Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

16.10.2023
540

ŠOSMO VIDA MATJAN I MINISTARSTVO REPUBLIKE SJEVERNE MAKEDONIJE: VEČERAS KONCERT TRIO AD ASTRA

Škola za osnovno i srednje muzičko obrazovanje (ŠOSMO) „Vida Matjan“ iz Kotora, u saradnji sa Ministarstvom kulture Republike Sjeverne Makedonije, večeras (ponedjeljak, 16. oktobar) u crkvi Svetog Duha (koncertnoj dvorani škole) organizuje koncert pod nazivom „Trio ad astra“.

Nastupiće Vesna Ginovska Ilkova vodeća je operska, dramska sopranistkinja u Makedoniji, Nikolina Eftimova Todorovska i Verica Shotarovska.
Početak je u 19 sati.

BIOGRAFIJE:

Vesna Ginovska Ilkova vodeća je operna dramska sopranistica u Makedoniji, a u Makedonskoj operi već 25 godina, pjevačica sofisticiranog klavira, besprijekorne vokalne tehnike, goleme muzikalnosti, karizme i snažnog scenskog nastupa.Studij je završila u klasi prof. Milka Eftimova, magistrirala u klasi prof. emeritus Radmila Bakočević. Njezin debi na pozornici Makedonske opere i baleta 1996. godine u ulozi Michaele u "Carmen" dobio je izvrsne kritike, a kritika je istaknula njezinu izvanrednu tehniku legata. Ilkova je debitirala na međunarodnoj pozornici 2001. u Nacionalnoj operi u Sofiji u složenoj ulozi Elisabette u Verdijevom "Don Carlu". Nakon uspješnog nastupa na bugarskoj pozornici, Ilkova je tumačila ulogu Tosce u istoimenoj Puccinijevoj operi. Vesna Ginovska Ilkova ima bogatu domaću i međunarodnu karijeru, a do sada je nastupala u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Bugarskoj, Rusiji, Americi, Italiji, Turskoj, Danskoj, Grčkoj, Maleziji, u predstavama „Aida“, „Otelo“. ", "Turandot". ", "Madame Butterfly", "Simon Bocanegra", "Attila", "Moć sudbine", "Bal pod maskama", "Lidija Makedonska". Makedonska kritika naziva je "majstorom patetike i dramatike" te provlači osjećajnost i emotivnost koju Ilkova daje ulogama koje tumači. Iza sebe ima više od trideset ostvarenih uloga, te suradnju s rediteljima i dirigentima s kojima uloge izvodi. Osim u operi, Ilkova je redovito prisutna i na koncertnom podiju, s koncertnim recitalima na pozornici Boljšoj dvorane u Saratovu, Moskvi, Milanu, otvorenoj sceni kazališta u Rimu "Teatro Di Marcello", koncertnoj pozornici „Aula Symphonia“ – Jakarta, Indonezija, otvorena scena amfiteatra u Aspendosu, Turska, otvorena scena antičkog teatra u Ohridu, u sklopu Ohridskog ljeta izvodi vokalno-instrumentalna djela (Requiem Verdi, Stabat Mater – Pergolesi). , Anton Bruckner - Te Deum, Haydn - Stvaranje svijeta ).Dobitnik je velikog broja značajnih nagrada i priznanja Nagrada 13. novembar grada Skoplja, Nagrada za umjetnika godine 2014. koju dodjeljuje glazbena manifestacija Virtuozi, nagrada SMUM-a 2010. za ulogu Madame Butterfly, 2019. godine dobila je Državnu nagradu Sv. Kliment Ohridski.Na Fakultetu glazbene umjetnosti u Skoplju radi od 2006. Stvorila je generacije studenata koji su uspješno kročili europskim pozornicama.Danas je redovita profesorica na Odsjeku za solo pjevanje, nakon svih profesorskih zvanja tijekom godine.

Nikolina Eftimova Todorovska, srednje i visoko obrazovanje završava u Skoplju.Nakon završenog školovanja godinu dana boravi na „Mozart akademiji“ u Poljskoj,gdje radi sa prof.A.Nikolet.Dobitnik je republičkih i državnih nagrada.Od 1995.g. radi u DMUC "Todor Skalovski-Tetoec" " u Tetovu, gdje formira klasu flaute, a kasnije I u DMBUC "Ilia Nikolovski-Luj" Skopje. Od 2011. godine redovno je zaposlena u DMUC "Ilia Nikolovski-Luj" Skopje. 2009. godine dobila je nagradu za najviša pedagoška postignuća.Suradnik je Zavoda za razvoj školstva u izradi programa. Članica je povjerenstava državnih i međunarodnih natjecanja.Zajedno s Vericom Shotarovskom osnivačica je udruge "Polyhymnia", organizatorica Megunarodnog takmicenja "Polyhymnia", Glazbenih kampova, koncerata, humanitarnih koncerata i dr. sudjelovala je u organiziranju  više seminara kod uglednih profesora:D. Gavrić, M. Sironic, T. Chicharese, F. Bachi,A.Zupan,I.Ljubomirova. Koncert sa kvartetom Polyhymnia u Kumanovu – 2018,Koncert Profesori i studenti sviraju zajedno u Skoplju-2018,Koncert s kvartetom Polyhymnia u Leshoku – 2019, Mini turneje kroz nekoliko gradova sa kvartetom Polyhymnia Negotino, Prilep, Veles, Skoplje - 2019.Božićni koncert s kvartetom Polyhymnia u Rimu, Italija-2019,Koncert "Dreaming" u Prizrenu, Kosovo – 2020, Trio koncert Vesne Ginovske Ilkove, Verice Šotarovske i Nikoline Eftimove Todorovske u Rimu, Italija – 2021. Koncert trija Vesne Ginovske Ilkove, Verice Šotarovske i Nikoline Eftimove Todorovske u Lisabonu, Portugal, maj 2022. Koncert trija Vesne Ginovske Nikoline Ilov Eftimova Todorovska u Skoplju, jun 2022. Koncert Kvarteta Polihimnija u Skoplju, jun 2022, Koncert trija Vesne Ginovske Ilkove, Verice Šotarovske i Nikoline Eftimove Todorovske u Sarajevu, novembar 2022, Koncert Polihimnija u kvartetu Anato Soprano Centar u Strumici, april 2023, Koncert trija Vesne Ginovske Ilkove, Verice Šotarovske i Nikoline Eftimove Todorovske u Skoplju, jun 2023.

Verica Shotarovska dio je glazbene scene od malih nogu, još kao studentica nastupala je na koncertima u organizaciji DMBUC-a "Ilija Nikolovki-Luj", a zatim tijekom daljnjeg školovanja na Fakultetu glazbene umjetnosti u Skoplju nastavlja s aktivno nastupa kao solist,u sastavu komornih sastava.Skladala je i svirala klavir kao korepetitor na brojnim koncertima u zemlji i inozemstvu. Radi kao profesorica klavira u DMBUC "Ilija Nikolovski-Luj", a često je angažirana i kao klavirska korepetitorica na koncertima, smotrama i natjecanjima u centru. Kao profesor osvojila je niz domaćih i međunarodnih nagrada sa svojim učenicima, a sa svojim kolegama osnovala je Udrugu glazbenih pedagoga Polyhymnia s kojom organiziraju brojna događanja, glazbene kampove, seminare, međunarodna natjecanja, koncerte i radionice. Sa studentima i kolegama nastupa na projektu pod nazivom - Profesori i studenti stvaraju komornu glazbu, koncertima, na manifestacijama "Ljetni zvuci Skopja" i "Karpošovo leto" na skopskim trgovima I u koncertnim dvoranama u Skopju i Kumanovu. Kao pijanist ili član komornog ansambla nastupa na nekoliko manifestacija: Dani makedonske glazbe, Dani francuske glazbe, Bijele noći, Multi-Kulti, Sonore, Ohrid I love you, Topol culturan bran, Međunarodni festival Polyhymnia, Glazbenici iz novo tisućljeće itd. Nastupa na manifestacijama Ohridsko ljeto, Bitoljsko ljeto, Skopsko ljeto, s gudačkim ansamblom ARKO, Makedonskom filharmonijom i Mandolinskim orkestrom. Održala je nekoliko solističkih koncerata u koncertnim dvoranama diljem gradova R. Makedonija, kao što su Skoplje, Ohrid, Prilep, Đevđelija, Kavadarci, Veles i Tetovo, djeluje već tri godine od 2015. na festivalu "Tempieto" u Rimu na poziv organizatora festivala. rujna 2017 je dio prvog festivala "Piano City" - Novi Sad sa recitalom u Atriju Muzeja Vojvodine i nastupa sa solističkim koncertom na prvom festivalu "Corona Laura", u Kino dvorani u Lovranu, R. Hrvatska. Koncert "Dreaming" u Prizrenu, Kosovo – 2020, Trio koncert Vesne Ginovske Ilkove, Verice Šotarovske i Nikoline Eftimove Todorovske u Rimu, Italija – 2021. Koncert trija Vesne Ginovske Ilkove, Verice Šotarovske i Nikoline Eftimove Todorovske u Lisabonu, Portugal, maj 2022. Koncert trija Vesne Ginovske Nikoline Ilov Eftimova Todorovska u Skoplju, jun 2022. Koncert Kvarteta Polihimnija u Skoplju, jun 2022, Koncert trija Vesne Ginovske Ilkove, Verice Šotarovske i Nikoline Eftimove Todorovske u Sarajevu, novembar 2022, Koncert Polihimnija u kvartetu Anato Soprano Centar u Strumici, april 2023, Koncert trija Vesne Ginovske Ilkove, Verice Šotarovske i Nikoline Eftimove Todorovske u Skoplju, jun 2023.

 

Podijeli na: