Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

17.11.2019
622

ZEMLJA CRNOGORSKA PROMOVISANA NA TROJICI

U tvrđavi na Trojici sinoć je promovisana knjiga ZEMLJA CRNOGORSKA autora Miša Draškovića i otvorena izložba pod nazivom „Slike mojih prijatelja" (povodom 25 godina trajanja galerije MOST iz Podgorice).

Organizatori su bili Dom omladine Trojica i Udruženje antifašista Kotor povodom Dana opštine.

Ispred organizatora prisutne je pozrdravio Gojko Kustustudić zahvalivši učesnicima ovog kulturnog događaja što su prihvatili poziv i došli na Trojicu.

,, Mala mjesta nisu mala kada u njima dolaze veliki ljudi, zahvaljujući njima i svim prisutnima Trojica je noćas veliko mjesto", kazao je on.

O knjizi ,, Zemlja crnogorska" govorio je režiser Vladimir Perović.

,,Kada čitate neki tekst, razmišljate ko je i kakava taj čovjek. Učinilo mi se da, pregadajući ovu knjigu, mogu da skiciram portret Miša Draškovića, ne fizički već onaj pravi, duhovni. Autor ovu knjigu jednostavno definiše kao putopis, pored mnogih drugih naziva koji postoje, što ukazuje na njegovu osobinu nepretencioznost. On zna mjeru ljudsku, poziciju putopisa i ulogu izgovorene i napisane riječi", rekao je Perović.

Predsjednica ogranka Matice crnogorske u Kotoru etnološknija Mileva Pejaković Vujošević kazala je da je Mišo Drašković kao zaljubljenik u Crnu Goru napisao "interesantno štivo ,,Zemja crnogorska" na preko 300 stranica.

,, Stilom vrhunskog novinara i publiciste, veoma lijepo i suptilno opisao je crnogorski krš, crnogorsku džadu, kršnog gorštaka, bistjernu, kuću, palate običaje. Između ostaog napisao je našu i njegovu želju da se obnovi palata grofa Marka Ivelića iz Risna. Ovom knjigom autor je upotpunio i dočarao svu ljepotu Crne Gore, a na požutjelim fotografijama prikazao između ostalog i krivošijsku carsku cestu, zimovnik Svetog Petra Cetinjskog, mjesto Brčeli gdje je stolovao Šćepan Mali i mnoge druge koje nas vraćaju u minule epohe" istakla je Pejaković Vujošević.

Jedna od posljednjih crnogorska tužilica, Danica Popović Roganović, za čiju je knjigu ,,Sestra crnogorska" upravo Mišo Drašković napisao recenziju obratila se stihovima.
,, Da pozdravim sve prisutne, a posebno Draškovića Miša,
pubicistu, novinara pisca,
svako mjesto Crne Gore on posjeti i opisa.
O našijem junacima, ličnostima, tradiciji i istoriji,
Sve o tome Mišo piše, a katunskom dušom diše", kazala je između ostalog.

Autor knjige ,,Zemlja crnogorska", Mišo Drašković je rekao da se pridržava izreke da ,, nije bogat onaj ko mnogo ima, već onaj kome malo treba".

,,Novinar sam koji se ne bavi politikom i najviše me interesuje, život običnih ljudi. Istinski žalim zato što umiru mnoga crnogorka sela, žalim za dušama naših predaka koja ostaju na tim ognjištima", kazao je Drašković, ističući da je dolaskom na Trojicu bogatiji za nova poznanstva i buduća prijateljstva.
Na izložbi je postavka slikara: Gojka Berkuljana, Dada Đurića, Dimitrija Popovića, Nikole Vujoševića, Anke Burić, Nikole Kovačevića, Dragana Karadžića, Naoda Zorića, Momčila Macanovića, Željka Đurovića, Filipa Vlahovića, Milke Vujović, Voja Vlahovića, Uroša Toškovića, Mila Pavlovića, Dalibora Ćetkovića, Miloša Vučkovića, Cvjetka Lainovića i Veljka Vulovića.

Program je vodila profesoka književnosti Jasmina Bajo.

Podijeli na: