Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Politika

30.08.2020
767

CEMI : DO 13 SATI GLASALO 54,1 ODSTO BIRAČA

 

Do 13 sati glasalo je ukupno 54,1 % birača, saopšteno je iz CEMI-ja.

13:12 U Podgorici je glasalo 54,4  odsto birača, na sjeveru 48,6 odsto, na jugu 57, 2 odsto građana.

11:11 Do 11 sati glasalo je ukupno 35,4 % birača, saopšteno je iz CEMI-ja. U Podgorici je glasalo 35,8 odsto birača, na sjeveru 31,7 odsto, na jugu 37, 1 odsto.

 

U poređenju sa izborima 2016. godine, glasalo je skoro 15 odsto više birača (14,7). Dakle, na prošlim izborima, do 11 sati na birališta je izašlo 20,7 odsto građana, dok je 2012. glasalo 18, 2 odsto.

 

Na 31 odsto biračkih mjesta, kako je rekla PR koordinatorka CeMI-ja Maja Bjelić, postoje fizičke barijere za pristup biračkom mjestu osobama sa invaliditetom, dok na 17 odsto biračkih mjesta nijesu obezbijeđeni šabloni za osobe sa oštećenjem vida.

 

 „Na 95 odsto biračkih mjesta svi članovi biračkog odbora nose maske sve vrijeme, dok na 5 odsto biračkih mjesta to nije slučaj. Kada je riječ o rodnoj strukturi BO imamo podatak da je na 78 odsto BM predsjednik BO muškarac, dok na 22 odsto BM tu poziciju pokriva žena. Kada je riječ o proceduri otvaranja naši posmatrači su BM ocijenili srednjom ocjenom 4,4 u rasponu ocjena od 1 do 5“, rekla je Bjelić.

 

Prema podacima CeMI-jevih posmatrača sa terena na biračkim mjestima primijetan je veliki broj građana koji ne poštuju preporuke NKT-a o držanju fizičke distance, naročito kada je riječ o čekanju u redu ispred samog BM.

09:33 Do devet sati glasalo je glasalo 14,7 odsto birača.

 

U Podgorici je glasalo 15, 2 % birača, u južnoj regiji 15,5 % i na sjeveru 12,6 odsto.

 

„U odnosu na 2016. godinu primijetan je porast izlaznosti do 9 sati i ona je sada dvostruko veća nego 2016. godine“, kazali su iz CEMI-ja.

 

Nepravilnosti

 

PR koordinatorka CeMI-ja Maja Bjelić kazala je da su pristigle 82 prijave.

 

„Predsjednik odbora na glas izgovara imena i prezimena glasača kao i njihov redni broj, čime se grubo krši tajnost glasanja. Ovakvo postupanje podrazumijeva povredu člana 69. Zakona o izboru odbornika i poslanika. Prvi glasac glasao, listić ubačen u kutiju a da nije prethodno bio pocijepan. Naknadno su ga izvadili i pocijepali čime je prekršen član 79. PLAV 9 „Glavice“ - Lokacija biračkog mjesta Glavice broj 9 JE promijenjena pa nije u kući Mujesire Šabović nego u kući Esada Purišića na adresi Hridska bb čime je došlo do povrede člana 65 stav 2 Zakona o izboru odbornika i poslanika imena birača, čime je prekršen član 69 Zakona o izboru odbornika i poslanika“, navela je Bjelić.

 

Posmatrači su primijetili nedovoljnu doslijednost u primjeni mjera NKT-a i tehničkih preporuka DIK-a za smanjenje rizika od COVID-19.

 

Primijećeno je glasno izgovaranje imena birača na nekoliko biračkih mjesta, kao i korišćenje mobilnih telefona.

Posmatrači CEMI-ja prijavili su nepravilnost na biračkom mjestu  Dom Vojske Crne Gore - Muzicki centar, gdje je knjiga sa imenima birača na kratko iznesena iz zgrade gdje se odvija glasanje.

Na nepravilnosti ukazale i partije

 

Osim CEMI-ja I CDT-a na nepravilnosti su ukazale političke partije.

 

Iz Demokratske Crne Gore tvrde da pojedini aktivisti DPS-a prate izlaznost glasača i bilježe u paralelan spisak, kao i da pojedinc, kako navodi,  od kolega zahtijevaju da im javljaju  kada su izašli na izbore.

 

Koalicija Crno na bijelo smatra da je odluka Uprave policije o raspoređivanju policajaca na radne zadatke u drugim opštinama, čime im je onemogućeno da ostvare biračko pravo nedopustiva.

 

“Koalicija Crno na bijelo podržava službenike Uprave policije koji su digli glas protiv takve odluke, želeći da ostvare ustavom zagaratnovano pravo i glasaju”, navodi se u saopštenju.

 

Građanski pokret URA prijavio je da se u blizini biračkog mjesta 25 na Cetinju “Šah klub Cetinje” nalazio propagandni materijal DPS-a, koji je osvanuo preko noći.

 

“URA zahtijeva da Komunalna policija napiše kaznu DPS-u zbog lijepljenja propagandnog materijala u blizini biračkog mjesta”, navodi se u saopštenju.

 

CEMI ima 1355 akreditovanih pomatrača

 

Projekat nadgledanja parlamentarnih i lokalnih izbora je omogućila Britanska ambasada Podgorica, Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Holandije i Ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu.

 

Posmatračka misija CEMI-ja ima 1355 akreditovanih pomatrača. CEMI posmatrači raspoređeni su na biračkim mjestima na cijeloj teritoriji Crne Gore.

 

Pozvali su sve građane da o svim nepravilnostima obavijeste CEMI.

 

izvor: rtcg.me

Podijeli na: