Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Politika

08.12.2021
789

HGI-PODRŠKA HRVATIMA CRNE GORE IZ HRVATSKOG SABORA

U Hrvatskom saboru juče je održana tematska sjednica "Položaj hrvatske manjine u Crnoj Gori", Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske. U njenom radu, uz članove Odbora, sudjelovali su predstavnici Hrvata iz Crne Gore Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatske građanske inicijative i Ilija Janović, dopredsjednik Hrvatske građanske inicijative.

Sjednica je izazvala veliku pozornost, pa je nazočio i izlagao ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. U ime Zajednice bokeljskih Hrvata nastupio je Luka Perković, a govorio je, iako nije član Odbora, kao zainteresirani zastupnik i Ante Prkačin.
Zastupnici i vlasti i oporbe iskazali su potporu Hrvatima u Crnoj Gori. Pored razlika, koje su prirodne, predstavnici političkih stranaka u Hrvatskom Saboru iskazali su jedinstvo prema pitanjima koja muče hrvatsku nacionalnu manjinu i izrazili spremnost da na bilo koji način pomognu. U ime Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske nazočio je i izlagao Milan Bošnjak.
Predstavnici hrvatske nacionalne zajednice u Crnoj Gori zahvalili su predsjednici Saborskog odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zdravki Bušić na organiziranju Sjednice i svemu što radi za hrvatsku manjinu. Oni su istakli da je dolazak u Sabor za njih prvenstveno emocionalan događaj. Upoznali su zastupnike Hrvatskog Sabora s pritiscima s kojim su izloženi, kao i s dugogodišnjim radom i zastupanjem interesa Hrvata. Tema Sjednice bila je i pitanje Doma kulture u Donjoj Lastvi, koji su Hrvati izgradili prije skoro stotinu godina, a koji aktualna vlast sada želi uzeti od hrvatske zajednice. Posebnu pozornost zastupnika izazvalo je pitanje nominacije Bokeljske mornarice i ulogom čelnih ljudi te organizacije u pokušaju prešućivanja Katoličke Crkve, kulta Sv. Tripuna i hrvatskog naroda.
Predstavnici Hrvatskog nacionalnog vijeća i Hrvatske građanske inicijative zahvalili su se Zdravki Bušić i ostalim članovima Saborskog odbora na zajedništvu i podršci, kao i na dogovorima oko konkretnog djelovanja u rješavanju problema Hrvata u Crnoj Gori.
 
Saopštenje - HGI 

Podijeli na: