Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Politika

02.06.2020
407

DEMOS: NOVO ZAPOŠLJAVANJE DIO MJERA OSIONE VLASTI

Saopštenje DEMOS-a:

"Kadrovski plan Vlade, kojim je definisano da u tekućoj godini bude zapošljeno 845 službenika u organima državne uprave, predstavlja još jednu u nizu potvrda da se vladajuća kasta u Crnoj Gori još uvijek nije odrekla svoje sada već čuvene izborne strategije – jedan zaposleni, četiri glasa.

Sve dobija na nevjerovatnoj neodgovornosti i licemjerstvu u svijetlu činjenice da je upravo sama Vlada početkom ove godine produžila moratorijum na zapošljavanje u javnoj upravi, koji je uveden još 2018. godine. U tom dokumentu se, između ostaloga, pozvala i na ispunjavanje obaveza prema Evropskoj komisiji i Svjetskoj banci, koje su izričito zahtijevale racionalizaciju glomaznog javnog sektora u Crnoj Gori. Valja podsjetiti da je i Državna revizorska institucija u izvještaju koji je objavljen krajem prošle godine konstatovala da je, i pored postojećeg moratorijuma, došlo do povećanja bruto zarada za zaposlene u javnom sektoru.

Dakle, jasno je da je izborna neregularnost vrhovna „vrijednost“ za vladajuću elitu u Crnoj Gori i da je zbog nje spremna da dodatno unizi poziciju kako građana, tako i naše zemlje kod međunarodnih partnera, iako se već suočavamo sa faktičkom blokadom procesa integracija.

Preostaje nam da zaključimo da je ovako nedgovorno i antidemokratsko djelovanje Vlade jedino možda u harmoniji sa Đukanovićevim predizbornim vicem o 40 000 novih radnih mjesta. Sada ostaje da Uprava za imovinu uskoro pokrene hitnu nabavku kontigenta novih stolica, kako novozaposleni ne bi morali da stoje u već pretrpanim kancelarijama.

DEMOS se zalaže za ozbiljnu reformu javnog sektora, na način da se broj zaposlenih prilagodi stvarnim potrebama društva, a da zapošljavanjem stručnih a ne partijski podobnih, državne institucije konačno postanu kvalitetan servis kakav građani Crne Gore zaslužuju".

 

Podijeli na: