Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

22.08.2023
850

ZAKRAJŠEK I MARTINOVIĆ ODRŽALI SINOĆ KONCERT ZA KONTRABAS I KLAVIR (AUDIO)

U okviru “ Festivala gudača - Perast 2023”, sinoć je održan koncert istaknutih crnogorskih umjetnika, Zorana Zakrajšeka i Bojana Martinovića.

Nastupili su u koncertnoj dvorani Muzičke škole ,,Vida Matjan“ u Kotoru (Crkva Sv. Duha).
 
Prisutni su imali priliku da uživaju u izvođenju djela Rahmanjinova, Kusevickog, Parta, Čajkovskog i Pjacole.

“Posebno je inspirativno svirati u Kotoru, Starom gradu. Još kao srednjkoškolac i student imao sam priliku da više puta sviram ovdje, osvajao nagrade na takmičenjima, tako da me za crkvu Sv. Duha i Kotor, vežu lijepe uspomene. Sa Bojanom sarađujem od prve godine fakulteta, svake godine radimo nešto novo, kamernu muziku, sada duo, nadam se da će ta saradnja trajati još dugo i da ćemo se uvijek nanovo vraćati Kotoru”, istakao je Zoran Zakrajšek i približio nam upravo odslušane kompozicije.

“Pjacolina kompozicija, premijerno izvedena u Crnoj Gori, posvećena je kontrabasisti koji je proglašen za najboljeg tango-kontrabasistu 20. vijeka, a svirao je i u prvom ansamblu Astora Pjacole. Druga po redu kompozicija bila je Kusevicki - Koncert za kontrabas, kapitalno djelo mnogostruko talentovanog kompozitora koji se proslavio i kao dirigent i kao kontrabasista". 

 
Bojan Martinović je govorio o kompleksnosti izbora repertoara za klavir i kontrabas. 
 
“Dosta je složen zadatak iz moje vizure, jer nekako su najčešće klavir i violina usmjereni jedno na drugo. Tu je, da kažem, širi repertoar.  Međutim, Zoran je izabrao same bisere. Tu je nekoliko transkripcija , koncert koji spada u  vrhunac literature za kontrabas. Iako izazovno, mislim da smo ovoga puta napravili logičan slijed sa nekim kulminacijama i intermecima u programu, a publika je to znala da prepozna.”
 
Pored njihovog dua, koji već dugi niz godina postoji, dva umjetnika su povezana i kvintetom:
 
"Parestum kvintet, nastao je upravo na Festivalu gudača prije nekih 5 -6 godina. Imali smo zapaženi nastup prije par mjeseci u Beogradu. Pored dua i kvinteta, Zorana i mene, veže i duplo kumstvo. Sve ovo što radimo, mislim da se rodilo iz najljepših emocija i poštovanja”, zaključio je Martinović. 
 
Zoran Zakrajšek je predavač na Muzičkoj akademiji na Cetinju. Bojan Martinović, koji je  profesor klavira takođe na akademiji, član je i Naučnog odbora Univerziteta Crne Gore.

Festival gudača se organizuje 14 godina uz podršku Opštine Kotor i Turističke organizacije Kotor. Od ove godine značaj Festivala je prepoznalo i Ministarstvo kulture i medija Crne Gore.

Festival će svoj bogati umjetnički program predstaviti od 21. do 27. avgusta, obuhvata koncerte, radionice za violinu, violu, violončelo, kontrabas, kamernu muziku i orkestar, kao i  prateće sadržaje.

Razgovor možete poslušati na linku Jutarnji magazin Grad.
 
Tekst: Nataša Jotić
Foto: Radio Kotor

 

Podijeli na: