Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

07.05.2022
652

ZAVRŠENA PRVA FAZA NOVOG FILMA VLADIMIRA PEROVIĆA OVA DOBRA ZEMLJA

Protekle nedjelje završena je prva faza snimanja dugometražnog dokumentarnog filma  OVA DOBRA ZEMLJA, reditelja Vladimira Perovića , u produkciji ATOMIC PRODUCTION iz Podgorice. 

Film je podržan sredstvima opredijeljenim za konkurs Filmskog centra Crne Gore.

 Snimanje i istraživanje terena, simbolično za Perovića, počelo je u Boki Kotorskoj, gdje je sa svojim timom koji čine Ivan Čojbašić ( producent i kamerman ) i Jelena Božović ( izvršna producentkinja i menadžerka ) uspješno zabilježio kadrove koji će, sigurni smo, krasiti ovaj film.

O čemu ovog puta govori ovaj film, najbolje je rekao reditelj:

„Duboko u izolovanosti surovog cuckog krša, čuo sam i snimio (za film „Žeđ kamenog mora“) misao: „Ova dobra zemlja, i ova dobra voda nas su upropastile!...Da njig nije bilo, i mi bi ka i drugi pošli u svijet za boljijem životom!“ Taj veličanstveni paradoks, dostojan učenih filozofa, misao u kojoj je sažet cijeli život, iz usta nepismenog premudrog starca, progoni me otkad sam je čuo. Sličnih dubokih misli, jezgrovito sažetih u u pamtljive sentence , čućete koliko hoćete – ako samo oslušnete naše brđane. Većina njih umom nadilaze fizičke granice svih brda, a rječnikom često nadmašuju i mnoge školovane. Ta misao o dobroj zemlji postala je – ideja vodilja za ovaj film.
Nema sumnje da su čovjek i predio neraskidivo vezani, da se nekako stope, te da izgleda kako jedno proizilazi i z drugoga. Kao da se krš/planina nekako transformiše u izgled, u pogled, u riječ svakog brđanina.
Oni su u stanju da moćno pripovijedaju – o svemu:  od običnog života do smisla postojanja čovjeka, od banalnih rutina, dnevnih poslova, muka, sve do dubljih misli o čovjeku, moralu, stvarnosti, svijetu, vremenu, vasioni, pa čak do egzistencijalističke zapitanosti malog zemnog stvora ispod velike kape nebeske.“

Prva faza snimanja i istraživanja trajala je 6 dana, sa početnom tačkom iznad Prčanja.

 Zanimljivost sa tog snimanja bila je ta, da je čuvena metoda „Ivice i Marice“ i bacanja tragova, pomogla filmskoj ekipi da se vrati sa vrha staze na dno.

Od Budve do  Vrmca, sa pogledom na Dobroćansku stijenu, pa preko Ćeklića, Prijekog počivala i Dobre gore, do Petrovog dola.

Četvrti dan obilježila je Orijenska tura i veličanstvenog platoa Subre „Vilino guvno“.

Posljednja dva dana ove faze filma, uspješno su nas upoznala sa likovima i njihovim životima u Tuzima,koje ćemo snimati na Kučkim planinama sa ovcama, kao i dogovori za snimanja na Prokletijama, što će biti najveći izazov za ovu filmsku ekipu.

Druga faza snimanja očekuje se krajem maja,navodi se,između ostalog, u saopštenju Jelene Božović,ispred Atomic produkcije iz Podgorice.
 

 
 

Podijeli na: