Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

27.09.2020
889

ŠĆEKIĆ: MOJI RADOVI SU ODRAZ DVOJNOSTI, OD INTIMNOG DO SVEOPŠTEG

Izložba slika ,,Let ka punom mjesecu'' akademske slikarke Ane Šćekić iz Podgorice, nedavno je otvorena u Gradskoj galeriji Kotor. Autorka za emisiju “Nedjeljni razgovor” kaže da su aktuelne teme kojima se bavi u svom radu psihološke i socijalne prirode.

 “Sve ove godine nisam komercijalizovala svoj rad, zato što su moji radovi intimne prirode i nisu bili prilagodljivi i prijemčivi za širu publiku”, priča nam Šćekić.

Ova likovna umjetnica je do sada učestvovala na mnogim art simpozijumima, likovnim kolonijama u zemlji i inostranstvu, a radovi sa kojima se prvi put predstavila kotorskoj likovnoj publici, zapravo se tematski nadovezuju na prethodni ciklus akrilika na platnu velikog formata iz 2018. godine pod nazivom „Jedan dan u azilu Agnes”.

Pun mjesec i let ka njemu za nju znače samospoznaju. Posebno je, naglašava, vezana za rad “Let ka punom mjesecu” po kojem je i cijela izložba dobila ime.

“Podsjeća me na djetinstvo, ali ima i univerzalni karakter. Spojila sam tijelo lutke koja predstavlja mlado biće, sa starim miljeom u čemu se ogleda duh prošlosti i krvavi mjesec, kao simbol sazrijevanja, odrastanja i zrelosti”, pojašnjava Šćekić.

Inspiracija dolazi iz „matičnog“ narativa, a potom dekonstriše i konstruiše određene motive.

“Između mojih izložbi obično prođe dvije do tri godine. To je dug period promišljanja, introspekcije, a plač, krik i vapaj ne samo djeteta, već i odraslog čovjeka, vremenom su postali lajt motiv u mom stvaralaštvu. Tata mi je specijalni pedagog, a majka defektolog. Odrasla sam, između ostalog, uz priče o ostavljenoj djeci. Rano sam otkrila sa kojim se to psihološkim i socijalim problemima djeca suočavaju u ranom djetinstvu i zato moji radovi imaju takvu tematiku i estetiku. Nekima se to dopada, nekima ne. Meni je najvažnije da sam kroz svoje radove pokazala ono proživljeno”, navela je Šćekić.

Period izolacije zbog pandemije korona virusa za nju je bio stvaralački produktivan. U planu je, otkriva nam, još jedna izložba. “Proteklih mjeseci je tišina u meni i oko mene oslobodila neku novu energiju. Ovoga puta ću biti više fokusirana na crtačke, nego na slikarske tehnike. Takođe su u pitanju veliki formati. Vjerujem da će se radovi dopasti publici”, zaključuje Šćekić.

Podsjetimo, Ana Šćekić je diplomirala slikarstvo na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju u klasi profesora Branislava Sekulića. Učesnica je mnogih kolektivnih i samostalnih projekata u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je Godišnje nagrade Fakulteta likovnih umjetnosti Cetinje za slobodni crtež, kao i Godišnje nagrade za slikarstvo.

 

Podijeli na: