Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Politika

11.09.2024
1543

DEMOKRATSKA ALTERNATIVA CRNE GORE ZA UKIDANJE JPMD

Jedna od ključnih ideja Demokratske alternative je ukidanje Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom (Morsko dobro) u Crnoj Gori i vraćanje nadležnosti Kotoru za upravljanje opštinskom obalom.

Ključni argument za vraćanje nadležnosti opštinama jeste povećanje lokalne kontrole nad resursima. Lokalni organi vlasti su u boljoj poziciji da razumiju specifične potrebe svojih zajednica i bolje odgovore na njih. Ukidanje Morskog dobra će omogućiti da neposredno upravljamo obalom, planiramo lokalni razvoj, te odlučujemo o investicijama i projektima koji su direktno u interesu Kotoranki i Kotorana.

Direktno upravljanje opština nad obalnim područjem će ubrzati donošenje odluka u vezi sa razvojem infrastrukture, održavanjem plaža, zaštitom životne sredine i turističkim planovima. Umjesto da čekaju odobrenje od Morskog dobra, opština će brže reagovati na lokalne potrebe.

Kotor će imati veće koristi od prihoda koji dolaze iz upravljanja obalom, uključujući prihode od zakupa plaža, marina, ili obalnih objekata. Umjesto da se sredstva centralizuju kroz Morsko dobro i kasnije redistribuiraju, Kotor će imati direktan prihod, što će doprinijeti boljoj realizaciji lokalnih projekata i unaprjeđenju infrastrukture

Preuzimanjem kontrole nad morskim dobrom, prihod od koncesija i zakupa plaža direktno će ići u lokalni budžet, što će omogućiti veća ulaganja u razvoj infrastrukture, turističke kapacitete i očuvanje kulturno - istorijskih spomenika. Lokalni preduzetnici bi dobili veći pristup obalnim resursima.

Kontrola nad obalom omogućila bi opštini Kotor da podigne standarde turističkih usluga, uključi lokalne kompanije u razvoj i održavanje obale, i direktno odgovori na sezonske izazove, kao što su povećan broj posjetilaca i zagađenje. Time bi se omogućilo opštini Kotor da uspostavi lokalna javno - privatna partnerstva u razvoju obalne infrastrukture" – navodi se u saopštenju koje potpisuje dr Igor Kumburović.

 

Glas za Demokratsku alternativu je glas za Kotor, zaokruži broj 12

“DA SE KOTOR PITA”

dr Davor Kumburović

Podijeli na: