Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Politika

24.02.2022
852

KLOPAN: DF PREUZIMA INICIJATIVU U ODBRANI VELIKE NARODNE POBJEDE OD 30. AVGUSTA, MARKOVIĆ: VRATITI SE DOGOVORU UNUTAR TRI KOALICIJE

Širom Crne Gore večeras su bile blokirane saobraćajnice u sklopu akcije “Blokadom protiv izdaje”, koju Demokratski front (DF) organizuje zbog nezadovoljstva povodom formiranja manjinske Vlade.
Kako je ranije najavljeno, blokirano je 17 punktova izvan gradskih jezgara u Crnoj Gori.
Sa krtoljske raskrsnice je poručeno da DF preuzima inicijativu u odbrani velike narodne pobjede od 30. avgusta, kako u institucijama sistema, tako i van njih.
 
“Preko 10 000 funkcionera i aktivista DF-a trenutno blokira najvažnije putne pravce u Crnoj Gori kao upozorenje onima koji hoće da ukradu veliku narodnu pobjedu od 30. avgusta, praveći dogovor sa Demokratskom partijom socijalista (DPS). Poručujemo partnerima iz koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG) da ne ulaze ni u kakve  dogovore i pregovore koji bi značili povratak DPS-a na vlast, jer je to izdaja svakog glasača koji nam je povjerio glas“, poručio je Niko Klopan ispred kotorskog DF-a (Nove srpske demokratije-NSD).
 
On je pozvao sve činioce parlamentarne većine da se vrate dogovoru unutar tri koalicije.
 
„Nikakav dogovor sa DPS-om nije prihvatljiv i treba ih pustiti da idu onamo kamo su krenuli, u političku prošlost.   DF koji je bio targetiran od raznih subjekata aktuelne većine kao neprihvatljiv u nekim dogovorima, čak i prevaren eksperimentom ekspertske Vlade je spreman da pređe preko toga i da sve uradi da do dogovora dođe. Ostavimo sujete i svađe iza nas i krenimo naprijed, u zajednički dogovor bez DPS-a na zadovoljstvo naroda“, poručuje Klopan.
 
On ističe da večerašnje blokade putnih pravaca u trajanju od sat vremena predstavljaju upozorenje.
 
„Ako bude potrebno paralizovaćemo Crnu Goru, ali DPS se neće vratiti u bilo kojoj formi vlasti“, zaključuje Klopan.
 
Ispred tivatskog DF-a Miljan Marković je pozvao koalicione partnere, rukovodstvo Socijalističke narodne partije (SNP) da čuvajući jedinstvo pošalju DPS u, kako je kazao, trajnu opoziciju.
„Pozivamo Demokrate i Uru da se vrate za pregovarački sto i stave po strani sve lične ili partijske animozitete. Posebno želim da poručim rukovodstvu Ure da parlamentarna podrška koju traže od DPS-a nikome ništa dobro nije donijela. Nije davno bilo kada se pokušao taj eksperiment. DF je tada bio protiv tog eksperimenta i bili smo u pravu“, ističe Marković.
 
Kako navodi, ukoliko odluke manjinske Vlade budu zavisile od parlamentarne podrške DPS-a, “odlično znamo da se na dnevnom redu takve Vlade neće naći nijedna važna odluka za naše društvo“.
 
„Stvaranje Vlade kojoj podršku daje DPS služiće kao svojevrsna mašina za pranje kadrova DPS-a i stvaranje zdravog krila DPS-a. Nema bitnih promjena dok se sa važnih pozicija ne uklone tridesetogodišnji kočničari napretka crnogorskog društva“, poručuje Marković.
 
DF se, kaže on, ne plaši izbora.
 
„Smatramo da je mnogo bolje i racionalnije napraviti tehničku Vladu koja bi bila oročena na period koji bi bio dovoljan da se konačno pripreme pošteni izbori. Ali moram naglasiti, tehničku Vladu kojoj bi većinu dale tri koalcije, pobjednice na avgustovskim izborima. Svjesni smo da su do sada svi izbori bili farsa i samo takva Vlada, bez kadrova DPS-a može učiniti korak naprijed. Još uvijek ima prostora da se napravi dogovor i ispoštuje volja svih onih koji su svoj glas dali konačnoj smjeni Demokratske partije socijalista“, poručuje Marković.
 
Protestu na krtoljskoj raskrsnici prisustvovao je i funkcioner DF-a Vladimir Potpara. 

Podijeli na: