Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Politika

23.12.2019
534

DSS: FLAGRANTNO MIJEŠANJE DRŽAVE U CRKVENA PITANJA

Saopštenje DSS:

"Demokratska srpska stranka uoči sjutrašnjeg skupštinskog plenuma poziva vlast da povuče iz procedure sporni predlog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, kako bi se spriječile nesagledive posledice po Crnu Goru. Bezočno otimanje imovine- hramova, crkava, manastira vjerovatno nekome predstavlja završni udarac kojim bi trebalo da dotuče sve ono što je u istoriji predstavljala Crna Gora, a što je našlo poslednje utočište upravo u crkvi Hristovoj. Nakon razbijanja zajedničke države, priznanja lažne države Kosovo, praktično brisanja srpskog i uvođenje novog- crnogorskog jezika, a potom i uvođenje Crne Gore u NATO vlast se odlučila i na obračun sa Crkvom. Iako upozorena sa mnogobrojnih međunarodnih i domaćih adresa da to ne čini, vlast se ipak odlučila da učini sve kako bi izglasala Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

Vjerujemo da su crnogorski vlastodršci i ovoga puta svjesni situacije, kao što su bili i onda kada su priznavali lažnu državu Kosovo da je, po sopstvenom priznanju, 80 posto crnogorskih građana protiv njihove odluke. Dakle, i ova skupštinska odluka bila bi samo formalno prebrojavanje DPS-ovih poslanika u Skupštini Crne Gore a ne, kako bi trebalo, volja građana Crne Gore, na koju se poziva crnogorska vlast kojoj su puna usta demokratije i sprovođenja zakona. Osim toga, ovo je flagrantno miješanje države u crkvena pitanja i pravo svojine što se dešava samo u totalitarnim društvima i davno zaboravljenom vremenu. Jasno je, dakle, da crnogorska vlast ne vodi računa ni o pravu, ni o zakonu, ni o demokratiji, ali ih pozivamo da razumiju da bi donošenje i sprovođenje ovog zakona, po kojem bi u manastiru Ostrog nad moštima svetog Vasilija Ostroškog, kao i u Cetinjskom manastiru nad Svetim Petrom Cetinjskim stolovao anatemisani Miraš Dedeić ili njemu nepokorni Lav Lajović, predstavljalo noćnu moru za sve vjernike, ali i druge građane Crne Gore. Nagomilani bijes i nezadovoljstvo ovog puta bi mogli opasno da kulminiraju. I zato još jednom apelujemo na vlast da prestane sa donošenjem teških odluka koje dovode Crnu Goru na ivicu sukoba.

Demokratska srpska stranka podržava sve aktivnosti sveštenstva i monaštva Srpske pravoslavne crkve jer one odražavaju volju naroda koja je javno demonstrirana na skupu vjernika u Nikšiću, a prethodno u Podgorici".

   Potpredsjednik DSS
     Matija Nikolić    

Podijeli na: