Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

15.10.2024
148

ŽUGIĆ: USPJEŠNO REALIZOVANO PETO IZDANJE FESTIVALA UHVATI FILM, PRIKAZANO 20 KRATKOMETRAŽNIH FILMSKIH OSTVARENJA NA TEMU INVALIDNOSTI (AUDIO)

Peti Međunarodni filmski festival “Uhvati film” uspješno je održan u Kotoru od 27. do 29. septembra. Kako je gostujući u našoj emisiji “Svjetlost zvuka” izjavio direktor i producent Festivala, Branimir Žugić, svi planirani programski segmenti su realizovani.

„Naš tim je veoma zadovoljan. Siguran sam da smo ovim izdanjem festivala napravili značajan korak naprijed, a Kotor je ponovo bio sjajan domaćin inspirativnih filmskih priča, ideja i razgovora. Tokom tri dana, grad je oživio kroz niz događaja, radionica i projekcija, slaveći inkluzivnost i ulogu osoba sa invaliditetom (OSI) u kulturi. Kroz prikazivanje 20 kratkometražnih filmova iz cijelog svijeta, festival je još jednom skrenuo pažnju na snagu, volju i nevjerovatan potencijal koji svaki protagonist nosi”, rekao je Žugić.

Kako dodaje, ovogodišnji program Festivala imao je poseban fokus na lokalnu zajednicu.

„Od najmlađih predškolaca, koji su učestvovali u programu 'Volim film', do srednjoškolaca kotorske Gimnazije, gdje je održana važna panel diskusija o inkluzivnoj terminologiji i pravima OSI. Takođe, festival je bio prilika za povezivanje predstavnika organizacija OSI iz različitih dijelova Crne Gore i šire. Jedan od značajnih momenata festivala bila je i radionica 'Svijet tišine', koja je približila znakovni jezik i kulturu Gluvih i nagluvih zajednici Kotora. Paneli poput 'Snaga volje: Priče paraolimpijaca' i 'Mediji bez barijera: Etika i praksa izvještavanja o invaliditetu' otvorili su prostor za razgovor o ključnim temama i izazovima sa kojima se OSI suočavaju. Za filmske profesionalce važan je bio masterclass Dejana Dabića, koji je govorio o poslovima iza kulisa, umjetnosti programiranja festivala i selektovanju filmova”, dodao je Žugić.

Festival, kako ističe, nije bio samo prostor za filmske projekcije, već i mjesto gdje su se mladi, profesionalci i umjetnici mogli susresti, razmijeniti iskustva i zajedno raditi na izgradnji inkluzivnijeg društva.

„U segmentu 'Kroasan, kafa i kratke priče', glumac Slaviša Grubiša govorio je o tome kako funkcioniše umjetnik između glume i slobode. Snažne, kreativne i uspješne umjetnice govorile su na festivalu u Atrijumu Kulturnog centra. Dubravka Drakić govorila je o magiji glume, a spisateljica Jasenka Lalović o snazi 'Bastadura'. Uz podršku brojnih partnera i sponzora, 'Uhvati film Kotor' nastavlja da širi svoju viziju i misiju – promovisanje jednakosti i razumijevanja kroz umjetnost i film” ,zaključio je Žugić.

Emisiju možete poslušati na linku Svjetlost zvuka.

Tekst i fotografija: Tamara Vuković

 

Podijeli na: