Politika

22.01.2021
538

BOGDANOVIĆ NA SASTANKU S POPOM: NERAZUMIJEVANJE PARLAMENTARNE VEĆINE I OPOZICIJE RJEŠAVA SE DIJALOGOM

Predsjednik Kluba poslanika “Demokrate – Demos – Mir je naša nacija”, Boris Bogdanović, susreo se danas u Skupštini Crne Gore sa NJ.E. Oanom Kristinom Popa, šeficom delegacije EU u Crnoj Gori. Sastanku su prisustvovali i Plamena Halačeva, šefica Sekcije za evropske integracije, politička pitanja, medije i informisanje u Delegaciji, i Vlado Dedović, savjetnik za politička i pravna pitanja u Delegaciji EU u Crnoj Gori.

Poslanik Bogdanović je poželio ambasadorki EU srdačnu dobrodošlicu u Skupštini Crne Gore i zahvalio na inicijativi da dođe do sastanka na kojem je bilo riječi o aktuelnim društveno-političkim temama i djelovanju Kluba poslanika u Skupštini Crne Gore.

Predsjednik Kluba “Demokrate – Demos – Mir je naša nacija” upoznao je ambasadorku Popu sa naporima ovog Kluba da bude otvoren za sve predloge parlamentarne opozicije, što se već ne mali broj puta u praksi potvrdilo. Tako, poslanik Bogdanović je saopštio da je Klub poslanika, čiji je on predsjednik, prihvatio zahtjev parlamentarne opozicije da premijer dostavi svoj ekspoze tri dana prije sjednice Skupštine Crne Gore na kojoj je izabrana Vlada, što do sada nije bio slučaj. Osim toga, predsjednici svih klubova poslanika, i vlasti i opozicije, zajednički su uputili zahtjev Vladi da im dostavi kompletnu dokumentaciju u vezi sa zaduženjem Crne Gore, dok je zajednički, od strane svih klubova poslanika, podnesen i prvobitni predlog odluke o dopunama Poslovnika kojima se uvodi institut učešća poslanika u radu sjednice Skupštine Crne Gore na daljinu.

Svoju širinu prema predlozima opozicije, Klub poslanika “Mir je naša nacija” pokazao je i kada je prihvaćeno od strane opozicije predloženo pomjeranje termina održavanja sjednice Skupštine na kojoj se birala 42. Vlada Crne Gore.

Poslanik Bogdanović je podsjetio i da je prihvaćen niz predloga opozicije za izmjene i dopune Poslovnika – da se najmanje jedan potpredsjednik Skupštine bira iz reda poslanika manjinskih partija; da se duplira broj kontrolnih saslušanja; da se odgovori na poslanička pitanja dostavljaju prije sjednice Skupštine, a ne, kako je to ranije bio slučaj, i nekoliko  mjeseci nakon sjednice; da na Premijerskom satu i sjednici posvećenoj poslaničkim pitanjima posljednju riječ ima poslanik, a ne, kako je to do sada bilo, premijer, odnosno ministar kome je pitanje postavljeno.

Poslanik Bogdanović je naročito istakao i da je prihvaćen predlog opozicije da predlog dnevnog reda sjednice Skupštine sadrži i predlog najmanje jednog akta koji podnesu poslanici parlamentarne opozicije.

Imajući u vidu sve navedeno, Bogdanović je istakao da zabrinjavaju opstrukcije opozicije koje se ogledaju u bojkotu sjednica Skupštine Crne Gore i njenih radnih tijela, u skandaloznim opstrukcijama DIK-a, i kroz prvorazredni skandal u djelovanju Ustavnog suda Crne Gore, koji je po prvi put u istoriji zahtijevao od Skupštine da u roku od 15 dana dostavi odgovor i prateću dokumentaciju povodom predloga za ocjenu ustavnosti akta koji je donijela Skupština, i to još u periodu vanrednog zasijedanja, kada je prvobitno određeni rok od 15 dana i teoretski nemoguće ispoštovati.

Poslanik Bogdanović je posebno upoznao ambasadorku sa višestrukim negativnim posljedicama koje su nastupile ne proglašenjem zakona koje je Skupština Crne Gore usvojila na sjednici od 28. decembra. Između ostalog,  tim činom uveden je bankarski sektor u ilegalnu zonu, ugrožena je likvidnost banaka koje nemaju Bazel 3, ostavljeni si desetine hiljada radnika bez opšteg kolektivnog ugovora, te privredne subjekte doveli u zonu ilegalnog poslovanja, jer 99% njih nije spremno za fiskalizaciju.

Predsjednik Kluba poslanika Demokrata i Demosa je posebno istakao da je licemjerno od strane opozicije da pred Ustavnim sudom pokreće postupke za ocjenu ustavnosti akata čiji je predlagač Vlada ili parlamentarna većina, a ne podnosi predloge za akte čiji su predlagači bili funkcioneri sadašnje opozicije, poput planova regulatornih agencija, sa čijim poslovanjem, rukovodstvom i zaradama se ne slaže.

Bogdanović je naglasio da se svako nerazumijevanje parlamentarne većine i opozicije rješava dijalogom, te da je u periodu tranzicije vlasti dijalog najveći državni interes. On se zahvalio ambasadorki Popi i Delegaciji EU na pomoći i podršci kako vlasti, tako i opoziciji, sa ciljem pronalaska najmanjeg zajedničkog imenitelja koji bi omogućio prevazilaženje trenutne političke situacije u zemlji.

Šefica Delegacije EU u Crnoj Gori je ukazala na značaj kontinuiranog dijaloga vlasti i opozicije, naročito u oblasti ključnih reformi koje zahtijevaju zajedničko angažovanje i dodatne rezultate kako bi Crna Gora dalje napredovala u procesu pristupanja EU.  

U tom smislu, ambasadorka Popa je istakla da je ohrabrena dijalogom tri predsjednika. Ukazala je, takođe, na značaj nastavka dijaloga predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti sa medijskom zajednicom i civilnim društvom, u cilju kompletiranja reforme medijskog zakonodavstva, u skladu sa evropskim standardima. 

 

(Saopštenje Demokratske Crne Gore)

Podijeli na: