Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

06.06.2024
688

ŠKOLA CRTANJA I SLIKANJA DALIBORKE KORDIĆ IZNJEDRILA BROJNE UMJETNIKE

 

Škola crtanja i slikanja u Gradskoj galeriji Kotor odvija se od 2021. godine. Nastala je u saradnji Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti Opštine Kotor i Javne ustanove Kulturni centar “Nikola Đurković” i besplatna je za sve polaznike.

Školu vodi akademska slikarka Daliborka Kordić u prostoru Gradske galerije Kotor, a za Radio Kotor kaže da je tokom tri godine kontinuiranog rada iznjedrila mnogobrojne umjetnike.

“Jako sam ponosna na tu školu. Nastala je, prije svega, inicijativom sekretarke Tatjane Kriještorac. U početku sam se pitala da li će biti dovoljno zainteresovanih, a prijavilo se mnogo ljudi, kako djece, tako i odraslih. Najdraže od svega mi je što se škola održala treću godinu zaredom i što ima sve više polaznika” - ističe Kordić.

Navodi da škola radi kao likovna akademija, a polaznici su raspoređeni u tri grupe. Prvu grupu čine djeca od 12 do 18 godina, a drugu i treću od 18 naviše. Bave se crtanjem, slikanjem, a u ljetnjem periodu rade i sa glinom.

“Ne znam iz kog razloga najviše ima žena. U posljednje vrijeme se prijavilo pet muškaraca. Što se djece tiče drugačija je situacija, oni su mješoviti. Kada su počela, ta grupica je bila osnovna škola. Sada su oni srednjoškolci i, mogu da kažem, mali umjetnici. Neki su se čak upisali na akademije, srednje umjetničke škole, a još nekoliko njih pripremam za upise” - napominje Kordić.

Prema njenim riječima, škola po času može da primi osmoro polaznika. Međutim, kaže Kordić, 10 do 15 ljudi dolazi po času.

“Dosta polaznika odustane zbog privatnih razloga, pa dođe do neke smjene. Ako je neko zainteresovan može slobodno da se prijavi. Ako se oslobodi neko mjesto, rado ćemo ih primiti u grupu. Uvijek se nađe neko slobodno mjesto, pošto ne želim nikoga da odbijem. Taj intezitet, kontinuitet, radost kreacije stvaranja i druženja, to je nešto nevjerovatno. Morate doći i doživjeti sami. Ima puno interakcije, lijepog druženja, polaznici su mnogo toga naučili. Jako je dinamično” - priča Kordić.

Zainteresovani za Školu crtanja i slikanja mogu kontaktirati Gradsku galeriju Kotor preko Facebook stranice.

Jedan od polaznika Škole Stefan Milić podijelio je za Radio Kotor pozitivne utiske. Navodi da se slikanjem bavio u djetinjstvu.

“Lijepo je što je na ovaj način uključeno građanstvo. Imamo divnu profesoricu i atmosfera na časovima je lijepa. Pozivam i ostale građane da nam se priključe jer se radi o lijepoj aktivnosti” - poručuje Milić.

 

Tekst: Irena Mačić Đurić

Foto: Radio Kotor

 

 

 

Podijeli na: