Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Politika

12.07.2024
1256

DPS KOTOR: DEVASTACIJA TERITORIJE KOJA JE NA LISTI UNESCOVE BAŠTINE, POSLJEDICA PREDIZBORNIH ŠEMA I BORBI ZA FOTELJE I PRIVILEGIJE

Prenosimo saopštenje Opštinskog odbora Demokratske partije socijalista Kotor:

,,Povodom objavljenih tekstova u proteklih nekoliko dana, kao i saznanja o nedozvoljenim, devastirajućim radnjama na arheološkom lokalitetu “Carine” u Risnu, a koje se izvode od strane Opštine Kotor, bez konzervatorskih uslova i saglasnosti od strane Uprave za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore, OO DPS-a daje sljedeće saopštenje, kao reakciju na iste.

Potpuno svjesni činjenice da su sve vlasti u dosadašnjim vođenjima ovoga grada pravile pregršt grešaka i da su glavne mete bile uvijek najslabije karike – kultura, tradicija i istorija, ovaj tekst predstavlja izraz najdubljeg žaljenja. Jer, svjedoci smo da današnja vlast bez trunke osjećaja za pomenute pojmove ima za potrebu da nadmaši sve prethodne.

Kada jednom otupimo u pomenutom smislu, teško da ćemo više naći naš značaj i vremensku odrednicu – niti gdje smo bili, a ni kuda idemo. Naći ćemo se u vremenskom i prostornom vakumu, što znači da nam ni đeca neće znati niti ko su, niti odakle su, a o njihovoj đeci da i ne pričamo. Svrstaćemo se u gubitnike identiteta i ne gine nam bauljanje u budućnosti.

“Risan je uživao visok stepen antičke kulture za vrijeme grčke kolonizacije. Čuveni arheolog Evans je na lokalitetu Carine otkrio material koji govori o živoj grčkoj koloniji od V do III vijeka p.n.e.

III vijek p.n.e. bilježi prisutnost Ilirskih plemenskih saveza, teritorijom Boke vladao je Ardiljejski plemeski savez, na čelu sa svojim dinastima. Kraljica Teuta koja je bila na čelu ilirskih plemena, za vrijeme Ilirskih ratova sklonila se u Risan, te odatle upravljala otporom protiv Rima.” (Zbornik “Boka” br.1, Herceg Novi, 1969. godine, autor teksta, dipl. arh. Ilija Pušić).

Dalje, nema smisla zamarati one, koje očigledno to ne zanima. Ali pitanje ostaje – da li živimo naučnu fantastiku? Trebamo li zatrpati čak i Ilirska plemena i kraljicu Teutu ispod naših fotelja i ambicija? Da li kiklopske odbrambene zidove iz helenističkog perioda, a koji su apsolutno jedan od najstarijih dokaza urbanosti na ovim prostorima, trebaju da unište današnji stručnjaci, koji se bave urbanizacijom?

I dok na History kanalima gledamo i divimo se kulturama iz vremena p.n.e, putujemo i fotografišemo se pored arheoloških nalazišta, kačimo fotografije po društvenim mrežama sa Akropolja, Koloseuma u Rimu i mnogih drugih značajnih mjesta, potpuno smo nesvjesni da u našem najbližem komšiluku, imamo to isto, samo do sada obraslo u dračama, a sada će biti devastirano, preorano i na kraju zatrpano.

Potezi ove vlasti najteže pogađaju najdublje slojeve kulture ovog zaštićenog prostora. Drsko i bez trunke savjesti, uništava se unikatan i jedan od najstarijih urbanizovanih prostora u ovom području. Devastira se jedan od lokaliteta zbog kojih je teritorija opštine Kotor i upisana na listu Uneskove baštine.

Gospodine predsjedniče Opštine Kotor, jesu li Vam toliko važni glasovi i predizborne šeme da Vam ni elementarna procedura ne predstavlja obavezu? Koliko Vam je uopšte stalo do toliko važnog arheološkog blaga? Ko Vam je dao dozvolu za zatrpavanje istorije? Kome je potrebno da nas nema? Kome je potrebna potvrda da je od Vas i Vaše vlasti sve počelo i da smo se svi sa Vašom vlašću ponovo rodili? Hoćemo li stvarno doživjeti da naše buduće generacije nemaju predstavu o značaju prostora u kojem žive?

Pozivamo sve nadležne institucije da stanu na put ovom kulturnom i identitetskom samoubistvu i nadamo se da će bar nešto ostati poslije 29. septembra, kako bismo sačuvali za buduće generacije".

Opštinski odbor DPS Kotor

Podijeli na: