Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

29.04.2023
1530

​​​​DA NAM KOLO NE ZASTANE - DANAS U SVIM GRADOVIMA CRNE GORE

Tekst: Biljana Marković
Foto: FA „Nikola Đurković“ Kotor

Prva koordinisana manifestacija folklornih ansambala u Crnoj Gori, pod nazivom „Da nam kolo ne zastane“, biće održana danas (29. april) istovremeno na gradskim trgovima u svim crnogorskim gradovima, najavio je za Radio Kotor prof. Predrag Šušić, koreograf Folklor ansambla (FA) „Nikola Đurković“ Kotor, koji je uz Udruženje folkolornih ansambala Crne Gore, organizator ove manifestacije.

„U saradnji sa Turističkim organizacijama, lokalni ansambli će  u svojim gradovima prikazati kratki performans, u rajanju od 15 do 30 minuta. Izaći će veliki broj članova ansambala. Manifestacija će u isto vrijeme početi u svim gradovia - dakle u 12 sati. Folklorni ansambli će u jednom momentu, porukom pokazati koliko su bitni jer je, po našem posljednjem popisu, preko 8.000 aktivnih članova ansambala u Crnoj Gori broje, što je ipak jedan značajan broj“, podvlači Šušić.
 
Nadalje, FA „Nikola Đurković“ već sjutra (30. aprila), učestvuje na Festivalu izvornog stvaralaštva Crne Gore pod nazivom „Čuvari tradicije“.

„Festival smo tako nazvali jer već dugi niz godina je upravo kod folklornih ansambala ustanovljen veliki problem u prenošenju i definiciji tradicije. Tako sada ono što i nije tradicionalno polako ulazi u narod, pa se pravi dosta grešaka, a osnova i kod samog oblačenja nošnji, igara i pjesama, upravo oni koji bi to trebali da nose na pravi način su folkolorni ansambli koji to prezentuju. Međutim, tu se radi sve i svašta, moram tako da kažem i onda dobijamo jedno kvazi prenošenje naše tradicije i ne samo naše, nego i okolnih zemalja, tako da smo ovom manifestacijom izvornog stvaralaštva pokušali da okupimo sve značajne i kvalitetne ansamble i pojedince u Kotoru. Manifestaciju smo nazvali Čuvari tradicije i mislim da su to zaista pravi čuvari tradicije. Pored našeg ansambla, koji će izvesti jedan dio tradicionalnih igara iz Boke i iz Grblja, biće još ansambl Piva iz Plužina i dio ansambla KUD Mijat Mašković iz Kolašina“ rekao je Šušić.  

U ovom programu će, ističe, učestvovati i pjevačke grupe iz Kotora, Herceg Novog, Kolašina, Pipera, Plužina i Grblja.

„Kao šlag na tortu tu bi trebali da se pokažu i svirači na narodnim instrumentima. Imamo već guslare, svirače na diplama, fojnicama. Mislim da će biti jedan pravi izvorni program, ali u pravom smislu tradicije onoga što je narod ustvari i ostavio, bez ikakvih koreografisanja, stilskih, aranžmanskih dodataka“, objašnjava Šušić.

Dodaje da će dječiji ansambl u aprilu gostovati na međunarodnom festivalu folklora u Turskoj, dok među brojnim aktivnostima ansambla u maju kao najznačajniju izdvaja organizaciju drugog Međunarodnog festivala folklora koji će se, najavljuje, održati od 22. do 26. juna u Kotoru.

„Neću još da otkrivam, ali mislim da će biti i atraktivnih gostiju, kvalitetnih, jer i sa prvim, prošlogodišnjim izdanjem smo već navikli kotorsku publiku i sve goste koji dođu, da to budu jako kvalitetni programi sa izuzetno finim i upečatljivim izvođačima. Smatram da će to biti i ove godine, jer spremamo neka iznenađenja. Moram da pomenem Opštinu Kotor i Sekretarijat za kulturu i sport koji nam redovno izlaze u susret i prepoznali su naše aktivnosti i rad, kao i Turističku organizaciju koja je uvijek tu da nam da dodatni vjetar u leđa“, navodi Šušić.

Ističući da je ansambl relativno brzo povratio brojnost članova koju je imao i prije pandemije korona virusa, precizira da ih je trenutno preko 200 aktivnih.

Folklorni ansambl „Nikola Đurković“ Kotor inače je već dugi niz godina jedan od najatraktivnijih ansambla u Crnoj Gori i nosilac folklornog stavaralaštva i očuvanja tradicionalnih igara i pjesama naše zemlje.

Uz napomenu da su tokom pandemije korona virusa imali pauza, te da efekte osjećaju i danas, Šušić poručuje da trude da sve nadomjeste radom.

Jedna od posljednjih aktivnosti je učešće dječijeg ansambla na smotri folklora „Maleni čuvari tradicije“ u Beranama, na kojem je učestvovalo ukupno 13 ansambla u Crne Gore.

Realizovana je, kaže Šušić, i radionica tradicionalnog a kapela pjevanja pod vodjstvom Davora Sedlarevića, vođe etno grupe „Đude“ iz Kolašina, dok su u sklopu projekta „Revitalizacija i prezentacija tradicionalnih zaboravljenih narodnih igara i pjesama Grblja“, tokom perioda od godinu dana, istraživane i zapisivane ove igre i pjesme, te se, ističe, došlo do značajnih informacija sa kazivačima.

„To smo takođe arhivirali i uskoro će ići objava materijala. U sklopu januarskog koncerta Pjevačkog društva Grbalj, premijerno smo izveli i po prvi put i igre i pjesme iz Grblja koje će, nadam se, ubuduće biti na našem stalnom repertoaru“, rekao je Šušić.
On poziva zainteresovane da posjete ansambl u velikoj Sali Doma kulture u Škaljarima, gdje svakim radnim danom od 19 sati vježbaju sve uzrasne kategorije ansambla.

„Od najmanjih – opančića, kako ih zovemo, predškolaca, osnovnoškolaca, srednjoškolaca, fakultetlija i odraslih, do najstarijih, ali  ne manje važnih, naših rekreativaca. Jer uzlaznom putanjom ide trend da sve veći broj ljudi želi da se rekreaira i slobodno vrijeme provede na  koristan način, a i da nešto nauči uz rekreaciju uz narodne igre i pjesme“, zakljućuj prof. Šušić.      

Podijeli na: