Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Politika

11.01.2021
1589

POSTAVLJENA HRVATSKA I CRNOGORSKA ZASTAVA

Danas je ispred Doma kulture „Josip Marković" u Donjoj Lastvi obilježen važan datum za hrvatsku nacionalnu manjinu u Crnoj Gori, podizanjem zastava Crne Gore i Republike Hrvatske.

Na samom početku, prisutni su imali priliku čuti crnogorsku himnu u izvedbi Dore Štampić, a nakon toga himnu hrvatskog naroda u Crnoj Gori, u izvedbi Doris Deković.

„Danas imam posebnu čast i zadovoljstvo što nakon 82 godine, dakle od 1939. kada je u Donjoj Lastvi zadnji put vijorila hrvatska zastava, nije izbrisano sjećanje, koje je u slojevima kolektivne memorije sačuvalo sve vrijednosti koje baštini hrvatski narod u Crnoj Gori", kazao je predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) Crne Gore Zvonimir Deković, istaknuvši da ovaj događaj potvrđuje opstojnost Hrvata na ovim prostorima.

„Hrvatsko nacionalno vijeće je po istom zakonu odredilo i Dan hrvatskog naroda u Crnoj Gori, a odabrali smo 13. siječanj, kao sjećanje na 809. godinu, kada su otkupljene moći Sv. Tripuna, što predstavlja nultu točku povijesnog dokumentiranog trajanja našeg naroda", rekao je Deković, prisjetivši se također i postojanja Hrvatske seljačke stranke i velikih imena koja su predstavljala hrvatski narod na ovim prostorima.

„Za nas zemlja nije tek ekonomsko dobro, nego dar od Boga i naših predaka, sveti prostor s kojim moramo biti u interakciji ukoliko želimo zadržati svoj identitet i svoje vrijednosti i kako reče Luka Brajnović u knjizi „i služiti istini", kazao je Deković i istakao da se „ne možemo odreći, ama baš i da hoćemo, svega u svijetu u kojemu živimo, i samo šutjeti i plakati". Moramo, kako je kazao, kada je potrebno i tražiti svoje pravo, ali svjesni da je sve počelo prije nas.

Predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović u svom je obraćanju posebno pozdravio pojedince, koji su u relativno skoroj prošlosti doživljavali progone i utvrđivali svoj identitet patnjama, kroz koje su morali proći oni i njihove obitelji te je istakao kako je ovaj dan posvećuje njima.

„Današnji dan je veliki za sve nacionalne zajednice u Crnoj Gori, veliki je za hrvatsku nacionalnu manjinu, ali veliki je i za samu državu Crnu Goru. Današnjim događajem Hrvati u Crnoj Gori potvrđuju svoj vitalitet i dokazuju da su sljedbenici velikih ideja, ali kad ste sljedbenici velikih ideja, onda nadilazite brojčanu vrijednost koju imate. Važan je i za samu Crnu Goru, jer ona na ovaj način pokazuje i dokazuje da uvažava i poštuje prava svojih manjina", rekao je Vuksanović. „Ovim prostorom smjenjivale su se mnoge državne sile i mnoga državno-pravna uređenja. S nekima od njih imali smo kulturološku bliskost, a religioznu istovjetnost. Ali i pored toga, mi smo ostali Hrvati. Nismo postali nešto drugo", naglasio je Vuksanović te kazao da vrijeme koje traži žrtvu je vrijeme velikih ostvarenja i da je potrebna povijesna distanca da bismo postali svjesni određenih dostignuća.

„Ponosan sam što je upravo Hrvatska građanska inicijativa u prošlom sazivu Skupštine Crne Gore dala nemjerljiv doprinos donošenju ovog emancipatorskog zakona. I nije baš precizan termin da mi danas postavljamo hrvatsku zastavu na Dom kulture koji su podigli Hrvati, a isti taj dom su obnovili Hrvati prije 10 godina. Zašto nije precizan taj pojam „postavili smo hrvatsku zastavu?" Najprecizniji je pojam „vratili smo hrvatsku zastavu", jer hrvatska trobojnica vijorila se i 1851., kada je nezaboravni ban Josip Jelačić došao u Kotor i bio egzaltirano dočekan od bokeškog puka", ističe Vuksanović, uz potrebu svjesnosti nastavljača tradicije i obveze koju su nam ostavili preci.

Veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić istakao je značaj hrvatskog grba i zastave, povijest koju baštinimo kao Hrvati u Crnoj Gori, dijeljenja iste i značaja ovog događaja za Hrvate na ovim prostorima.

Prilikom postavljanja zastava oglasila su se i crkvena zvona sv. Roka.

Današnjem događaja su prisustvovali: generalna konzulica Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Kotoru Jasminka Lončarević, potpredsjednik HGI-ja Ilija Janović, potpredsjednik SO Tivat Andrija Petković, kao i direktor tivatskog Centra za kulturu Neven Staničić.

Današnji dan predstavlja povijesni datum na ponos svakog Hrvata u Crnoj Gori. Dan koji će nas podsjećati na sve ono što jesmo i što trebamo biti.

(HNV)

Podijeli na: