Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

11.09.2022
942

ZAVRŠEN 21. FESTIVAL KLAPA PERAST, BUŠKET NAJBOLJA MUŠKA KLAPA PREMA OCJENI ŽIRIJA I PUBLIKE



U okviru programa 21. Međunarodnog festivala klapa, sinoć je velikoj sali Kulturnog centra “Nikola Đurković” održano drugo veče klapskog pjevanja, a dodjelom nagrada završen je ovogodišnji Festival.
U takmičarskom dijelu program je otvorila klapa iz Podgorice “Štglići“ , a zatim su nastupili: “Krijanca“ (Rab), “Zvizdan“ ( Posušje), “Castel Nuovo” (Herceg Novi), “Valdibora“ (Rovinj), “Bošket” (Zagreb), “Filip Dević” (Split), “Kolapjani” (Sisak) i “Munita” (Zadar).
U kategoriji nove klapske pjesme nastupile su ženske klape “Alata” (Podgorica) i “Oželanda” (Zagreb), muška klapa “Munita” (Zadar) i mješovita klapa “Camerton” (Podgorica).
Stručni žiri radio je u sastavu predsjednik Rajmir Kraljević i članovi: Marija Didović, Mario Katavić, Vlado Begović, Mihailo Lazarević i Jasminko Šetka i Mirela Šćasni.
U kategoriji muških klapa, prva nagrada po ocjeni stručnog žirija pripala je klapi "Bošket" iz Zagreba kojoj je uručena nagrada “Peraški kampanio", a ova klapa dobila je i nagradu  “Casada” , po ocjeni publike . U istoj kategoriji drugo mjesto osvojila je klapa "Filip Dević" iz Splita, dok je treće mjesto pripalo klapi " Munita" iz Zadra.
U kategoriji najbolja kompozicija nagrada "Nikola Gregović" - prvo mjesto Vinku Didoviću za pjesmu “Pivaj noćas samo za me”, drugo Vjekoslavu Šuljiću za “Spomen na Boku”, a treće Ani Kordić Ivelić  “ Zapivaj mi moj cvitiću”.
Za najbolje debitantske klape dodijeljena je nagrada “Dešteregovi” dječjim klapama: Cvit (Imotski), Margerita Bianka (Bijelo Polje), Tora (Herceg Novi), dok je najbolja klapa iz Crne Gore " Štiglići" iz Podgorice.

Prvo mjesto za najlješe stihove- nagrada Julije Balović nije dodijeljeno, dok je drugo pripalo Pjeru Miriću za pjesmu “Zapivaj noćas samo za me”, a treće posthumno Polyu Gjurgjeviću za “Prijatelju baci sidro”. Nagradu “Minja Vučetić” za najbolju klapsku obradu osvojio je Vinko Didović za pjesmu “Pivaj noćas samo za me”. Ova pjesma je prema ocjeni publike proglašena za najbolju novu klapsku pjesmu , a klapa “Oželanda “ za istu pjesmu osvojila je nagradu za najbolje izvođenje.

Program je vodila Karolina Radulović.

Tekst i foto: Tamara Vuković

 

Podijeli na: