Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Politika

26.03.2023
251

MLADI SMATRAJU DA JE ĐUKANOVIĆ GARANT RAZVOJA I SIGURNOG EVROPSKOG PUTA CRNE GORE

Predsjednik Milo Đukanović se u Podgorici susreo sa mladim ljudima sa kojima je razgovarao o tome koliko današnji izazovi (ne)utiču na budućnost ove populacije u Crnoj Gori. Na panel diskusiji bilo je riječi o tome da su mladi ljudi ravnopravni učesnici u procesima kreiranja javnih politika i aktera u društvenom životu zajednice.

U prepunoj sali, u prisustvu više stotina mladih ljudi, govorilo se o važnosti odlučnog ostanka na evropskom putu koji će mladima pružiti šanse za lični i profesionalni razvoj kakav imaju njihovi vršnjaci u evropskim zemljama. Na panel diskusiji bilo je riječi i o značaju mladih kao nosilaca razvoja sporta i afirmacije države, o pravcu u kojem se kreće crnogorska ekonomija, te o izazovima s kojima se danas mladi suočavaju i njihovoj perspektivi za dalju budućnost.

Ovo je bila prilika da pripadnici mlađih generacija ukažu predsjedniku na stavove i mišljenja vezane za probleme u kojem se društvo trenutno nalazi, podijele svoje brige u vezi sa budućnošću naše države, te iznesu svoje viđenje kako bi se sadašnja kriza mogla uspješno prevazići.

Predsjednik Milo Đukanović je na početku svog obraćanja ocijenio da smatra kako je ključni deficit ne samo Crne Gore nego i regiona u kojem živimo - deficit znanja.

„Mi smo već na neki način dio ujedinjenog evropskog tržišta. Sjutra ćemo i formalno biti članica Evropske unije. Zato moramo da vodimo računa o našoj konkurentnosti na tržištu ujedinjene Evrope. Ako nemamo kvalitet znanja koji je konkurentan kvalitetu znanja u zemljama Evropske unije sa najvišim nivoom dostignutog kvaliteta obrazovnog sistema, mi na taj način praktično hendikepiramo našu mladu generaciju. Ona će možda biti konkurentna u Crnoj Gori, možda i u regionu, ali na taj način mi ograničavamo njihove domete i njihove šanse”, rekao je Đukanović.

Mladi su, između ostalog, poručili da žele bolje uslove za obrazovanje koji će donijeti veću konkurentnost na tržištu rada, bolju klimu za razvoj preduzetništva i dolazak stranih investitora, koji znači i nova radna mjesta i bolje plate. Dominantna njihova želja je da doprinesu razvoju Crne Gore. Oni su poručili da svoju budućnost ne vide ni u kakvim balkanskim projektima, nego u Evropskoj uniji, a da je predsjednik Đukanović jedini garant za ostvarenje te vizije.

 

(navodi se, između ostalog, u saopštenju predsjedničkog kandidata Mila Đukanovića)

 

 

 

 

 

 

Podijeli na: