Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

07.02.2020
604

ŠĆEPANOVIĆ: SAVREMENO STVARALAŠTVO JE OGLEDALO KULTURE I SITUACIJE U ZEMLJI

Koncert duvačkog i gudačkog ansambla Crnogorskog simfonijskog orkestra održan je sinoć u velikoj sali kotorskog Kulturnog centra “Nikola Đurković”.

Duvački ansambl Crnogorskog simfonijskog orkestra je interpretirao „Uvertiru” iz operete „Slijepi miš“ Johana Štrausa II (u aranžmanu Andreasa N. Tarkmana) i „Persijsku svitu“ francuskog kompozitora Andrea Kaplea.

Nakon ovih kompozicija, djelo čuvenog argentinskog kompozitora Astora Pjacole „Četiri godišnja doba u Buenos Ajresu“ izveo je Gudački ansambl Crnogorskog simfonijskog orkestra, a kao solistkinja nastupila je Mirka Šćepanović, violinistkinja i umjetnička direktorka Muzičkog centra Crne Gore.

U izjavi za Kotorsku hroniku Šćepanović kaže da joj je drago što je publika u našem gradu na lijep način prihvatila upoznavanje sa načinima primjene citatnosti u Pjacolinom djelu „Četiri godišnja doba u Buenos Ajresu“, koje je za solo violinu i gudački ansambl aranžirao Leonid Desjatnikov.

 “Savremeno stvaralaštvo je ogledalo kulture i situacije u zemlji i te tokove zasigurno treba slijediti.  Rekla bih da toga u muzičkom životu Crne Gore nedostaje, ali je svakako nešto na čemu ćemo raditi u budućem periodu. Na ovom prostoru ima izuzetnih domaćih kompozitora, ali i onih iz regioona i svijeta, pa je tu prednost neophodno uvezati na najbolji mogući način”, mišljenja je Šćepanović.

Prošle nedjelje, kaže, imala je to zadovoljstvo da razgovara sa najpoznatijim švajcarskim kompozitorom Hajncom Holigerom, koji je raspoložen da na proljeće 2021. godine diriguje u Podgorici. “Saradnja sa kompozitorom je veoma važna, a svakako je izazovna za muzičare na raznim nivoima. Kada znate konkretno što kompozitor želi, kakvu viziju i ideju ima, onda se i kompoziciji pristupa sa drugačijim entuzijazmom i kvalitetom u radu. Imam sreću da se svirački, umjetnički i organizaciono bavim ovim poslom, što mi predstavlja ogroman izazov. Dio ovog orkestra su mladi ljudi, željni novog repertoara, a za mene je to šansa da budem kreativna na više polja i da uživam u tome. Izuzetno sam ponosna na orkestar, jer kvalitetno i profesionalno zvuči i mislim da je to kotorska publika  prepoznala”, zaključila je Šćepanović.

Podijeli na: