Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Politika

18.05.2024
635

CGA – ZA BUDUĆNOST NAŠIH POKOLJENJA

Predstavljanje platforme Crnogorske Građanske Akcije (CGA) sa kojom će učestvovati na predstojećim lokalnim izborima u Kotoru, održano je sinoć u press sali Kulturnog centra “Nikola Đurković”.

Koordinator za statut i jedan od osnivača Stanko Đuričić ističe da je njihov pokret koncipiran drugačije od svih ostalih političkih partija u Crnoj Gori.

“Crnoj Gori je potrebna nada i vizija. Ja nemam nadu, niti vidim viziju sa aktuelnim dešavanjima. Ima prevara, prelijetanja, nepravde. Ne želim da živim u ovakvom društvu” – kaže Đuričić.

Ističe da u našoj zemlji ima preko 50 političkih partija, a da je oko 44 odsto apstinenata što, smatra, treba promijeniti.

“Mi nijesmo organizovani i ne funkcionišemo kao druge političke partije. Ne funkcionišemo po principu političkih interesa. Ne zanimaju nas benefiti novca i moći.

Suština je nada i vizija koje treba neko da iznjedri za dobrobit svih nas. Glavno rješenje različitosti koje potenciram jesu u organizacionom smislu. Sve političke partije u Crnoj Gori su organizovane na sljedeći način:
predjednik, predsjedništvo koje imenuje predsjednik, zatim
izvršni odbor koji imenuje glavni odbor. U glavnom odboru postoji kvota koju može da delegira predsjednik.
I partija nastaje tako što dođe neka interesna grupa koja izabere predsjedništvo.

Mi radimo srcem. Kod nas svi gradovi biraju dvotrećinski predstavnike našeg tijela. Nemamo predsjednike, već koordinatore ideja koje to tijelo izabere. I on te ideje tjera ka gore. Mi smo se registrovali obrnutom piramidom.
Dvotrećinski se odlučuje i to je demokratija” – ističe Đuričić.

Napominje da će CGA sarađivati sa onim partijama koje poštuju Crnu Goru i njena obilježja.

“Sa onima koji cijene Crnu Goru, himnu, simbole i ostalo. Krovna pravila određuju vrijednosne stvari koje moraju da se poštuju” – ističe Đuričić.

Navodi da neće biti partijskog zapošljavanja i nepotizma.

“CGA nije interesna grupa jednog koji guši druge ljude, već obratno. CGA je tu da bi ponudila sebe Crnoj Gori, ljudima koji su pobjegli od nevjere, bezobrazluka i ludila. Pridružite se da radimo zajedno i da se uvjerite, dobrodošli” – poručuje Đuričić.

Član CGA Boro Lopičić govorio je o tome kako je prepoznao kvalitet ponude CGA.

“Moderan koncept koji promoviše sistem vrijednosti.
Vjerujem da ćemo svi prepoznati kvalitet ponude i biti jednostavan izbor za predstojeće izbore u Kotoru. Vjerujem da će izbor biti jednostavan i prvi u pobjedničkom nizu” – poručuje Lopičić.

Član CGA Goran Kovačina ističe da se radi o jedinoj partiji u našoj zemlji koja ne prima nikakve nadoknade za svoj rad.

“Sve radimo volonterski, ne tražimo poznata lica koja bi uticala na važna dešavanja. Ne tražimo lidere, već da svi budemo porodica koja će da radi za ovu napaćenu Crnu Goru. U ovim vremenima svi smo napaćeni. Ovo je prilika da možemo da uradimo nešto za našu zemlju, našu djecu i pokoljenja. Privukla me činjenica da ova partija nema lidera. Pokušavamo da uradimo nešto čisto za ovo društvo.

Citiraću Volta Diznija: Najbolji način da započnete nešto jeste da prestanete da pričate o tome i da krenete u akciju.

Smatram da to može Kotor. Zato krenimo u akciju” -poručuje Kovačina.

Koordinator CGA za Kotor Goran Grbović napominje da se priključio CGA zbog budućih generacija.

“Poslije svih dešavanja, raznih slavlja gdje su se naše zastave palile i bacane u smeće, kod mene se nije probudio revolt, al me ponukalo da podrobnije razmislim o svemu. Mislite da u državi svako zna šta radi i koji je njegov posao. Međutim, morali smo na teži način da utvrdimo da to nije tako. Svojoj kući imam četiri razloga zbog kojih sam ovdje. Ja sam čovjek koji voli da se bori, da komunicira sa ljudima i bori se za promjenu.

Građana se partitokrate sjete pred izbore. Evo još malo pa će se političari sjetiti Kotorana. Birače pretvaraju u robove” – kaže Grbović.

Partijski sistem, navodi, tjera ljude da rade nešto što ne žele.

“Moj cilj je da pokažem da može drugačije. Kotor zaslužuje priču CGA koja je čista, iskrena. Nastojimo da grad postane pravi grad. Moramo se boriti protiv partitokratije. Želim da se borim za grad u kojem će da mi rastu djeca i da budu sretna. Kotor ima šta da pokaže i računajte na nas” – poručuje Grbović.

Podsjeća da je CGA, simbolično, osnovana 21. maja prošle godine. Ističe da je to jedina partija koja nema budžetskih nadokanada.

Uslijedila su pitanja građana i simpatizera. Među njima su i ona koja se tiču budućih koalicija.

“Ako se ne složimo oko elementarnih stvari da je Crna Gora zemlja svih građana, onda se ne možemo složiti ni oko čega. Svako ko prihvati principe iz našeg Statuta u kojem se, između ostalog navodi, da ne može biti namještenih konkursa i zapošljavanja, sa njima možemo da imamo koaliciju”  - pojašnjava Đuričić.

Član CGA Dragan Maslovar napominje da partija trenutno radi na spotu u kojem će građani moći više da saznaju o njihovim idejama i namjerama.

“U samom imenu stranke je sve rečeno. Crnogorska jer nam je bezrezervna, građanska jer su svi građani dobrodošli, jer žele da žive u uređenoj Crnoj Gori, a akcija, jer imamo mnoštvo programa, a ne obećavamo lažne stvari. Dakle, akcija jer ćemo raditi” – ističe Maslovar.

Đuričić objašnjava da logo CGA čini ptica u bojama crnogorske zastave i pet lenti koje simbolizuju pet naroda definisanih Ustavom Crne Gore.

 

Tekst: Irena Mačić Đurić

Foto: Radio Kotor

 


 



Podijeli na: