Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

02.10.2023
444

ŽUGIĆ: USPJEŠNO REALIZOVANO ČETVRTO IZDANJE FESTIVALA UHVATI FILM, PRIKAZANO 20 FILMSKIH OSTVARENJA NA TEMU INVALIDNOSTI (AUDIO)

Četvrti Međunarodni filmski festival “Uhvati film” uspješno je realizovan u Kotoru od 22. do 24. septembra. Kako je gostujući u našoj emisiji “Svijetlost zvuka” kazao direktor i producent Festivala Branimir Žugić, svi planirani programski segmenti su realizovani, a zbog najave nevremena bila je promijenjena lokacija svečanog otvaranja, večernjih projekcija i izložbe “Invisibile lives” ,  pa je program umjesto na Pjaci od kina, održan u kinu “Boka”. 

,,Još jedna nepredviđena okolnost je bio kvar na projektoru kina“Boka”, ali našli smo alternativno rješenje i vratili filmove u kotorski kino. Ove jeseni Kotor je bio domaćin filmskih priča, panel diskusija, radionica, promocija kratkometražnih filmova, umrežavanja, jačanja svijesti, unaprjeđenja saradnje, novih prijateljstava. Prikazali smo 20 regionalnih, svjetskih i domaćih kratkih filmova na temu invaliditeta, snage, volje, izdržljvosti, nemjerliivog potencijala svakog glavnog protagoniste/kinje”, kaže Žugić. 

Kako podsjeća, Festival je počeo projekcijom filmova i predavanjem psihološkinje Olivere Marković u kotorskoj Gimnaziji na temu “Vršnjačka podrška- I meni je važno”.  

,,Festivalski program nastavili smo segmentom “Uhvati filmić” u Osnovnoj školi "Narodni heroj Savo Ilić” sa projekcijom animiranih filmova na temu inkluzije, radionicu i razgovor sa učenicima vodila je glumica Branka Otašević. Novi segment festivala koji ćemo vjerovatno  širiti je i radionica fotografije “Mijenjamo perspektivu”. Radionicu za koju je bilo veliko interesovanje vodio je fotograf  Duško Miljanić. Drugog festivalskog dana održan je  masterclass na temu “Kako sam snimiti film”, koji je održao reditelj Dušan Vuleković”, podsjeća Žugić.

Kako ističe, zbog arhitektonskih barijera, nije lako organizovati jedan ovakav festival u Kotoru.

,,Prije svega ograničeni smo prostorom održavanja programa, nije lako ni zbog samog smještaja gostiju, tako da je pristupačnost često problem, ali snalazimo se sa onim što imamo. U Kotoru postoje i novi prostori kao i oni koje za sada nisu u funkciji ali će uskoro biti, a mi kao produkcija ćemo nalaziti način da što više ljudi iz Crne Gore, regiona, Evrope i svijeta ugostimo u Kotoru. Ove godine po prvi put imali smo i turističku notu uz podršku Turističke organizacije Kotor, walking ture po Starom gradu, naši gosti bili su oduševljeni legendama i istorijom Kotora. Takođe smo obišli i Perast i ostrvo Gospe od škrpjela”, zaključio je Žugić. 

Podjetimo, Festival organizuje NVU “Art 365” a projekat je dio regionalne mreže Filmski festival “Uhvati film”, koji realizuju partnerske organizacije iz regiona KAO Parnas Novi Sad, Udruga Spirit Rijeka, HO Partner Banja Luka i NVU Art 365 iz Podgorice.

Emisiju možete poslušati na linku Svjetlost zvuka.

Tekst: Tamara Vuković

Foto: Arhiva Radio Kotora

Podijeli na: