Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Politika

23.08.2024
956

CGA ĆE SE BORITI DA OBEZBIJEDI KONTINUITET CRNOGORSKE PLOVIDBE

Svi se sjećamo lokomotive crnogorske privrede, “Jugooceanije Kotor” jedne od najboljih pomorskih kompanija tog doba u svijetu !

U period najvećeg procvata Kotora, Crne Gore i Jugoslavije, to je zaista bila jedna od lokomotiva razvoja i napretka grada i države.

Još iz feudalnog doba datira logično pravilo da industrije treba graditi u neposrednoj blizini “materie prime” (fabrike blizu rudnika a Pomorske kompanije tamo gdje ima najviše pomoraca i stručnog kadra za pomorski biznis.

Zbog spleta nesretnih okolnosti i svih dešavanja1990-tih godina, veoma nepravedno i bez trunke krivice Jugooceanije, uništena je ta kompanija.

Iz pepela te kompanije, u Kotoru, gradu pomorstva i pomoraca, stvorena je “Crnogorska Plovidba”. Prve godine poslovanja, pa sve do prije 2-3 godine, kompanija je imala manje ili više probleme sa menadžmentom, najviše zbog politički nametnutih rukovodioca kojih je “krasio” zajednički imenitelj: “teško bi poznali đe je prova a đe krma od broda”.

U zadnje vrijeme, kompanija posluje mnogo bolje. Mnogi ne znaju, zbog loše reputacije, da su sada i plate i uslovi na brodovima mnogo bolji. Tako da su stvoreni uslovi da kompanija stane na svoje noge i proširi flotu. Dogodine se završava isplata kredita kineskoj banci što automatski otvara mogućnost nabavke još najmanje dva broda i početak novog života preduzeća kojim se Kotor nekada dičio.

CGA Kotor će se boriti svim sredstvima da obezbijedi kontinuitet “Crnogorske Plovidbe”.

Odgovorno tvrdimo da u gradu ima dovoljno pomoraca i pomorskih menadžera koji su spremni da ovu kompaniju vrate na puteve stare slave. Za početak će biti neophodno udaljiti sve politički nametnute kadrove koji nemaju “soli u krvi” a na njihova mjesta postaviti stručnjake.

 

Saopštenje – Crnogorska građanska akcija (CGA)

Podijeli na: