Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

12.07.2021
386

ZAVRŠEN KFPD – NAJBOLJA PREDSTAVA NA VUKOVOM TRAGU

Predajom ključeva grada u ruke odraslih „da sa njim upravljaju do sljedećeg ljeta“ u Kotoru je završen 29. Kotorski festival pozorišta za djecu. Za najbolju predstavu na festivalu i od dječjeg i žirija grada proglašena je predstava „Na vukovom tragu“ Pozorišta mladih Novi Sad.

Ključeve je u ime opštine Kotor primila Tatjana Kriještorac, sekretarka Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti.

„Draga djeco iskreno vam se zahvaljujem što ste ovako brižno čuvali ključ našeg grada ovih 12 dana. Nadam ste da ste uživali u programima Kotorskog festivala pozorišta za djecu. Na nama je sada da ovaj ključ sljedećih 354 dana čuvamo za vas. Od sjutra ćemo pripremati jubilarni trideseti festival na način da bude poseban,da bude onaj koji nikada nećete zaboraviti“ – poručuje Kriještorac.

Ključeve je u ime djece grada predao Nikola Kovač.

„Dragi Kotore, proteklih dvanaest dana tvojim pjacama i trgovima carovali su igra, pjesma, mašta i dječiji osmijeh, baš kao što smo prvog jula i obećali da će biti. Uvjerio si nas u to da sve što raste i treba da raste.  

Došao je trenutak da vratimo ključeve grada odraslima kako bi ponovo oni tobom vladali. Priznajem teška srca to činimo. Nadamo se da ćete slijediti naš primjer, a čvrsto vjerujem da hoćete. Jer na kraju krajeva svi mo mi djeca. Do sljedećeg susreta sa ove pozornice poručujem: Daj odrasli svijete budi opet dijete“ – kaže Kovač.

Žiri grada Kotora radio je u sastavu: Marija Milastro, Mladen Živković, Aleksandfra Tomović, Danijela Đukić i Maja Mrđenović.

Žiri je od 1. do 12. jula pogledao 9 predstava u selekciji glavnog pozorišnog programa.

„Predstava Na vukovom tragu na posredan, ali vrlo upečatljiv i kritičan način obrađuje globalno društveno značajne teme koje se tiču opstanka i očuvanja humanosti u svijetu bespoštenog kapitalizma koji duboko razara etiku, dostojanstvo, ali i sam život.

Ovogodišnji festival, kao i mnogi prethodni, ukazao je na ogroman problem nedostatka rada na razvoju publike, kako odrasle tako i dječje. Ovo ne može biti samo zadatak ovog festivala koji u tom pravcu već ulaže ogroman trud, nego je potrebno da se postavi kao cjelogodišnji prioritet u kulturnoj politici na gradskom i državnom nivou“ – poručuje žiti festivala.

 Dječiji žiri Una Marija Kokot, Leonid Bromberg, Jovan Krivokapić, Maša Lazović, Vojin Begović, Marija Miladinović dodijelio je nagradu koja nosi ime Dragana Radulovića.

„Imali smo priliku da gledamo pozorišne umjetnike, predstave raskošnog dara, predstave različite, ali i velike ljepote umjetničke vrijednosti. Sve ih je krasila jedna zajednička plemenita misija – vraćanja grada Kotora i festivala djeci kao i jedinom istinskom čuvaru radosti i igre bez koje pozorište ne može niti bi moglo.

Odluku da predstavu Na vukovom tragu proglasimo najboljom obrazlažemo činjenicom da je ova predstava koja je podjednako poučna i emotivna, plod izuzetne pripovjedačke, glumačke i animatorske vještine i što je najvažnije u pitanju je predstava čija je iluzija podjednako lijepa kao i njeno razotrkrivanje“ – navode iz dječjeg žirija.

Proglašeni su i najbolji na likovnom i literarnom konkursu na temu „Baš je dobro dijete biti“ na kome je učestvovalo 84 literarna i 264 likovna rada.

Ove godine raspisan je i bijenalni konkurs „Dositej Crna Gora“ za najbolji dramski tekst za djecu i mlade. Žiri u sastavu Sonja Petrović, Jelena Lela Milošević i Jasmina Bajo čitao je pristigle tekstove i donio odluku o najkvalitetnijem predlošku.

„Nagradu osvaja tekst Vilinska gora – mit o gospodarima, slugama i slobodnim ljudima, autorke Sandre Vujović namijenjen djeci. Ovaj tekst se izdvaja od ostalih čvrstinom dramske strukture, osjećajem za scenski ritam, maštovitošću i vještinom vođenja priče. U sebi sadrži vješto izgrađene sve elemente bajke i ispunjava neke od osnovnih ciljeva pozorišta za djecu, kao što su formiranje kritičkog mišljenja prema svijetu kod djece, buđenje radoznalosti i maštovitosti, razvijanje sistema vrijednosti“ – kaže Petrović.

Na svečanom zatvaranju 29. Koroskog festivala pozorišta za djecu odigrana je predstava „Mali Tesla“.

Kako podsjećaju organizaotori, na festivalu su posjetioci imali priliku da čitaju knjige, glledaju likovne radove, pohađaju zanimljive radionice, trampe se, razgovaraju sa glumcima i šire festivalski duh cijelim gradom.

„Ove godine smo festivalisali pod motom Sve što raste, htjelo bi da raste“. Sljedeće godine slavimo trideseti rođendan festivala. Do tada ostajmo zdravo i brinimo jedni o drugima“ – poručuju organizatori.

Podijeli na: