Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Politika

01.07.2020
695

JONICA: EVO PRILIKE DA CRNA GORA DOKAŽE DA JE DRUŠTVO JEDNAKIH PRED ZAKONOM

Predsjednica Socijalista Crne Gore Snežana Jonica obratila se predsjedniku Skupštine Crne Gore Ivanu Brajoviću i ministru untrašnjih poslova Mevludinu Nuhodžiću. Dopise prenosimo integralno. 

Dopis predsjedniku Skupštine Crne Gore Ivanu Brajoviću: 

“ObraćamVam se kao aktuelnom predsjedniku Skupštine Crne Gore, ali i bivšem ministru unutrašnjih poslova, s namjerom da Vas upoznam sa predmetom arhijerejskog namjesnika pljevaljskog – protojereja stavrofora Saše Janjića i sa ulogom koju ste imali u tom predmetu, kao i sa mogućnošću i načinom na koji učinjenu nepravdu možete ispraviti, koristeći zakonska ovlašćenja koja imate na funkciji koju sada obavljate. 

Naime, u vrijeme dok ste Vi obavljali funkciju ministra unutrašnjih poslova, arhijerejski namjesnik pljevaljski - protojerej stavrofor Saša Janjić je 2011. godine podnio zahtjev za produženje privremenog boravka u Crnoj Gori, kao tada jedini način zakonitog boravka u Crnoj Gori. Prije toga, sveštenik Janjić boravio je u Crnoj Gori od 14.02. 2001. godine, a prijavljen je kao osiguranik penzijsko-invalidskog osiguranja u Crnoj Gori neprekidno od 19.02. 2001. godine, o čemu postaje dokazi. 

O zahtjevu za produženje ranije odobravanog privremenog boravka sveštenika Saše Janjića,Vi ste odlučili negativno, a zatim je tu Vašu odluku oborio Upravni sud. I tako sve od 2011. do 2014. godine, nakon čega MUP uopšte više nije postupao po odluci Upravnog suda i okončavao postupak po zahtjevu sveštenika Janjića. 

U istom periodu, tadašnji predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić obratio Vam se sa predlogom broj 01-650 od 30.12. 2010. godine, po članu 12. Zakona o crnogorskom državljanstvu, da monsinjoru Iliji Janjiću, sada umirovljenom biskupu kotorskom, dodijelite crnogorsko državljanstvo, iako ne ispunjava zakonske uslove za to, iz razloga što se, kako je naveo, radi o osobi koja je od posebnog značaja za Crnu Goru. 

Ne ulazeći u razloge da li ste to uradili, jer je predlog došao od vašeg bivšeg partijskog šefa ili zbog toga što i Vi, kao i ja, posebno uvažavate monsinjora Iliju Janjića, podsjećam Vas da ste tada donijelio odluku o dodjeli državljanstva po tom predlogu. Naglašavam da takvu Vašu odluku podržavam. 

Međutim, u isto vrijeme, pod Vašim rukovođenjem, MUP upravo u periodu dok ste donosili odluku o dodjeli crnogorskog državljanstva monsinjoru Iliji Janjiću, odbija da produži privremeni boravak svešteniku Saši Janjiću, radeći to čak i nakon odluka Upravnog suda kojima su osporavane Vaše odluke. 

Posledica toga jeste da je danas sveštenik Saša Janjić u poziciji da se od njega Rješenjem Uprave policije traži da napusti Crnu Goru, te da se ovakav zahtjev UP zasniva na netačnim podacima o tome da je sveštenik Janjić prvi put ušao u Crnu Goru krajem prošle godine, a jedina je istina da sveštenik Saša Janjić živi u Pljevljima više od 19 godina, da u Pljevljima živi njegova porodica i da su u Pljevljima rođene njegove dvije ćerke. 

Želim da vjerujem da niste svjesno i sa namjerom različito postupali kao ministar unutrašnjih poslova prema biskupu kotorskom Iliji Janjiću i arhijerejskom namjesniku pljevaljskom Saši Janjiću. Želim da vjerujem da različit tretman nije uzrokovan time što je jedan sveštenik Rimokatoličke crkve, a drugi Srpske pravoslavne crkve. 

Želim da vjerujem da niste imali dovoljno informacija i zato Vam ih sada upućujem. Ni jedan, ni drugi Janjić, po tada važećem zakonu, nisu mogli dobiti državljanstvo. I jedan i drugi Janjić su sveštenci u multinacionalnim i multivjerskim sredinama, gdje značajno doprinose međuvjerskom skladu. I jedan i drugi su rođeni u BIH, a mjesta rođenja su im nekih 30 km udaljena jedno od drugog. 

Svojevremeno, kao ministar unutrašnjih poslova, odlučili ste pozitivno o biskupu Janjiću i negativno o protojereju stavroforu Saši Janjiću. Danas je u Vašim rukama mogućnost da ispravitetu nepravdu. Kao predsjednik Skupštine imate pravo da ministru unutrašnjih poslova dostavite predlog po članu 12. stav 2. Zakona o crnogorskom državljanstvu da, zbog značaja za Crnu Goru, svešteniku Saši Janjiću dodijeli državljanstvo, na isti način na koji je to od Vas tražio Ranko Krivokapić 2010. godine za Iliju Janji, a Vi prihvatili. 

Uz funkciju predsjednika Skupštine Crne Gore obavljate i funkciju predsjednika partije koja tvrdi da je socijaldemokratska. Podsjetiću Vas, kao predsjednica Socijalista Crne Gore, partije koja djeluje na temeljnim principima socijaldemokratije da su to - sloboda, jednakost, solidarnost i pravda. 

Vaše postupanje u ovom slučaju može potvrditi ili negirati Vašu iskrenu posvećenost svakom od ovih principa. 

U nadi da i pored značajnih političkih razlika dijelimo ove ključne vrijednosti, dostavljam Vam formu predloga kakav bi trebalo da dostavite ministru unutrašnjih poslova Mevludinu Nuhodžiću za sveštenika Sašu Janjića. 

Ukoliko zaista volite Crnu Goru, ukoliko želite da njen Ustav bude poštovan, ukoliko želite da omogućite da naša država vladavinu prava zapisanu u člana 1. Ustava Crne Gore pokaže na djelu, a diskriminaciju koju zabranjuje član 8. Ustava zaista zaustavi, uradićete ovo što od Vas očekujem, pa Vam se zato i obraćam, kako bi makar i poslije 10 godina, umjesto diskriminacije, sveštenik Saša Janjić doživio pravdu u državi koju voli, za koju vezuje svoju i budućnost svoje djece i kojoj značajno doprinosi obavljajući vjersku službu u jednoj multinacionalnoj sredini na način da promoviše značaj multivjerskog sklada. 

Način na koji budete postupili pokazaće i meni i čitavoj Crnoj Gori da li ste spremni da postupate pravedno i solidarno. 

Prilika je da dokažete da li zaista želite da Crna Gora bude društvo jednakih pred zakonom i da li ste, prije svega, Vi dovoljno slobodan čovjek da podnesete taj predlog, kako bi pomogli da Crna Gora bude slobodnija nego što na današnji dan jeste i kako bi onemogućili da diskriminacija koja je u ovom slučaju više nego očigledna Vašim djelovanjem bude zaustavljena. 

U prilogu Vam dostavljam formu predloga po članu 12. Stav 2. Zakona o državljanstvu, kakav bi trebalo da uputite ministru unutrašnjih poslova. Ukoliko su Vam neophodne i dodatne informacije budite slobodni da mi se obratite. 

U nadi da ćete mi Vašim postupanjem dati povoda da Vam, nakon godina kritika, uputim i javno priznanje za učinjen gest kojim ispravljate nepravdu za koju nosite određeni dio odgovornosti, srdačno Vas pozdravljam”. 

Dopis ministru Mevludinu Nuhodžiću: 

“Na osnovu člana 12 stav 2 Zakona o crnogorskom državljanstvu, upućujem Vam P R E D L O G da se protojerej - stavrofor Saša Janjić, arhijerejski namjesnik pljevaljski rođen 20.08.1979.godine u Tešnju, BiH, PRIMI u crnogorsko državljanstvo.

O B R A Z L O Ž E NJ E

Protojerej - stavrofor Saša Janjić, arhijerejski namjesnik pljevaljski Eparhije mileševske, ličnost je od zavidnog društvenog ugleda, ne samo među pravoslavnim vjernicima već i među svim građanima Pljevalja.

Gospodin Janjić je prepoznat kao iskreni privrženik svih onih vrijednosti kojima se promoviše multivjerski i multinacionalni sklad, a upravo te vrijednosti čine civilizacijski temelj Crne Gore, kako danas tako i kroz dugo istorijsko trajanje naše države.

Činjenica da gospodin Janjić posebnu pažnju polaže održavanju izuzteno dobrih odnosa sa predstavnicima drugih vjerskih zajednica, naročito islamske vjerske zajednice i da na taj način dodatno doprinosi promovisanju zajedništva i sklada mađu građanima Pljevalja, predstavlja bitan razlog da bude tretiran kao lice od posebnog značaja za Crnu Goru, i da na osnovu člana 12 dobije crnogorsko državljanstvo. Gospodin Janjić je vezao i svoju budućnost i budućnost svoje djece koja su rođena u Pljevljima za ovaj grad i za Crnu Goru, pa smatram da su se stekli uslovi da MUP, u ime države Crne Gore, a na moj predlog, donese odluku o prijemu gospodina Janjića u crnogorsko državljanstvo i omogući mu na taj način da uspostavi javno-pravni odnos sa državom Crnom Gorom.

Smatram da je za državu Crnu Goru privilegija, kao i stvar od posebnog državnog interesa, da gospodin Janjić, imajući u vidu njegov ukupni ljudski, duhovni i kulturološki profil, bude primljen u crnogorsko državljanstvo”.

Podijeli na: