Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

03.08.2023
1281

ŽIVOTNA LUKA NA SBUTEGINIM PLATNIMA U GALERIJI POMORSKOG MUZEJA DO 16. AVGUSTA

Autorska izložba prof. dr Antuna Sbutege pod nazivom ”Itaka”, u okviru programa Međunarodnog festivala KotorArt, otvorena je sinoć u galeriji Pomorskog muzeja Crne Gore u Kotoru.

Prisutne je pozdravila direktorica Pomorskog muzeja Maja Uskoković.

Kako navodi autor, izložbu čine 23 slike rađene tehnikom ulje na platnu. Nastale su tokom proteklih 35 godina i tematski su vezane za Boku Kotorsku, koja za autora predstavlja životnu luku – Itaku. Na platnima su prikazani pejzaži Boke, more, brda, nebo, galebovi, golubovi, crkve, palaci, trgovi, palme, njeni jedrenjaci, parobrodi, scene karnevala, kupačice, kao i njena duhovna dimenzija, Bogorodica, anđeli i sveci. Riječ je o figurativnom slikarstvu koje, preko prikazivanja fizičke dimenzije, ima pretenzije da pronikne u metafizički prostor.

 “Ostrvo u Jonskom moru inače bi bilo beznačajno i malo bi ko znao o njemu da nije postalo metafora zahvaljujući Homeru i Odiseji. To je metafora za mjesto odakle se kreće u životne avanture i u koje se vraća. Odnosi se naravno na Boku. Ovdje su 23 platna koja su tematski vezana za Boku. Izabrao sam ulja na platnu, klasičnu tehniku, ali isto tako slike koje su u klasičnom stilu figurativnog slikarstva i najlakše komuniciraju, iako sam eksperimentisao i sa nekim drugim stilovima” – objašnjava Sbutega.

Ističe dugogodišnju saradnju sa Pomorskim muzejem.

Sbutega slika od djetinjstva do danas. Navodi da je prvi slikarski honorar zaradio sa 14 godina kada mu je don Niko Luković povjerio restauraciju oštećene slike iz 19. vijeka jedrenjaka Libertas. Kaže da je i tokom studija zarađivao od slikarstva.

Smatra da je slikarstvo izgubilo značaj kakav je imalo u prošlosti.

 “Sa tzv. postmodernom danas nema jasnih estetskih kriterijuma, niti ima dominantnih slikarskih stilova i pravaca” – ocjenjuje Sbutega.

 Umjetnost ima za cilj da komunicira, pa je, kaže, između ostalog, to jedan od razloga zbog kojeg je odlučio da svoje slikarstvo predstavi javnosti.

Izložbu je otvorio Ratimir Martinović, direktor Međunarodnog festivala KotorArt.

 “Drago mi je da smo večeras otkrili još jedan Tonijev talenat, pored mnogih kojima smo svjedočili proteklih godina i decenija: diplomatiju, spisateljskog, dramaturškog i mnogih drugih. Isto tako mi je drago da je ova izložba jedan lijepi trenutak u građanskom životu Kotora. Nemamo baš često priliku da organizujemo muzičke ili likovne događaje ljudi koji nisu profesionalci. Volio bih da je ovakvih događaja i više. Mislim da će nam ovo biti dodatna motivacija da konačno zaokružimo nešto što već imamo koceptualno riješeno, to je likovni program KotorArta, za koji već postoji ozbiljno interesovanje lokalnih slikara koji kao Toni u zadnjih 30 godina samo u ekskluzivnosti svoga doma taj talenat dijele. Ja vam želim da uronite u ove divne slike sa svim detaljima Boke ili još bolje da uplovite u luku-Boku koju je on tako divno oslikao. Ove slike odišu nečim što nisu kruzeri, turisti, profit, niti suvenirnice, nego je jedno drugo vrijeme” – navodi Martinović.

Prema njegovim riječima,  Sbutegina izložba jeste potreba za iskazivanjem čežnje i nostalgije.

“Rekao bih da je ona dio svih nas i ta luka kotorska, Boka, bez obzira da li smo u nju utisnuti cijeloga života ili smo se otisnuli u razne svjetske meridijane. Bila je, biće i ostaće životna luka, uključujući i vječni život svih nas koji smo odatle potekli” – zaključuje Martinović.
 
Izložbu “Itaka” prof. dr Antuna Sbutege u Galeriji Pomorskog muzeja Crne Gore Kotor zainteresovani/e mogu pogledati do 16. avgusta.
 

Tekst: Irena Mačić
Foto: Radio Kotor
 

Podijeli na: