Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Politika

12.11.2022
472

IMA NAS: POKRENUTA PETICIJA ZA ODRŽAVANJE VANREDNIH PARLAMENTARNIH IZBORA

Prenosimo saopštenje koje nam je proslijeđeno od strane Organizacionog odbora protesta IMA NAS, a pod nazivom IMA NAS: Pokrenuta peticija za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora, niko nema pravo da uništava evropsku budućnost Crne Gore!

Saopštenje prenosimo integralno.

“Organizacionio odbor protesta IMA NAS, koji čine predstavnici političkih partija, nevladinih organizacija, nezavisni intelektualci i građani pokrenuo je danas peticiju koja ima za cilj održavanje vanrednih parlamentarnih izbora kako bi se sačuvala evropska perspektiva i budućnost Crne Gore. Naša država nalazi se u dubokoj političkoj, institucionalnoj i ekonomskoj krizi i jedini način da povratimo normalnost u svakodnevno funkcionisanje društva u cjelini je održavanje izbora nakon kojih bi Crna Gora dobila stabilnu politiČku Vladu koja će usmjeriti zemlju na pravi put.

U nastavku dostavljamo tekst peticije:

Mi, građanke i građani Crne Gore, predstavnici i podržavaoci građanske i proevropske politike razvoja, aktivisti civilnog sektora, riječju - demokratska i državno odgovorna javnost naše države zahtijevamo skraćenje mandata aktuelnog saziva Skupštine i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora!

Saglasni smo da je to jedini način da se stane na put urušavanju državnosti i ustavnog poretka Crne Gore, zatvaranju izvjesno dogledne evropske perspektive našem društvu i članstvu države u EU, kao i uništavanju ekonomskih i finansijskih potencijala na kojima je oslonjen realno mogući rast životnog standarda svakog pojedinca.

Dali smo iskrenu demokratsku šansu i dovoljno dugo čekali učinke aktuelne vlasti. Umjesto odgovorne posvećenosti državnom i interesu građana, dobili smo partijsko-političke kalkulacije, ostrašćeni revanšizam i jeftini populizam i opasnu nekompetentnost u vršenju javnih poslova. A naš najpreči interes i dalje je politička, bezbjednosna i ekonomska stabilnost, dinamičan demokratski i ekonomski razvoj praćen rastom životnog standarda, snaženje euroatlantskog partnerstva i najskorije moguće članstvo države u EU.

Svaka porodica ima pravo na dostojanstven život. Svako od nas pojedinačno i svi zajedno odgovorni smo pred sobom, svojim precima i svojim potomcima. Niko nema pravo da upropaštava evropsku budućnost naše djece i naše države.

Crna Gora treba da, u skladu sa svojom ponosnom tradicijom, ostane društvo slobode i ravnopravnosti, multietničnosti, odgovornih i odvažnih građana i da što prije postane društvo vladavine prava i pravednosti, kontinuirano promišljene politike, koja će joj garantovati međunarodni prestiž i uvažavanje i društvo socijalno senzibilne politike u čijem je fokusu dobrobit svakog pojedinca i porodice.

Nama, građankama i građanima Crne Gore, Ustav garantuje pravo da branimo svoju državu i njeno ustavno uređenje. Zato, u skladu sa članom 92 Ustava Crne Gore, zahtijevamo da poslanici hitno pokrenu postupak i donesu odluku o skraćenju mandata Skupštine, kako bi se obezbijedilo održavanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Potpiši i ti!

(Organizacionio odbor protesta IMA NAS)

 

 

Podijeli na: