Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Politika

21.05.2023
213

MILANOVIĆ U TIVTU: DAJEM PODRŠKU HGI-JU, VAŽNO NAM JE DA USPIJU NA IZBORIMA

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović posjetio je predstavnike hrvatske nacionalne manjine u Domu kulture „Josip Marković“ u Donjoj Lastvi.

Ovo je drugi  Milanovićev posjet hrvatskoj zajednici u Donjoj Lastvi. Predsjednik HGI-ja  Adrijan Vuksanović, izrazio je  zahvalnost dolaskom predsjednika RH  te na podršci koju je iskazao svojim posjetom hrvatskoj zajednici. Milanović je istakao svoju potporu HGI –ju kao stranci  koja ide europskim putem zajedno sa svojim suradnicima. Istakao je značaj zalaganja hrvatske manjine  za  promicanje i njegovanje svoje baštine kao autohtoni narod na ovim prostorima.

Današnji posjet  predsjednika RH  je dokaz dobrosusjedskih odnosa dviju država, kao i uzajamna suradnja i potpora, imajući u vidu prethodne susrete predsjednika RH sa čelnicima stranke.

Razgovaralo se i o Domu kulture „Josip Marković“, gdje je još uvijek sporno pitanje prostorija u kojem  djeluje Hrvatsko nacionalno vijeće i Radio Dux – radio hrvatske nacionalne manjine u CG.

Podsjećamo, Milanović je potporu jedinoj hrvatskoj stranci u Crnoj Gori dao  i na prethodnim izborima te ovoga puta poželio  povratak u Parlament i mogućnost sudjelovanja predstavnika Hrvata u brojnim odlukama.

„U unutarnje stvari Crne Gore se ne miješam, osim na način da dam podršku HGI –ju , jer je važno za status Hrvata u Crnoj Gori. Povijest Hrvata ovdje neraskidivo je vezana za Crnu Goru i za Hrvatsku.  Oni su uvijek bili za Crnu Goru , za crnogorsku državu, među prvima, i mislim da je važno i korisno za Hrvate da podrže Hrvatsku građansku inicijativu. Hrvati  su ovdje autohton narod i stalo nam je da se izbore za svoje mjesto u Parlamentu i da taj  izborni prag pređu, koji je kompliciran, zahtjevan i  nije ga lako ostvariti.  – rekao je predsjednik RH prilikom obraćanja.

Sastanku su nazočili: dr. sc. Orsat Miljenić, predstojnik Ureda predsjednika RH i savjetnik predsjednika Republike za vanjsku i europsku politiku; Veselko Grubišić, veleposlanik RH u Crnoj Gori; generalna konzulica RH u CG Jasminka Lončarević; Zvonimir Deković i Ilija Janović, dopredsjednici HGI –ja.

 

(Saopštenje HGI)

 

Podijeli na: