Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Politika

31.08.2020
2109

IZJAVE UČESNIKA LOKALNIH IZBORA 2020.

Neke od nosilaca lista na lokalnim izborima u Kotoru  pitali smo za komentar preliminarnih rezultata parlamentarnih i lokalnih izbora u Kotoru.

Za naš program tonsku izjavu dali su:

“HGI - Svim srcem za Kotor - Ljiljana Velić”

Zahvaljujem svim građankama i građanima Kotora koji su dali podršku Hrvatskoj građanskoj inicijativi. Takođe zahvaljujem svima onima koji su svoj glas dali na parlamentarnim izborima jer to su zaista glasovi od srca.

 

 “Dr Branko Baćo Ivanović-Socijalisti”

 Prvo da se zahvalim svima onima koji su glasali ne samo Socijaliste nego i opoziciju, momentalnu opoziciju. Hoću da kažem da će Socijalisti Kotora raditi ono što je za dobrobit građana opštine Kotor, kao što smo i do sada uvijek radili.

 

“Za liberalni Kotor – Andrija Pura Popović-Liberalna partija“

Kotorski Liberali uspjeli su u vrijeme političke, ekonomske i zdravstvene krize da pokažu stabilnost i kvalitet i zabilježe dobar rast na lokalnim izborima u Kotoru. Naš rezultat u veoma teškim okolnostima je bolji puno od onog iz 2016. godine i to je dokaz da su građani prepoznali kvalitet naših zalaganja. Zato želim da se zahvalim svim građankama i građanima Kotora koji su podržali listu Za liberalni Kotor. Ovo je veliki podsticaj za Liberale i za liberalizam u Kotoru, a i Crnoj Gori uopšte. Podsticaj da još snažnije nastavimo da se borimo za ono u šta zajednički vjerujemo i nastavimo da budemo iskreni partneri građanima. Čestitam i s vim drugim izbornim listama u Kotoru na postignutom uspjehu i na korektnoj kampanji i izbornoj utakmici.

Što se tiče državnog nivoa očekujemo da je ovo lekcija zrelosti kotorske i crnogorske demokratije koja je pokazivala do sada da pripada modernoj i evropskoj civilizaciji i političkoj misli. Na državnom nivou u narednom periodu do formiranja Vlade očekujem da će biti čak i mnogih preokreta tako da je teško sagledati koji će kurs Crna Gora ubuduće zauzimati, da li će to biti taj evroatlanski kurs jedne sekularne države ili ćemo možda promijeniti kurs i krenuti ka nekom istočno-pravoslavnom kursu.

 

“Patriotski i građanski – Crno na bijelo” - Građanski pokret URA, čiji je nosilac Ljiljana Popović Moškov.

Zadovoljni smo rezultatima koje je Građanski pokret URA, odnosno platforma Crno na bijelo postigla na parlamentarnim izborima. Sa osvojenim procentima koji smo vidjeli i koji se nadam da će biti konačni i nakon izvještaja Državne izborne komisije, URA je na parlamentarnim izborima osvojila 4 mandata. Upravo ono što smo i htjeli, uz prihvatanje dijela našeg programa koji se ticao ekspertske Vlade. Na toj poziciji da budućnost Crne Gore u narednih 2, 3 ili 4 godine treba da vodi ekspertska Vlada a da političari budu u Skupštini naišao je već na pristanak nekih opozicionih partija ili onih koji će činiti buduću vlast.

Što se tiče Kotora takođe smo zadovoljni. Ako uporedimo rezultate iz 2016. kada smo imali 3,38 posto, sada imamo 5,7 posto. Još uvijek čekamo da li će to pretočeno u 2 mandata ili jedan, ali to je najmanje bitno.

Slično onome kao što je i na parlamentarnim izborima kotorska URA ima svoju platformu koju će ako bude pozvana od budućih činioca vlasti u Kotoru ponuditi jer bez te platforme teško da možemo učestvovati u budućoj vlasti. Ali mi i dalje ostajemo kao korektan faktor, podržavajući i ubuduće sve ono što se tiče interesa grada, a ne nikako interesa pojedinca, partije, lobija i slično.

 

“Vladimir Jokić - Kotor je naša nacija - Demokratska Crna Gora”

 Sinoć je Crna Gora odlučila da nakon 30 godina pošalje DPS na smetlište istorije, tamo gdje i zaslužuje da bude. To je ono što smo najavljivali u mjesecima iza nas, u šta smo bili ubijeđeni. Rezultat je donio potvrdu svega toga.

Na državnom nivou opozicija ima sigurnih 41 mandat odnosno ima sigurnu pobjedu i to je ono zbog čega će 30. avgust ostati upisan u istoriji Crne Gore.

Što se tiče Kotora, najprije moram da zahvalim svim građanima koji su u tako velikom broju podržali listu koju sam imao čast da predvodim u Kotoru. Potpuno je sigurno da će opozicija formirati vlast. U najgoroj opciji opozicija ima 18 mandata. Zato vjerujemo da ćemo, kada se sabere sve pitanje biti da li će opozicija imati 18 ili 19 mandata. Demokrate će predvoditi tu koaliciju sa svojih 9 mandata i 3.313 glasova.

Danas je pred nama dan da malo i proslavimo svi, možda malo i odmorimo ali koliko sjutra, odnosno kada rezultati budu konačni, da sjednemo razgovaramo i vjerujem da ćemo vrlo brzo uspostaviti funkciju u volji narode Kotora i Crne Gore.

 

 Dinko Milošević HRS

 Smatramo da je još uvijek rano davati izjave povodom rezultata na republičkom nivou, jer još nismo zauzeli konačan stav. Tek poslije objalvjivanja konačnih rezultata, na nivou stranke ćemo zauzeti konačan stav i dati saopštenje povodom rezultata na republičkom nivou.

  Foto: kayak.com

Podijeli na: