Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Politika

24.05.2022
1106

ODRŽANA TRIBINA OO DPS KOTOR I ALIJANSE ŽENA POVODOM DANA NEZAVISNOSTI



Povodom Dana nezavisnosti Crne Gore Opštinski odbor (OO) DPS Kotor i Alijansa žena (AŽ) DPS Kotor organizovali su sinoć  u sali kina “Boka” tribinu na temu "16 godina nezavisnosti Crne Gore - Ko i zašto nameće teme koje je društvo ostavilo za sobom".  

Predavač je bio istoričar doc. dr Dragutin Papović sa kojim je razgovarala Aleksandra Vuković.

Moderatorka programa Aleksandra Vuković je kazala da “nigdje nije tako ugodno i izazovno razgovarati o dnevno-političkim temama, na način dubinskog razumijevanja, kao što je to u Kotoru”.

,,Kotor Crnoj Gori postavlja standarde u kulturi, umjetnosti, istoriji u politici. Zbog toga sam smatrala da treba pozvati nekoga ko ozbiljno promišlja društveno-političke prilike u Crnoj Gori, nekoga ko se naučno i političkim temama koje su na neki način kontroverza u Crnoj Gori, ko ih provjerava i proučava, ko ide u arhive. Kotoranima i Kotorankama su zasigurno dobro poznati putevi arhivske građe, koju su mnogi od njih provjeravali i uvjeravali nas u neke istine, a danas svjedočimo neviđenom istorijskom revizionizmu”- ocijenila je Vuković.

Istoričar doc. dr Dragutin Papović je na pitanje, kako vidi nezavisnosti Crne Gore nakon 16. godina, rekao da se najčešće dobija ustaljeni odgovor, poput onog da je Crna Gora obnovila nezavisnost na primjeren način i za kratko vrijeme uspjela da se približi Europskoj uniji i postane članica NATO-a.

,,Uglavnom se povodom 21. maja ponavljaju ovi najveći uspjesi, a takođe se često govori i onome što nije ostvareno i onome što su bila očekivanja pred referendum 2006. Ovih dana imamo priliku da čujemo razna tumačenja od raznih javnih poslanika, kako onih koji su učestvovali u referendumskoj kampanj,  tako i onih koji su u postreferendumskoj Crnoj Gori na bilo koji način bili uključeni u politička dešavanja. Za mene najveći utisak o 2006. pa nadalje na svaku godišnjicu nezavisnosti ostavlja to da suparnički blok još uvijek nije priznao rezultate referenduma, koji je trebao da bude prilika da na jedan kulturan demokratski, civilizovan, način riješimo pitanje državno-pravnog statusa na trajan način”- navodi Papović.

On dodaje da je referendum bio prilika da se najizazovnjim pitanjima postigne konsenzus, a da na kraju tog procesa, svi priznaju rezultat.

,,Tog priznanja od bloka, koji se borio za zajedničku državu sa Srbijom, do danas nema. Iako je do 21. maja 2006. taj blok učestvovao u procesu i nisu imali neku značajniju primjedbu na referendumski proces, kada su saznali da je njihov blok  poražen, izostalo je priznanje. Cijeli svijet je priznao taj rezultat što je Crnoj Gori lako otvorilo vrata svih međunarodnih organizacija od Ujedinjenih nacija pa nadalje, ali za naše unutrašnje političke prilike i naše društvo to je i dalje problem i tu je srž priče o pomirenju. Pomirenje nije neka situacija u kojoj se zavađeni političari iznenada sretnu i razmijene nekoliko srdačnih poruka, ili naprave koaliciju da bi došli do vlasti. Pomirenje podrazumijeva da se o najznačajnim pitanjima postigne konsenzus u smislu rješavanja tih pitanja. Mislim da je 2006. uz posredovanje međunarodne zajednice, odnosno Evropske unije, bila postavljena idealna scena za prvo crnogorsko pomirenje”- poručio je Papović.
 
Tekst: Tamara Vuković

Podijeli na: