Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

19.09.2024
494

ČLANICE KLAPE MARIS: KLAPSKA PJESMA JE DIO NAŠEG KULTURNOG I UMJETNIČKOG IDENTITETA (AUDIO)

Članice ženske klape “Maris”, voditeljka klape Violeta Petrović, Marija Smodlaka, Stanka Marković, Milica Zdravković i Mladenka Radonjić bile su gošće emisije “Ljetnje priče“.

“Mi smo sve Kotoranke sa jednom, da tako kažem, usvojenom Tivćankom i ne damo je“, uz osmjeh priča Violeta Petrović.

Interesantno je da smo razgovor dogovorili tik pred njihov nastup na muzičkom događaju “Veče dalmatinske pjesme” održanom nedavno u Domu kulture u Škaljarima.

Imali smo rijetku priliku da osjetimo atmosferu priprema, uljepšavanja, poslušamo i tonski zabilježimo generalnu probu, obradu pjesme “Dišperadun” Olivera Dragojevića.

Klapa “Maris” formirana je 2014. godine, bavi se obradama i izvođenjem pop i mediteranske muzike. Njihovi nastupi su česti, dobitnice su brojnih nagrada na različitim festivalima, a dugogodišnje postojanje i opstajanje su sami po sebi dragocjeni i značajni za održavanje klapskog pjevanja na ovom prostoru.

“Naš repertoar je raznolik. Zastupljene su uglavnom popularne mediteranske pjesme, među njima ima dalmatinskh i tradicionalnih bokeških, uglavnom zvuk sa naših prostora i regiona. Mi volimo da istražujemo nove mogućnosti u obradama klapskog pjevanja, radimo neke sasvim nove aranžmane i drugačija izvođenja bazirajući se isključivo na a capella pjevanje. Do sada nismo radili sa instrumentima i na tome je poseban akcenat“, kazala je Petrović.

Marija Smodlaka među omiljenima  izdvaja kompozicije Olivera Dragojevića, njegovu “Našoj ljubavi je kraj”, kao i pjesme Tereze Kesovije, koje kako je navela u njihovom izvođenju boji specifičnom emocijom sopran Milica Zdravković.

Balansiranje između profesionalnog i privatnog života, te usklađivanje obaveza sa angažmanom u klapi, saglasne su naše sagovornice, lako je, kada je druženje lijepo, a ljubav prema muzici snažna.

“Imamo dosta obaveza, ali kada se skupimo i krenemo da pjevamo, u momentu izlaska na binu pred publiku, to se sve zaboravi. Postoji jedno veliko druženje, slaganje i razumijevanje među nama, a mislim da to publika može i da osjeti. Interakcija je jako važna.

Kada vidimo da publika uzvraća emocijom, pažnjom, osmjesima, onda to i nas motiviše da pružimo maksimum. Dešava se da aplauzom drže ritam, često i zapjevaju. Kao što smo već rekle, mi pjevamo a capella, odnosno nema instrumenata, ovdje dominira emocija “, objasnila je Mladenka Radonjić.

Poznato je da iza svakog priznanja stoje veliki trud, zalaganje i posvećenost.

“Dogovaramo se o terminima proba, obično imamo dva puta sedmično i sve svoje obaveze podređujemo njima. Ne može se raditi bez redovne vježbe, ako želimo da budemo zadovoljne sa onim što stvaramo, rad mora biti kontinuiran”, ističe Stanka Marković.

Petrović je istakla da su imali česte kontakte sa klapama iz grada, Boke ali i sa klapama iz Hrvatske, sa svima njeguju dobar i profesionalan odnos.

Od mnogobrohjnih koncerata, koji svaki na svoj način ima svoju ljepotu i značaj, u posebnom sjećanju njeguju nastup u beogradskoj Kombak dvorani.

„To je bio koncert povodom 50 godina rada gospodina Radeta Radivojevića, gdje su svi učesnici izvodili njegova poznata djela raznoraznih žanrova, a među njima bila je i naša klapska pjesma Pjeva klapa“, prisjetila se Petrović.

Klapa “Maris” je inicijator i organizator večeri klapske pjesme pod nazivom “Piva klapa ispo’ volta”, 20. septembra na pjaci ispred katedrale Sv. Tripuna.

Kako Petrović naglašava, to je još jedan važan znak podrške ovoj vrsti muzike, klapama i vjernoj publici, ljubiteljima klapskog zvuka.

“To je jedan dio našeg kulturnog i umjetničkog identiteta sa kojim smo se mi, posebno djeca Starog grada podigli, a takođe i za naše mlade generacije kojima klape nisu bliske koliko bi trebalo da budu i koliko su nama bile. Nadamo se da će taj koncert preći u tadicionalni”, zaključila je Petrović.

Cijeli razgovor sa čalanicama klape "Maris" možete poslušati na linku Ljetnje priče.

Tekst: Nataša Jotić
Foto: Radio Kotor

Podijeli na: