Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

15.07.2020
622

ŽAL ZBOG ODLASKA DARINKE MATIĆ MAROVIĆ

 

"Vijest o odlasku velikog umjetnika i velikog čovjeka –dirigentkinje i profesorke Darinke Matić Marović, u Muzičkom centru Crne Gore dočekana je sa mnoštvom jakih emocija.

Žal što nas je napustila žena snažne moći imaginacije i sugestivnosti isprepletana je neizmjernim poštovanjem i velikom zahvalnošću za sve ono što je iz srca poklonila crnogorskoj kulturi," saopšteno je iz Muzičkog centra Crne Gore.

Dobitnica Trinaestojulske nagrade (1978) i brojnih drugih priznanja kako u Crnoj Gori tako i u inostranstvu, i počasni doktor Univerziteta Crne Gore, kod nas će bitiupamćena po velikom broju vrhunskih koncerata koje je priređivala sa ansamblima Kolegijum muzikom, Krsmanac-Obilić, horom i ansamblom cetinjske Muzičke akademije, Crnogorskim horskim ansamblom, združenim horovima i našim Crnogorskim simfonijskim orkestrom.

Svojim brojnim umjetničkim kvalitetima i velikim radom kojim je uvijek težila savršenstvu stvarala je čaroliju na scenama velikog broja festivala u Crnoj Gori među kojima je i naš festival A tempo. Svesrdnu podršku pružala je Muzičkom centru Centru Crne Gore od njegovog osnivanja 2006. godine i ostvarivala saradnju kroz Božićne koncerte u CNP-u, seriju nastupa po gradovima Crne Gore i na 48. Mokranjčevim danima muzike u Negotinu, kao i na koncertima u okviru A tempa i KotorArta.

Govorila je da nikad neće biti prave crnogorske muzike bez dobrog simfonijskog orkestra, zalažući se za stvaranje domaćih kadrova.

„Kamen temeljac“ koji je uz svesrdnu podršku Darinke Matić-Marović davne 1980. godine postavila Manja Vulić-Radulović osnivajući Muzičku akademiju na Cetinju, danas je oličen u liku Crnogorskog simfonijskog orkestra, ali i brojnih drugih dirigenata, kompozitora, muzičkih pedagoga i izvođača koji su imali tu čast da sarađuju sa ovom veličanstvenom umjetnicom. Žena nepresušne energije, svojevrsni perpetuum mobile, trijumfovala je svuda gdje se pojavila, a publici je zastajao dah, nakon kojeg su slijedile salve aplauza i mnoštvo biseva.

Muzički centar Crne Gore još jednom iskazuje neizmjernu zahvalnost za cjelokupan doprinos i neizbrisiv umjetnički trag koji je Darinka ostavila u crnogorskoj kulturi i srcima svih umjetnika, saradnika i publike koja joj je klicala.

 

 

Podijeli na: