Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

27.05.2020
919

ZAVRŠEN TREĆI CIKLUS KINESKI KROZ IGRU VIRTUELNOM IZLOŽBOM

Kulturni centar ,,Nikola Đurković'' Kotor, Gradska biblioteka i čitaonica i Udruženje za promociju sinologije Kotor (organizatori edukativno-kreativnih radionica ,,Kineski kroz igru''), kao i sve kulturne institucije u Crnoj Gori su u proteklom periodu svoje aktivnosti sprovodili preko svoje Facebook stranice, web sajta i Instagrama. S obzirom na to da u periodu poštovanja kućne izolacije nije postojala mogućnost održavanja radionica, za kraj trećeg ciklusa edukativno-kreativnih radionica ,Kineski kroz igru'' organizatori su osmislili virtuelnu izložbu radova i izvedbu polaznika-osnovaca iz Kotora. U toku aprila i maja, naši polaznici iskazali su svoju kreativnost radovima na različite teme, počev od obilježavanja Dana kineskog jezika Ujedinjenih Nacija, Svjetskog dana knjige i autorskih prava, predstojećeg Festivala zmajevih brodova, radovima sa motivom zmaja, pande kao i na ostale teme u vezi sa kineskim jezikom i kulturom.

Za početak, uživali smo u video lekciji koju je pripremila polaznica edukativno-kreativne radionice ,,Kineski kroz igru'' Andrea Obradović iz JU O.Š. “Njegoš” Kotor, odjeljenje I/1 koja se za vrijeme kućne izolacije potrudila da nas upozna sa osnovnim pozdravima u kineskom jeziku, kineskim karakterima pomoću kojih se ove riječi zapisuju uz objašnjenje upotrebe tonova u ovom jeziku.

Nakon toga uslijedili su radovi Lidije Vičić iz JU O.Š. ,,Njegoš'' Kotor, odjeljenje III/1, Kaline Ane Kostadinović iz JU O.Š. ,,Narodni heroj Savo Ilić'' Kotor, odjeljenje IV/2, Bata Katharosa iz JU O.Š. ,,Narodni heroj Savo Ilić'' Kotor, odjeljenje IV/2, Vasilija Stjepčevića iz JU O.Š. ,,Narodni Heroj Savo Ilić'' Kotor, odjeljenje I1, Nikolasa Katharosa iz JU O.Š. ,,Narodni heroj Savo Ilić'' Kotor, odjeljenje V/2 i Vukana Stjepčevića iz JU O.Š. ,,Narodni heroj Savo Ilić'' Kotor, odjeljenje VI/1.

,,Kineski kroz igru'' podrazumijeva i održavanje tematskih radionica iz oblasti sinologije odnosno nauke o Kini, kineske mitologije i kulture i radionice posvećene načinu obilježavanja najznačajnijih datuma u Kini. Predavač na radionicama je dr Jelena Stjepčević, sinolog, a vode se uz asistenciju bibliotekarske savjetnice Jasmine Bajo.

U tom smislu, radove naših polaznika pratili su tekstovi edukativnog karaktera u skladu sa temom koji su imali za cilj da najmlađima približe značaj i simboliku naslikanih motiva i kakvo uporište obilježavanje određenih datuma ima u kineskoj kulturi.

(Saopštenje Kulturnog centra “Nikola Đurković” Kotor)

 

 

Podijeli na: