Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Politika

05.07.2021
438

KOMISIJA ZA ZDRAVSTVO DPS: ŠTO PRIJE DONIJETI ADEKVATNE MJERE U BORBI PROTIV DELTA SOJA KORONAVIRUSA

Prenosimo saopštenje Demokratske partije socijalista.
Posljednjih dana u medijima sve više se govori o novom, delta soju koronavirusa i nastojanju evropskih i svjetskih lidera i zdravstvenih vlasti tih zemalja da uvođenjem pravovremenih i adekvatnih mjera širenje istog stave pod kontrolu.
Naime, delta soj predstavlja novu varijantu SARS-CoV2 koja ima značajno veću mogućnost prenošenja u populaciji. Registrovan je u gotovo stotinu zemalja svijeta sa tendencijom svakodnevnog povećanja.
U broju registrovanih slučajeva delta soja virusa prednjači Velika Britanija.
Portugal, zemlja u kojoj je najveći udio turista upravo iz Velike Britanije, uvela je dvonedjeljni karantin za turiste koji nijesu kompletno vakcinisani. Njemačka ide korak dalje i predlaže zabranu ulaska svim stanovnicima Velike Britanije bez obzira na vakcinalni status. Zbog svega nekoliko potvrđenih slučajeva delta soja Sidnej je bio u vikend lockdownu još prije desetak dana.
Tako postupaju ozbiljne zemlje, koje imaju odgovoran odnos prema svojim građanima. U većini zemalja regiona, uključujući i Srbiju, registrovani su pacijenti sa delta sojem virusa.
Kakve korake preduzima Ministarstvo zdravlja Crne Gore po ovom pitanju? Apsolutno nikakve! Prije nekoliko dana smo imali priliku da čujemo od ministarke zdravlja da je pitanje dana kada će se delta soj koronavirusa pojaviti kod nas, ali bez ikakve strategije djelovanja i plana o korigovanju mjera za ulazak u Crnu Goru.
Podsjećamo da su granice naše zemlje širom otvorene za sve turiste, bez obzira na epidemijsku situaciju zemlje iz koje dolaze. Naravno da je zajednički interes uspjeh aktuelne turističke sezone, ali je nužno postrožiti mjere za ulazak u Crnu Goru da bismo sačuvali živote i zdravlje naših građana, što je svakako prioritet.
Stoga upozoravamo da je neophodno što prije donijeti adekvatne mjere kako bi se spriječio kolaps zdravstvenog sistema, nalik onom iz januara ove godine, i sačuvali životi naših građana.
(Komisija za unaprijeđenje zdravstvenog sistema, socijalnih politika i kvaliteta javnih usluga)
 

Podijeli na: