Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

01.09.2022
339

ZBOG KIŠE PROMIJENJENA LOKACIJA OTVARANJA FESTIVALA ETNOLOŠKOG FILMA - RISAN 2022

Prvi Festival etnološkog filma – RISAN 2022 održaće se u Risnu od danas - 1. do 3. septembra 2022. godine u organizaciji NVO ''Medaur'' Risan – Društva za njegovanje kulturne baštine Risna.

Zbog kiše je promijenjena lokacija otvaranja, pa će prvo veče Festivala umjesto u dvorištu palate Ivelić biti održano u holu Osnovne škole “Veljko Drobnjaković” , večeras od 20 sati- obavještavaju organizatori.

Nakon ceremonije otvaranja prikazaće se tri filma i to: MIR SVIMA Elizabete Koneske iz Makedonije (2007), LU-LU-LU Predraga Todorovića iz Srbije (2019) i DA ZAKITIM MRAMOR CVIJEĆEM Sare Stijović iz Crne Gore (2021).

Drugi dan Festivala, petak 2. septembar, pored projekcije četiri filma, rezervisan je i za prateći program. Naime, u jutarnjim časovima (11:30 časova) u ulici Gabela – dvorištu nekadašnje kuće Bjeladinovića, održaće se predavanje na temu običaja vezanih za organizaciju risanske svadbe, kao i radionica pripreme svadbenih darova – konjestra i gvantijere. Predavačica je etnološkinja Mileva Pejaković Vujošević. Projekcija filmova počinje u 20:00 časova u dvorištu palate Ivelić i biće prikazani: SUSRET Reza Majlesiija iz Irana (2017), ZAVJET Mladena Ivanovića iz Crne Gore (2023), POSLEDNJE RABADŽIJE Novaka Knežića iz Bosne i Hercegovine (2018) i MI SMO GLASNICI Davida Fedele iz Australije (2018).

U subotu, 3. septembra na istoj lokaciji u 20:00 časova, biće prikazani sljedeći filmovi: CIPOVKA Jelene Vukmanović iz Srbije (2018), SAKREŠTAN Luke Klapana iz Hrvatske (2017) i RAŠČARANI BIOSKOP slovenačke režiserke Eve Pivač i režisera Matjaž Pintera iz Nepala. Nakon projekcije slijedi ceremonija zatvaranja i dodjela zahvalnica i prigodnih poklona učesnicima.

Planirano je i gostovanje Festivala za 4. septembar u Morinju, kada će biti prikazana tri filma iz selekcije ovogodišnjeg izdanja Festivala. Inače, gostovanje se organizuje cilju decentralizacije kulturnog programa i namjere da se predložena filmska ostvarenja ponude i publici izvan Risna.

Ovaj projekat finansiran je sredstvima Opštine Kotor kroz Program kulturnih manifestacija za 2022. godinu.

Festival je otvoren za sve ljubitelje filma i dobrog druženja.

Očekujemo vas!

Organizacioni odbor Festivala

 

Podijeli na: