Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Politika

24.05.2023
414

DEMOKRATE - ZAVRŠETAK POMIRENJA CRNE GORE - NAŠA OBAVEZA

Crna Gora još nije pomirena država, poruka je izborne liste “Aleksa i Dritan – HRABRO”.

Ona je konačno, poslije 30 godina, na putu pomirenja, ali je taj posao još daleko od završenog. Šta znači pomirenje Crne Gore? Koga to u njoj treba miriti i zašto?

Ova je zemlja izrazito pluralna po nacionalnoj, vjerskoj i jezičkoj pripadnosti građana. Te su vrste pripadnosti čvrsto isprepletane, kao i u skoro cijelom našem okruženju, ali na vrlo originalan način. Kod dijela naših građana su razvijeni suptilni oblici identitetskog opredjeljivanja, često nerazumljivi mnogim našim prijateljima iz svijeta. U Crnoj Gori imamo znatan broj građana čija se nacionalna, vjerska i jezička pripadnost ne može pretpostaviti po nekakvom klišeu. To je naša crnogorska specifičnost, uslovljena istorijskim razvojem naše inkluzivne državnosti, koje se ne trebamo odricati i koja ne krši ničija prava.

Na žalost, takva situacija nije sprječavala višedecenijsku vlast da svim tim razlikama brutalno manipuliše, dijeleći građane ne samo na politički podobne i nepodobne, već i na one prihvatljivog i neprihvatljivog identiteta. Neke od njih je ta vlast čak stavljala pred iskušenja izbora između različitih segmenata njihovog sopstvenog identiteta. Tjerati nekoga da bira između svoje države, nacije, vjere i jezika je daleko ispod standarda koji se očekuju u Evropi 21. vijeka. To je pogotovo neprihvatljivo ako se čini zarad očuvanja apsolutne jednopartijske i lične vlasti, uz dovođenje u pitanje elementarnog građanskog sklada i suživota, koji je preduslov svakog prosperiteta, a posebno približavanja Evropskoj uniji.

Na sreću, veći dio naših građana je u ljudima drugačije vjere i nacije prepoznao prije svega svoje susjede, kolege i prijatelje, a i svoje saradnike na istom poslu oslobađanja njihove zajedničke kuće – Crne Gore. Tako smo došli do preduslova za pomirenje u Crnoj Gori, ali ne i do samog pomirenja.

Pravi mir nije samo odsustvo rata, pa i manje dramatičnih sukoba. Mir primjeren današnjoj Evropi podrazumijeva stabilno osjećanje bukvalno svakog građanina da njegova pripadnost bilo kojoj nacionalnoj, vjerskoj i jezičkoj grupi ne utiče ni na koji način na njegov društveni, ekonomski, politički, socijalni ili bilo koji drugi status”, stoji između ostalog u saopštenju koje potpisuje  Aleksa Bečić, nosilac izborne liste “Aleksa i Dritan - HRABRO se broji !”

Podijeli na: