Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Politika

18.02.2020
1535

LIBERALI – NAŠA SVETINJA JE CRNA GORA

„Naša religija je Crna Gora. Borimo se da obnovimo našu otadžbinu Crnu Goru, da je zaštitimo i promovišemo njena prava“ – kazao je Andrija Popović, predsjednik Liberalne partije Crne Gore, danas u kinu „Boka“ na tribini pod nazivom „Crna Gora je svetinja“ u organizaciji Liberalne partije Crne Gore i Crnogorskog zbora.

Popović navodi da se država Crna Gora u posljednjih pedesetak dana nalazi u teškom iskušenju.

„Vjerujem da ćemo svi mi dati doprinos da Crna Gora iz ovog teškog iskušenja izađe časno i da ne dozvolimo da nam se ponovi ono što smo već doživjeli 1918.  i 1989. godine. Mi smo 1918. godine izgubili državu, Crnogorsku Pravoslavnu crkvu, dinastiju Petrović Njegoš.  Nije Crna Gora ono što je bila ni 1918., ni 1989. godine. Crna Gora je danas nezavisna, suverena država, članica NATO saveza“ – ističe Popović.

On ocjenjuje da SPC sa, kako je kazao, „svojim političkim satelitima koji će to na terenu da realizuju“, ima dva velika cilja.

„Prvi veliki cilj je osvajanje vlasti na parlamentarnim izborima koji će se održati do kraja ove godine u Crnoj Gori. Samim osvajanjem vlasti oni vjeruju u to da će realizovati ono što već dugo najavljuju – da će poništiti priznanje Kosova, ulazak u NATO savez i Zakon o slobodi vjeroispovjesti. Svi znate da bi to značilo da je Crna Gora srušena i da po treći put više ne postoji. Drugi veliki cilj je popis stanovništva iduće godine u kom bi pokušali da asimilacijom broja Srba u Crnoj Gori povećaju na račun Crnogoraca kao što su uradili u posljednje dvije decenije u Srbiji. U Srbiji je 1991. godine broj Crnogoraca bio 120 hiljada, da bi na posljednjem popisu pao na 38 hiljada. Dakle, preko tri puta je pao broj Crnogoraca, napravljena je asimilacija“ – kaže Popović.

Kako navodi, protesti u Crnoj Gori su uglavnom nezakoniti i neprijavljeni.

„Kako da se mi izborimo sa svim ovim što nas je u ovih 50 dana našlo?Kako gandijevskim metodama da se broimo protiv recepta oprobanog devedesetih godina bezbroj puta : dvije kašike nacionalizma, kašika religijskog fanatizma i kuvati dok sve to zajedno ne proključa. Crna Gora je danas spremna ali ima naše zabludjele braće, sestara, kumova, prijatelja, komšija. Vjerujem da ćemo uspjeti da ih otrgnemo od svega toga. Crna Gora će odoljeti i ovom velikom izazovu. Tražimo u ovom trenutku da se sklone ruke od Crne Gore“ – ističe Popović.

Prisutnima u kinu „Boka“ obratili su se i predjsednik OO Liberalne partije Kotor Vido Drašković, publicista i novinar Slobodan Čukić, novinar i publicista Dragan Mihović, potpredsjednica Liberalne partije CG Dubravka Vujičić, dugogodišnji društveno-politički naučni radnik, predstavnik cetinjskih antifašista i Udruženja boraca NOB-a Stevan Radunović i osnivač Crnogorskog zbora Nikola Belada.

„Crna Gora je imala mukotrpan put. Na ovim prostorima sukobljavali su se i sukobljavaju se interesi moćnih. U svom milenijumskom bivstvovanju Crna Gora se nalazila na udaru onih koji su željeli da je potčine svojim interesima. Uspješno je odolijevala čuvajući svoju voljnost i slobodu, pišući istoriju krvlju svojih sinova. Građani Crne Gore su na referendumu po vratili nezavisnost sa čim se ne miri SPC. Preduzimaju sve radnje da se ne riješi status obnovljene CPC kako ne bi došlo da zaokruživanja crnogorskog kulturnog i nacionalnog identiteta, a samim tim, dugoročno gledano, izgubi mukotrpno stečenu i obnovljenu crnogorsku državnost“ – ističe Drašković.

Prema riječima novinara i publiciste Čukića, Zakon o slobodi vjeroispovjesti je povod ili okidač za početak novog ideološkog posrbljavanja Crne Gore.

„Malo se govori o poodmakloj asimilaciji Crnogoraca pomoću institucija i kroz institucije SPC-a. Asimilacija se sprovodi kontinuiranom i agresivnom kampanjom, otvorenim političkim pritiskom s vrha ili prikriveno kroz crkvenu infrastrukturu“ – ocjenjuje Čukić.

On je kazao da se sa „novočetničkom i neočetničkom ideologijom“ na prostoru Crne Gore želi postići više ciljeva.

„Prvi je ideološko nivelisanje i izjednačavanje područja Crne Gore sa Srbijom i Republikom Srpskom. Riječ je o udaru na autentični crnogorski antifašizam radi podmetanja tobožnjeg četničkog antifašizma. Da je fašizam postojao kojim slučajem u 18. Ili 19. vijeku Crnogorci bi, normalno, i tada bili antifašisti.

Drugi cilj je destabilizacija i trajno uništenje crnogorskog građanskog i multietničkog sklada. Treći cilj je prisilno utjerivanje Crnogoraca u religijsko-vjerski svetosavski okvir. Litije, koje to zapravo nijesu, već ogoljeni politički skupovi, u tome predstavljaju tek jedan od mehanizama za vjesrko-ideološku mobilizaciju i homogenizaciju.

Litije i političko-medijska hajka na Zakon o slobodi vjeroispovjesti su samo epizoda višegodišnjih pokušaja da se crnogorski i građanski organizam zaustavi u svom civilizacijskom napretku, da se spriječi da Crna Gora civilizacijski odskoči. Na nama je da pokažemo i dokažemo svoju civilizacijsku zrelost i odbranimo crnogorski građanski i antifašistički ambijent“ – poručuje Čukić.

Prema riječima novinara i publiciste Mihovića, posljednjih dana se u Crnoj Gori čuju jaki sadržaji ali se, kako ističe, božja riječ ne osjeća.

„Parole objašnjavaju sve: Ne damo svetinje, Kosovo je Srbija, Srbija, Srbija. Ima li što tragičnije nego kada se budućnost pomjera prema prošlosti. Sve nas ovo ubrzano udaljava od normalnog života iz dana u dan. Bilo bi suviše naivno povjerovati da se u ovim paradama sliva volja naroda. Sa oltara, ispred hramova, ulica, u parlamentu uvjeravaju da Srbi nisu nikoga ugrozili i da oni samo brane svoje svetinje. Čovjek je vjerujuće biće. To Amfilohije, iako nije vjernik, zna. Pa je sada valjda jasno kako se procenat od 10 odsto Srba u Crnoj Gori u zadnjih trideset godina povećao na 30.   Naš crnogorski bog je po nacionalnosti Srbin. Kad je u pitanju imovina, siromah preosvećeni ne može da se odvoji od krupnog kapitala. Prirodno je to. On je najveći predstavnik krupnog kapitala u Crnoj Gori. Mutna tranzicija razbistrila je njegovo imovno stanje. Procjenjuje se da ta slika sadrži nekretnine čija vrijednost premašuje tri milijadre eura“ – kaže Mihović.

Vujičić je kazala da su Liberali od samih početaka javno poručivali da je Zakon o slobodi vjeroispovjesti reformski i da će konačno urediti pravni status svih vjerskih zajednica u Crnoj Gori.

„Najveći dio zamjerki imaju oni koji Zakon nisu ni pročitali i zamjeraju ono što u zakonu i ne piše. Nigdje ne stoji da se zabranjuje djelovanje SPC-a. Ne spominje se ni protjerivanje bilo koje crkve i vjernika, niti otimanje hramova. Ali ono što novi zakon nalaže jeste da SPC mora da se registruje u Podgorici jednako kao što je registrovana i u Beogradu. I da će morati sve svoje poslove da obavlja u skladu sa zakonom. Nema više povlaštenih i nema manipulacija da su stariji od države i da se zato ne mogu registrovati.

Usvajanje ovog Zakona znači i konačno zaokruživanje državnosti Crne Gore. Upravo je to razlog što se nakon 30 godina mobilišu isti akteri, koji pomažu sada kao i onda, isti centri moći da sprovode nacionalistički teror i raspiruju mržnju po Crnoj Gori.

Mrzjeti zastavu, himnu i svoju državu nije ni čojski, a naročito nije hrišćanski. Naša svetinja se zove nezavisna, slobodna, građanska, evropska Crna Gora“ – zaključuje Vujičić.

Radunović pojašnjava da bilo koja država ne može nastajati i opstajati na pretpostavkama da niko neće biti protiv nje, da neće imati i spoljašnjih i unutrašnjih neprijatelja kao što ih, navodi Radunović, ima Crna Gora.

„Velikosrpski nacionalizam za nas predstavlja veliku opasnost. Na nama je da se od toga odbranimo. Država mora da prepozna to što je opasnost i mora da izgradi instrumente da ih spriječi da ostvare taj svoj naum. Oficijelna politika u Crnoj Gori je kroz lice vodećih ličnosti čvrsto opredijeljena da se radi na očuvanju identiteta Crne Gore na zaokruživanju svih državnih projekata. Mi iz Crnogorskog zbora želimo da pokušamo da širimo istinu o istorijskim i sadašnjim činjenicama jer sam više nego ubijeđen da je naš osnovni problem nepoznavanje činjenica“ – ističe Radunović.

Kako navodi, tamo gdje se ne poznaje stvarna istina nalazi se odličan prostor za manipulisanje ljudima i za zoupotrebu njihovog neznanja i vjerskog opredjeljenja.

„Pušten je duh iz boce koji se zove Ilija Garašanin. Cilj je usmjeren na Crnu Goru, a izvođač radova je  na čelu sa Mitropolijom Crnogorko-primorskom i njenim komandantom gospodinom Ristom Radovićem. Na sceni je projekat borbe za prevlast duhovnog nad svjetovnim i to isključivo manipulacijom naroda. Srpska crkva je paralelna vlast u Crnoj Gori i želi da ostane na tim pozicijama“ – zaključuje Belada.

Podijeli na: