Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Politika

28.08.2020
1232

DIK: OBEZBIJEDIĆEMO NESMETANO I BEZBJEDNO GLASANJE

Državna izborna komisija (DIK) pozvala je građane da imaju puno povjerenje u sve organe za sprovođenje izbornog procesa koji će im, kako je saopšteno, obezbijediti nesmetano i bezbjedno ostvarivanje biračkog prava. Predsjednik DIK-a Aleksa Ivanović za TVCG objašnjava kako će se sprovoditi glasanje putem pisma, nakon što je Ustavni sud ukinuo prebivalište kao uslov za ostarivanje biračkog prava na taj način.

"Pozivamo građane da imaju puno povjerenje u sve organe za sprovođenje izbornog procesa, koji će im obezbijediti da nesmetano i u mirnoj atmoferi ostvare svoje biračkog prava," naveo je Aleksa Ivanović, predsjednik Državne izborne komisije.

Nakon što je Ustavni sud ukinuo prebivalište kao uslov za glasanje putem pisma DIK je donio preporuke kako bi to trebalo da izgleda u praksi.

Zahtjev za glasanje putem pisma na dan izbora građani podnose najkasnije do 13 sati na biračkom mjestu gdje su upisani u spisak.

Preporuka DIK-a biračkim odborima je da putem pisma glasuju prvo osobe koje su u mjestu prebivališta.

"Nakon toga kad se ispune zahtjevi tih građana pristupa se građanima koji su sa drugih teritorija širom Crne Gore. Mi smo u mišljenju dodali da sav izborni materijal treba da stigne do biračkih odbora najkasnije sat vremena od zatvaranja biračkih odbora," naveo je Ivanović.

Tek nakon toga kako objašnjava Ivanović birački odbori počeće da broje glasove.

"To znači da se ne otvra kutija i ne broje dok ne stignu svi glasački listići onih građana koji su do 8 sati i putem pisma uspjeli da izraze svoju volju.

Ovo je jako važno ako bi se u suprtonom postupalo bila bi prekršena sloboda tajnosti izbornog procesa," naveo je Ivanović.

Iz DIK-a podsjećaju da će građani moći da glasaju i sa ličnim dokumentima čiji je rok važenja istekao.

Parlamentarne izbore u nedjelju 30. avgusta nadgledaće 2089 posmatrače od čega je 265 stranih.

(Biljana Rovčanin, TVCG - teks preuzet sa Portala RTCG)

Foto: CDM                           

Podijeli na: