Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Politika

11.03.2022
1049

AŽ DPS KOTOR: FORMIRAN ODBOR U KOTORU, ALIJANSA ŽENA BIĆE SREDIŠTE POLITIČKE KULTURE KOJA ĆE CRNOGORSKOJ POLITICI DATI POSEBAN STIL

Niz opštinskih izbornih konferencija Alijanse žena DPS nastavljen je tematskom konferencijom u Kotoru, koja predstavlja kontinuitet u sprovođenju unutarpartijskih reformi započetih još na prethodnom Kongresu. Na konferenciji je izabran novi saziv AŽ DPS u ovoj opštini koji broji 37 članica.

Na otvaranju, pozdravnim riječima obratila se bivša predsjednica Ženske alijanse DPS Kotor Mileva Pejaković Vujošević, koja je izrazila sigurnost da će mlade, sposobne i kreativne žene nastaviti uspješan put Alijanse žena a time pokazati i dokazati da je ljepota življenja svojstvena ovom gradu.

Pozdravnu riječ u ime OO DPS Kotor delegatkinjama je uputio i član Izvršnog Odbora DPS Kotor Andro Radulović.

“U trenutku globalne recesije, inflacije i ratova u Evropi, čovječanstvu su potrebne jake organizacije žena koje svojom znanjem i umijećem mogu da smire uzavrelu atmosferu za koju su isključivo krive njihove kolege muškarci, kako na globalnom tako i na lokalnom nivou. A Kotor ima obavezu da, kao kulturni centar Crne Gore, svojim idejama, promišljanjima ali i djelima bude podstrek i ostatku Crne Gore”, zaključio je on.

Predsjednica Alijanse žena DPS Crne Gore Drita Llolla izrazila je posebno zadovoljstvo što se nalazi u Starom gradu u Kotoru, kao Ulcinjanka, i zbog sličnosti arhitektonske dinamike kao i istorije i kulture življenja ova dva grada.

“Vrijeme je da kulturni i turistički centri crnogorskog primorja budu predvođeni i vizijom žena. Kotor ima izvanredne i jake žene koje mogu služiti kao nadahnuće mladim djevojkama koje su se odlučile za lokalni politički aktivizam. Alijansa žena će ih umrežiti i aktivno podržati na tom putu”, poručila je ona. 

Da datum 25. februar nije slučajno izabran za ovu izbornu konferenciju i da je on veoma važan za našu kulturnu prošlost, podsjetila je članica Glavnog odbora DPS Crne Gore, Marina Dulović.

“Prije 171 godinu, tačnije 25. februara 1851. godine, u privatnoj kući porodice Čučak u risanskoj Gabeli, okupila se diletantska družina od 12 mladića ,,na dobrom glasu i odličnog moralnog vladanja”. U narodnim nošnjama i na narodnom jeziku, u strogoj tajnosti je izveden Gorski Vijenac, remek djelo naše književnosti u vidu pozorišne predstave”, objasnila je ona.

Članica Izvršnog odbora DPS Kotor Biserka Milić je istakla da svjedoci smo kroz istoriju da Bokeljke i Crnogorke su pored teškog i napornog života, koji je nerijetko bio začinjen porodičnim tragedijama, posjedovale vedrinu duha, gostoprimstvo i pogodnu narav. Takođe, prisutne je kroz mnoštvo primjera upoznala sa Crnogorkom ratnicom, bistrog uma i nepokolebljivog bića.

Konferenciji se obratio i član Izvršnog odbora DPS Crne Gore i koordinator za Kotor Velibor Bošković koji je skrenuo pažnju na ozbiljnost izazovnog političkog trenutka kroz koji cijela Evropa prolazi, iskazavši radost zbog nevjerovatne hrabrosti crnogorskih žena da se u ovom trenutku još odlučnije angažuju za politički aktivizam.

“Ono što je, takođe, važno promovisati je aktivizam žena i u ekonomskom razvoju našeg društva. Žene su te koje mogu mnogo da doprinesu našoj državi kroz znanje, kreativnost i inovacije, kao odvažne preduzetnice i menadžerke te na taj način postati stub i ekonomije”, zaključio je on.

Prisutnima se obratila i članica Predsjedništva DPS Crne Gore i poslanica u Skupštini Crne Gore, Aleksandra Vuković koja je najavila da će Alijansa žena u Kotoru biti središte političke kulture a koja će, kako je navela, crnogorskoj politici dati poseban stil.

“Kotoranke su predstavljene u djelu velikih književnica. One srednjovjekovne nam je donijela Lenka Blehova Čelebić. Kotor je zasijao u djelu Margerit Jursenar i Rebeke Vest, tzv. žensko pismo dalo je svoj doprinos kreiranju slike grada, baš kao i Njegoš, čiji jubilej danas obilježavamo, jer nam treba kulturna mapa, a niko bolje od žena DPS-a u Kotoru neće umjeti da je osmisli i predstavi Crnoj Gori kao identitetski putokaz”, objasnila je ona.

Tokom konferencije se podvukla i važnost njegovanja kulture sjećanja kao početna tačka za promišljanje politike budućnosti te da će se Alijansa žena kroz programsko djelovanje posvetiti i ovom segmentu.

Pored spomenutih konferenciji su prisustvovali i potpredsjenica Alijanse žena DPS Crne Gore, Ana Nikolić, članica Predsjedništva Alijanse žena DPS Crne Gore i poslanica u Skupštini Crne Gore, Suzana Pribilović, nekadašnja predsjednica Opštine Kotor, Marija Maja Ćatović i član Predsjedništva DPS Crne Gore i poslanik u Skupštini, Nikola Janović.

(Alijansa žena DPS Crne Gore)

 

Podijeli na: