Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

13.10.2024
561

ŠUŠIĆ: U FOLKLORNI ANSAMBL KUD-A NIKOLA ĐURKOVIĆ KOTOR UPISANO 70 NOVIH POLAZNIKA/CA (AUDIO)

Tekst: Sanja Čavor

Foto: Radio Kotor

 

Audicija za prijem novih članova/ica u Folklorni ansambl (FA) Kulturno-umjetničkog društva (KUD) “Nikola Đurković” Kotor je završena, a plesne korake će ove godine učiti još 70 novih polaznika/ca.    

Osnivač i umjetnički rukovodilac KUD-a Predrag Šušić za Radio Kotor kaže da je upis protekao uspješno, te da je donja granica za upis u ansambl 5 godina.  

“Izuzetno nam je drago da danas u KUD-u imamo nešto više od 200 djece i mladih. Ono što je naša težnja to je da zainteresovanost za igranje u KUD-u iz više razloga postane dobar izbor za mlade, što zaista i jeste. Među djevojčicama i djevojkama ne opada interesovanje za folklor, dok je kod dječaka i mladića situacija drugačija i brojčano ih imamo znatno manje”, rekao je Šušić za emisiju “ i pozvao ih ovom prilikom da se ohrabre i dođu u prostorije Doma kulture Škaljari gdje se dva puta sedmično održavaju probe.   

Do kraja godine, kako navodi, u planu je više aktivnosti.

“Od 18. do 20. oktobra održaćemo još jedan u nizu seminara u našoj organizaciji. Ovoga puta tema su narodne igre Negotinske Krajine, a predavač će biti dipl. spec. vaspitač za tradicionalne igre Igor Popov, rukovodilac Akademskog društva za negovanje muzike Gusle iz Kikinde. Radi se o jednom od najstarijih muzičkih društava u Srbiji i pozivam sve zainteresovane da nam se pridruže i nauče više o narodnim običajima i tradicionalnom plesu ovog podneblja”, poručuje Šušić.

Za kraj ovog i početak narednog mjeseca, najavljuje radionicu  za pravljenje tradicionalnih oglavlja i izradu tradicionalnog nakita.

“Predavačica će biti diplomirana dramska i audio-vizuelna umjetnica za scensku narodnu igru Tamara Ljesar, članica ansambla Instituta za umetničku igru u Beogradu, Udruženja izvođača tradicionalnih i narodnih igara i pesama Đurđe i nekadašnja članica našeg ansambla”, kaže Šušić.

Napominje da je likovni konkurs “Boje tradicije” koju organizuju u saradnji sa Kulturno-umjetničkim centrom “Kadena” iz Tivta i u saradnji sa Opštinom Tivat završen, a da će odluku o nagrađenim radovima na temu tradicije organizator dostaviti osnovnim školama iz Kotora, Tivta u Herceg Novog do 21. oktobra. Izložba nagrađenih i odabranih radova biće održana od 29. oktobra do 4. novembra, a tom prilikom biće uručene i vrijedne nagrade.

Za kraj oktobra Šušić najavljuje Smotru dječijih folklornih ansambala, treći po redu, za uzrast od 10 do 12 godina, koji će biti održan 30. novembra u Velikoj sali Kulturnog centra “Nikola Đurković”.

Emisiju možete poslušati na linku Nedjeljni razgovor 

 

Podijeli na: