Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Politika

10.12.2019
1183

HGI-HRVATSKO SRCE ZA CRNU GORU NAŠA TRAJNA MISIJA

Integralno prenosimo saopštenje koje nam je, povodom obilježavanja, sedamnaest godina od osnivanja Hrvatske građanske inicijative (HGI) proslijeđeno iz ove političke partije.

„Intoniranjem crnogorske i hrvatske himne započela je svečana večer u Domu kulture Josip Marković u Donjoj Lastvi, kojom je Hrvatska građanska inicijativa obilježila svoju 17. obljetnicu.

Moramo istaći da proslava 17. godine postojanja predstavlja jedan značajan događaj za Hrvate u Crnoj Gori, jer je dokaz jednog trajanja, borbe, žrtve i opstanka usprkos mnogim preprekama i poteškoćama.

Na početku večeri nazočnima se obratio veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić: „Otkad sam ja ovdje, ove tri godine, stvarno sam vidio jako veliku aktivnost raznih hrvatskih udruga, posebice Hrvatske građanske inicijative i Hrvatskog  nacionalnog  vijeća. S ponosom mogu reći da vas gospodin Adrijan Vuksanović ne predstavlja inferiorno u Podgorici, nego točno onako kako treba – dostojanstveno, sigurno i hvala ti, Adrijane, na tome, i siguran budi da će Hrvatska građanska inicijativa, kao i ti i svi vi imati podršku“.

Veleposlanik je istakao jaku potporu Republike Hrvatske Crnoj Gori ka euroatlantskom putu: „Hrvatska će sljedeće godine, za dvadesetak dana, početi presjedanje Vijećem Europske unije. Mi smo bili na redu tek za nekih pet godina, možda i više. Nevjerojatno kako se to okreće i trudit ćemo se i lobirati i zbog vas, Hrvate iz Crne Gore. Lobirat ćemo i da se otkoči ovaj crnogorski proces, a lobirat ćemo i da Albanija i Makedonija započnu svoje pregovore i da dobiju jasnu definiciju“. Također je iskazao potporu Bosni i Hercegovini. Veleposlanik se osvrnuo i na izbornu godinu, koja je pred nama: „Znam da vam je sljedeće godine izborna godina, ja se ne smijem miješati u izbore, moram biti neutralan, ne dajte se, držite se skupa, Hrvatska će stajati uz vas“. Na kraju svom obraćanja, čestitao je predstojeće blagdane te HGI-ju poželio puno uspjeha na sljedećim izborima.

Predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović je istakao zadovoljstvo što se ova obljetnica obilježava upravo u Domu kulture „Josip Marković“ u Donjoj Lastvi: „Večeras, kada sam dolazio u ovo zdanje, koje je od posebnog značaja za sve nas, jer su ga sagradili oni prije nas, naši preci i uskoro će se navršiti sto godina da je on ovdje; čuo sam one naše hrvatske pjesme, koje smo dugo vremena potiho slušali u svojim domovima. A, kao što vidite večeras to radimo na jedan transparentan  način, u  jednoj slobodi koja svjedoči da smo mi jedna  vitalna  zajednica, iako prilično mala, ali da smo svjesni svog identiteta i da ne namjeravamo odustati u njegovanju svih onih vrijednosti koje čine hrvatski identitet, i u Boki kotorskoj i u Crnoj Gori“.

Vuksanović je istakao da sama obljetnica predstavlja jedno zajedništvo te izrazio zadovoljstvo dolaskom veleposlanika Grubišića, koji na jedan „dostojanstven način predstavlja Republiku Hrvatsku, a predstavlja je upravo onakvu kakva ona i jest – uspravna, suverena i neovisna“. Predsjednik HGI-ja je izrazio posebno zadovoljstvo dolaskom svećenika Kotorske biskupe, što ne predstavlja samo čast, već i duhovnu snagu, koja nam je svima prijeko potrebna.

„S nama su i članovi Hrvatskog nacionalnog vijeća, krovne institucije Hrvata u Crnoj Gori, koja toliko toga radi da bih je ja nazvao malim Ministarstvom kulture Hrvata u Crnoj Gori. S nama je večeras i profesorica hrvatskog jezika i kulture, koja uči našu djecu tradiciji, jeziku i svemu onome što je od značaja za našu opstojnost. S nama su večeras naši članovi i prijatelji iz Herceg Novog, Kotora, Budve, Tivta, Bara i Podgorice. S nama su večeras naši prijatelji koji nisu Hrvati i to je ono što me posebno raduje i posebno sam ponosan zbog te činjenice što Hrvatska građanska inicijativa iskazuje svoju širinu, i što su i drugi prepoznali da mi sve što radimo radimo na korist hrvatskog  identiteta i crnogorske državnosti, koju smo prije trinaest godina obnovili i u čemu smo dali ogroman, kvalitativan značaj. Imamo snažnu potporu Republike Hrvatske, imamo izvanredne odnose i sa crnogorskim državnim vrhom. Na nama je samima da se dalje izborimo i da uspješno prebrodimo sve one bitke, koje nosi politički život. Aktivni smo, dinamični smo, uspješni smo, i na socijalnom i na kulturnom i na političkom polju. Dugo vremena je ovdje bilo onih koji su se usuđivali negirati postojanje Hrvata u Crnoj Gori. Možda i sada ima tih koji bi se to usudili, ali sada postoji Hrvatska građanska inicijativa da da svima dobar odgovor da Hrvati u Crnoj Gori nisu ničiji etnički materijal, kojim će neko popunjavati svoje praznine, kulturološke, socijalne i bilo kakve druge, već da je to jedan samosvjestan i ponosan narod. Naš moto „Hrvatsko srce za Crnu Goru“ nije bio samo predizborni izraz, nego je to naša trajna misija, i na korist Hrvata i našeg zajedništva sa svima ostalima i na korist državi Crnoj Gori. Živjela Hrvatska, živjela Crna Gora i Hrvati u njoj zajedno sa svima ostalima!“, završio je svoj govor predsjednik HGI-ja, poželjevši prisutnima sve najbolje u predstojećim blagdanima i Novoj godini.

Svečanoj obljetnici su prisustvovali svećenici Kotorske biskupije iz Prčanja, Budve, Tivta; članovi, simpatizeri, prijatelji, kao gosti iz političkog, poslovnog i javnog života, koji su svojim dolaskom došli dati potporu HGI-ju. Naravno, prisutnost predstavnika hrvatskih udruga iz Crne Gore također je veoma značajna, jer predstavlja potrebu za zajedničkim očuvanjem svega onoga što Hrvati na ovim prostorima baštine i dužnost im je očuvati upravo djelovanjem spomenutih kulturnih udruga“. ( saopštenje HGI)

Podijeli na: