Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Politika

24.02.2020
2060

ODRŽANA IZBORNA KONVENCIJA OO SD KOTOR

„Država mora da ima svoju socijalnu komponentu. Mi smo za to da je unaprijeđujemo i dalje. Država mora da ima mehanizme koji ravnomjernije raspoređuju ono što je stvoreno u državi. Mislimo da ima i te kako prostora za unaprijeđivanje i tome ćemo biti posvećeni“ – kazao je predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore Ivan Brajović, na II izbornoj konvenciji ove partije održanoj večeras u Kotoru.

On je podsjetio da su prošle četiri godine od kada su Socijaldemokrate održale svoju osnivačku skupštinu, a četiri godine od prvog kongresa.

„Prije četiri godine planirali smo naš prvi kongres vjerujući u to da pravimo jedan dobar projekat. Došao je ogroman broj novih ljudi, stručnih, sposobnih, željnih dokazivanja. Tada smo vjerovali da radimo važan projekat za Crnu Goru, za sve nas i vjerovali smo da to možemo da postignemo. Mi smo vjerovali da ćemo sačuvati onu izvornu, osnovnu ideju socijaldemokratije, da nećemo dozvoliti da se ona izgubi u nekim traženjima. Vjerovali smo da našom snagom možemo omogućiti da Crna Gora snažno nastavi na svom evropskom putu“ – navodi Brajović.

Socijaldemokrate su, naznačio je, ostvarile tri cilja.

„Napravili smo projekat koji je vrijedan pažnje, našeg napora da ga stvorimo, sačuvamo, održimo i unaprijeđujemo. Stvorili smo ozbiljnu partiju, koja je ponosna na svaki svoj izborni rezultat. Moramo da sačuvamo državu. Žao mi je što 11 godina nakon referenduma nezavisnosti o tome treba da pričam. U Crnoj Gori nikada politički nije mirno i nikada nije bez izazova. Svako od nas želi da dođu izbori na kojima uopšte nije važno ko će biti vlast, a ko opozicija. Jeste za nas učesnike, ali sa stanovišta budunosti Crne Gore da to ne bude važno, da ko god pobijedi pokušava da unaprijedi standard, život u njoj, a ne da imamo u parlamentu poslanike koji bi sjutra da mogu promijenili status svoje države. To je poražavajuća činjenica i zato kažem da je jako važno postići što bolji rezulat nas Socijaldemokrata. Zato je vrlo važno u Tivtu 5. aprila napraviti rezultat“ – poručuje Brajović.

On je kazao da je veoma važno da Socijaldemokrate budu i svuda djeluju kao tim.

„Istorijski je čin kada smo 28. aprila 2017. godine ratifikovali Sporazum sa NATO-om. Ja sam tada poslanicima crnogorskog parlamenta rekao da će tek u godinama koje slijede biti svjesni istorijskih važnosti svoje odluke. Da podsjetim da nam je trebalo 88 godina da bi povratili svoju nezavisnost 2006. godine, a 11 godina poslije toga postali smo članica NATO-a. Danas nam je ostao samo jedan spoljno-politički cilj, a to je da postanemo članica Evropske unije. Kad god dođe do proširenja, mi bi morali, ako je pravde, biti prva sljedeća članica EU“ – kaže Brajović.

On se osvrnuo i na Zakon o slobodi vjeroispovjesti koji, kako navodi, izaziva značajne tenzije u Crnoj Gori.

„To je Zakon koji je bilo nužno donijeti jer smo prethodni imali donešen 1977. godine. Taj Zakon je izazvao toliki broj manipulacija i u Crnoj Gori i van nje. I nama van Crne Gore porčuju da brane svetinje. To su svetinje naše države, naši preci su ih pravili. To su sve kulturno-istorijski spomenici Crne Gore. Mi želimo samo da imamo zakon koji je jednak za sve, koji svi moraju da poštuju i da ne postoji šansa da postoji država u državi. Ako budemo radili profesionalno, posvećeno i odgovorno, onda nema kraja uspjesima Socijaldemokrata“ – zaključuje Brajović.

Drugu konvenciju Socijaldemokrata OO Kotor otvorio je predsjednik Andrija Lompar, pozdravivši sve prisutne. Uslijedio je najprije izbor radnog predsjedništva u kojem su Tamara Lompar, predsjednica i članovi Nenad Šćekić, Milan Vujović i Naaša Dragutinović.

Potpredsjednik SDCG Mića Orlandić konstatovao je da je konvencija u Kotoru jako uspješna, te da Kotor gazi pravim stazama socijaldemokratije, stazama brige za Crnu Goru i brige za sve građane Crne Gore.

„Prije četiri godine krenuli smo putem koji je krajnje uspješan za našu partiju i ljude koji je čine. Mi smo državotvorna patija koja drži visoko do nacionalnih interesa ali, prije svega, do gađanskih ideja socijalne pravde. Vidim da je socijaldemokratija sačuvana u Kotoru, da sve više raste, napreduje, a isto tako je i u ostatku Crne Gore. U protekle četiri godine svi zajedno radili smo predano, vrijedno i ostvarili veoma značajne rezultate. Mi smo partija koja u svakoj opštini ima odbore i odbornike. Vama Kotorani svaka čast na doprinosu koji ste dali razvoju i očuvanju socijaldemokratske ideje i u Kotoru i u Crnoj Gori“ – poručuje Orlandić.

Članic OO SD Kotor Sonja Seferović kazala je da ova partija ne voli podjele u crnogorskom društvu.

„Večeras smo ovdje jer imamo zajednički - da naš grad Kotor učinimo boljim mjestom za život, da pozitivnom energijom damo vjetar u leđa i oživimo naš grad. Tu smo jer vjerujemo da Kotor zaslužuje ljude koji će na pravi i nesebičan način brinuti o gradu i svakom građaninu podjednako, ljude u čije profesionalne i moralne kvalitete ne treba sumnjati. Zato mi je čast što sam član i dio Socijaldemokrata Crne Gore jer su članovi SD-a za kratko vrijeme na političkoj sceni pokazali visoki nivo profesionalizma, predan i ozbiljan rad na svim funkcijama koje pokrivaju, kao jedan novi, savremeniji način vođenja politike“ – ističe Seferović.

Ona navodi da je SD partija koja je prepoznata po poštovanju ljudskih prava i sloboda, tekovina građanskog društva, pozitivnih zakona, ali i partija koja humanim akcijama brine o svim slojevima populacije.

„Mi smo zajedništvo za jedan narod koje poštuje državu Crnu Goru, crnogorski jezik, simbole, Ustav i Zakon. Isto tako poštujemo različitosti, manjine, štitimo i afirmišemo slobodu govora i opredjeljenja tako braneći tekovine moderne demokratije. Obećavam da ćemo se kao i do sada boriti protiv privilegovanih u društvu, onih koji misle da su iznad pravila i zakona, jer svaki građanin je vrijednost sam po sebi i mora mu se garantovati da u fer sredini ostvaruje svoja prava i bori se za svoje blagostanje.
Za kratko vrijeme koliko pokrivam funkciju potpredsjednice u Opštini Kotor upoznala sam se sa nedostacima u funkiconisanju grada, raznim problemima ali i sa kvalitetima i resursima koje ovaj grad ima. Zato je neophodno dobro i kvalitetno upravljanje kako bi ovaj grad postao mjesto u koje građani bezbjedno i ugodno žive, a posjetioci se sa osmijehom vraćaju.
Moj doprinos ovom gradu biće nesebičan od toga da se poboljša infrastruktura, smanje saobraćajne gužve, poboljšaju uslovi u zdravstvenim i obrazovnim institucijama, da se proširi i unaprijedi turistička ponuda, otvore nova radna mjesta i smanji nezaposlenost, da se obezbijede uslovi za intezivniji privredni rast, uvedu moderne smart city tehnologije, ali isto tako da se pobrinemo za najugroženiji dio populacije koja živi na rubu egzistencije, za koje moramo imati sluha i srca“ – navodi Seferović.

Prisutnima se obratila i predsjednica OSD Kotor Nataša Dragutinović.

„Mi Kotorani smo dobro osjetili kako izgleda vlast naših političkih oponenata. Za razliku od susjeda iz Herceg Novog i Budve, mi smo imali tu sreću da ih prije isteka mandata pošaljemo u opoziciju. Veoma dobro znamo da se situacija sa lokalnih izbora 2016. godine ne smije ponoviti ove godine. Ne zbog nas i zbog toga da li smo u vlasti, već zbog Kotora i njegovih građana. Moram da napomenem da SD u svom djelovnju posebnu pažnju poklanja problemima mladih, stvaranju mogunosti u obezbjeđivnaju radnih mjesta“ – ističe Dragutinović.

Predsjednik verifikacione komisije Vladan Todorović je sa članovima Milenom Kovačević i Dimitrijem Lomparom konstatovao da od pozvanih 90 delegata, konvenciji prisustvuje 72. Takođe, istakao je i da konvenciji u Kotoru prisustvuje veliki broj simpatizera stranke.

Na konvenciji je odlučeno da će na II Kongresu SDCG koji će se održati 30. maja u Podgorici prisustvovati sljedeći delegati: Božidar Zvicer, Miloš Trivić, Sonja Seferović, Dijana Vukasović, Nataša Dragutinović, Jelena Ševaljević, Vladan Todorović, Miloš Čelanović, Danilo Popović i Tamara Lompar.

Za članove glavnog odbora SDCG predloženi su: Miloš Trivić, Jovan Mačić i Miloš Čelanović.

Podijeli na: