Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

04.09.2022
201

ZAVRŠEN FESTIVAL ETNOLOŠKOG FILMA - RISAN 2022

Prvi Festival etnološkog filma – RISAN 2022 u organizaciji NVO ''Medaur'' Risan – Društva za njegovanje kulturne baštine Risna završen je sinoć u dvorištu palate Ivelić u Risnu.

Tokom posljednje festivalske večeri prikazana su tri filma: CIPOVKA Jelene Vukmanović iz Srbije (2018), SAKREŠTAN Luke Klapana iz Hrvatske (2017) i RAŠČARANI BIOSKOP slovenačke režiserke Eve Pivač i režisera Matjaž Pintera iz Nepala.

Podsjećamo da je publika imala priliku u prethodnim danima da pogleda i MIR SVIMA Elizabete Koneske iz Makedonije (2007), LU-LU-LU Predraga Todorovića iz Srbije(2019) i DA ZAKITIM MRAMOR CVIJEĆEM Sare Stijović iz Crne Gore (2021), SUSRET Reza Majlesiija iz Irana (2017), ZAVJET Mladena Ivanovića iz Crne Gore (2023), POSLEDNJE RABADŽIJE Novaka Knežića iz Bosne i Hercegovine (2018) i MI SMO GLASNICI Davida Fedele iz Australije (2018).

Festival je trajao tri dana, od 1. do 3. septembra, na više lokacija u Risnu i bio je revijalnog karaktera.

Po selekciji režisera Vladimira Perovića, prikazano je 10 filmova iz 9 zemalja i to – Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije, Australije, Irana i Nepala.

U dijelu pratećeg programa održano je predavanje na temu risanskih svadbenih običaja i radionica izrade svadbenih poklona – konjestra i gvantijere. Tom prilikom smo ugostili etnološkinju Milevu Pejaković Vujošević koja je govorila o običajima, a vrijedne ruke naših Rišnjanki pripremile su primorske delicije i ustupile svoje porodične predmete koji su se prenosili i brižno čuvali s generacije na generaciju i time bili u svrsi poštovanja i očuvanja risanskih običaja.

S obzirom na to da je ovaj festival ustvari festival komunikacije, nastojali smo da uz interakciju sa publikom ostvarimo bolje razumijevanje, razmjenu ideja i unaprjeđenje stavralaštva.  Shodno tome, ugostili smo više režisera čiji su filmovi prikazani tokom trodnevnog programa, a koji su u razgovoru sa publikom predstavili svoje filmove, stvaralaštvo i lični doživljaj filmske umjetnosti.

Cilj nam je bio da okupimo razne filmske stvaraoce, folkloriste, antropologe i etnografe, a potom i da publici pružimo priliku da se upozna sa raznovrsnošću kultura, tradicija, vjerovanja i načina života raznih naroda. Smatramo i da smo realizacijom ovog festivala dali svoj doprinos podizanju svijesti o neophodnosti zaštite nematerijalne kulturne baštine, što je od izuzetnog značaja u ovom vremenu ubrzanog procesa globalizacije, ali i migracije stanovništva bez njihove asimilacije sa lokalnim kulturama, čime se gubi ono autentično u tradiciji i kulturi.  

Festival je privukao veliki broj gledalaca tokom sve tri večeri projekcija, ali i na pratećem programu. Ističemo i da nas izuzetno raduje što je i sama publika iskazala spremnost da bude aktivni sudionik u svim razgovorima.

Festival će gostovati večeras u Morinju na platou zgrade Doma omladine, kada će biti prikazana tri filma iz selekcije ovogodišnjeg izdanja festivala i to - Zavjet, Lu-Lu-Lu i Posljednje rabadžije. Morinjskoj publici će biti prikazan i film ''Hodočašće'' režisera Vladimira Perovića, onaj film koji govori baš o selu u zaleđu Morinja i Risna - Ublima. Ovo gostovanje se organizuje cilju decentralizacije kulturnog programa i namjere da se predložena filmska ostvarenja ponude i publici izvan Risna. Projekcije su zakazane za 20 časova.

Podsjetimo, projekat je finansiran sredstvima Opštine Kotor kroz Program kulturnih manifestacija za 2022. godinu.

Organizacioni odbor Festivala

Podijeli na: