izbornih lista.

                                                                Član 25

Web sajt Radio Kotora

Radio Kotor će lokalne izbore pratiti i na svom sajtu, uz odgovarajuće tekstove i fotografije, vodeći računa o jednakom tretmanu podnosioca izbornih lista.

 

Član 26

Plaćeno medijsko predstavljanje:

U programu Radio Kotora omogućeno je i plaćeno predstavljenje podnosioca izbornih lista kroz reklamne sadržaje u trajanju do 3 minuta. Radio Kotor će za ovu vrstu političkog predstavljanja istaći oznaku “Lokalni izbori 2020 - plaćeni izborni oglas”.

Plaćeno predstavljenje učesnika izborne kampanje biće utvrđeno Cjenovnikom izbornog oglašavanja .

Član 27

Radio Kotor neće prenositi zasijedanja Skupštine opštine Kotor od dana potvrđivanja izborne liste učesnika predizborne kampanje do završetka izbornog procesa.

 

Član 28

Podnosioci izbornih lista imaju pravo na ispravku ili odgovor.

Na ostvarivanje prava na ispravku ili odgovor primjenjuju se odredbe Zakona o medijima i odredbe Zakona o izboru odbornika i poslanika.

                                                                 Član 29

Podnosioci izbornih lista mogu prigovor na postupanje ovog medija dostaviti Savjetu Radio Kotora.

Savjet Radio Kotora će donijeti zaključak o prigovoru po hitnom postupku, najkasnije u roku od 24 sata od dana podnošenja i dostaviti ga podnosiocu prigovora.

Kotor, 29.06.2020. godine

 

LOKALNI JAVNI EMITER “RADIO KOTOR”DOO   

               PREDSJEDNICA SAVJETA                                                              

                                                                                                                              

                 Marija Brainović,s.r.


 

Podijeli na: