Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Politika

22.04.2020
571

ODBIJENI PREDLOZI EKONOMSKO-SOCIJALNIH ZAKONA SDP-a

Poslanici Socijaldemokratske partije predložili su danas da na dnevni red Skupštine bude uvršten paket ekonomsko-socijalnih zakona za poboljšanje standarda građana Crne Gore pogođenih pandemijom korona virusom.

Nije prihvaćen predlog zakona da se raspravlja o predlogu zakona o odlaganju plaćanja kreditnih obaveza korisnika kredita, na osnovu kojeg se ne bi obračunavala kamata tokom tri mjeseca moratorijuma za 62.000 fizičkih lica i nekoliko hiljada pravnih lica koji su tražili tu mjeru.

Poslanik Raško Konjević je, obrazlažući predlog Zakona, naveo da nije solidarno da građani kojima je ova mjera dozvoljena plaćaju preko 20 miliona eura kamata u vrijeme moratorijuma.

"Ako je plaćanje preko 20 miliona eura kamata bankama mjera solidarnosti sa građanima u vrijeme krize izazvane pandemijom korona virusa, onda ne znam što bi bilo profiterstvo. Elementarno je nesolidarno i nelogični da u ova tri mjeseca u vrijeme krize jedina branša koja će ostvariti povećan prihod budu banke. Ovo je treći put da javno pozivam guvernera Centralne banke Crne Gore da izađe i javno kaže građanima koliko će miliona eura biti obračunate kamata u ovom periodu. Kada su banke bile u problemu 2008. godine, građani su pomogli banke po kamatnoj stopi od 1.25%, što je referentna kamatna stopa Evropske centralne banke, a sada se kamate obračunavaju po ugovorenim obavezama koje su najčešće između 5% i 7%. To nije elementarno pošteno, solidarno i fer prema građanima" - zaključio je šef Kluba poslanika SDP Raško Konjević.

Nije bilo podrške ni da se raspravlja o zakonima o izmjeni Zakona o radu, kojim bi se povećala minimalna zarada na 250 eura, i time značajno pomogne desetine hiljada naših sugrađana koji imaju najniža primanja. Ovaj predlog je posebno značajan zbog krize izazvane korona virusom, a susjedna Hrvatska je upravo iz tog razloga prije par dana povećala iznos svoje minimalne zarade na 530 eura.

Nažalost nije usvojen i dogovoreni Zakon o PIO kojim bi se značajno poboljšao standard budućih penzionera i povećao iznos minimalne penzije.

"Da je ovaj zakon usvojen kad mu je bilo vrijeme, minimalna penzija ne bi bila 128 eura, nego 20% veća. Da smo ga usvojili na vrijeme, penzioneri bi išli u penziju po povoljnijim uslovima i bila bi im značajno veća primanja ovih dana a ne moramo pominjati koliko bi to značilo u vrijeme ekonomskih teškoća. Da je prihvaćen predlog novog zakona o PIO, sadašnji penzioneri bi imali promijenjeni način obračuna penzija pa bi i po tom osnovu imali veće prihode.  Da je prihvaćen predlog SDP za donošenje novog zakona, penzioneri sa najnižim penzijama, njih 11.000 ne bi dobijali jednokratnu pomoć, nego veću penziju svakog mjeseca" - naveo je poslanik SDP Raško Konjević.

Predsjednica SDP i poslanica Draginja Vuksanović Stanković je obrazlagala predloge kojim bi se stopa PDV koji se naplaćuje na električnu energiju smanjila sa sadašnjih 21% na 7% i time značajno pomogli građani Crne Gore suoočeni sa krizom izazvanom korona virusom.

 "Računi za struju za mnoge predstavljaju najveći pojedinačni mjesečni izdatak, nakon troškova hrane, pa je tako blizu 100.000 porodica za protekli mjesec dobilo račune veće od 50 eura. Ako uzmemo koliko naših sugrađana trenutno ne radi i da će se za već par mjeseci naći na rubu egzistencije, mislimo da bi mjera smanjenja stope PDV na električnu energiju barem dijelom pomogla u ovom teškom trenutku" - navela je predsjednica SDP.

 Takođe, odbijena je rasprava o predlogu zakona o smanjenju stope poreza i doprinosa za poslodavce kao i predlog izmena Zakona o Prijestonici, kojim bi se novcem opredijeljenim po osnovu ovog zakona pomogla privreda i građani Cetinja.

 Poslanik Ranko Krivokapić je obrazlažuči predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu, naveo da bez vladavine prava nema ni ekonomskog razvoja, po onome što su savjeti svih međunarodnih ekonomskih institucija.

 "Naš primarni problem je vladavina prava i Tužilaštvo je ključna tačka napora države da se vrati osjećaj pravde i da je pravda jednaka za sve i to je razlog našeg predloga da se izmijeni zakon o tužilaštvu. Naš zakon ide u pravcu pojačane kontrole nad radom onih koji imaju najviše moći i da probleme rješavamo dok možemo".

 (Medijski pul SDP) 

Podijeli na: