Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

17.08.2024
331

ZAKRAJŠEK I MARTINOVIĆ NA GRAD TEATRU U BUDVI

U nedjelju, 18. avgusta, u 21 čas, u crkvi Santa Maria in Punta koncertom Zorana Zakrajšeka, kontrabasiste i  Bojana Martinovića, pijaniste nastavlja se muzički program „Grada teatra“.

Zoran Zakrajšek potiče iz porodice eminentnih muzičkih pedagoga. Nakon završene niže i srednje muzičke škole Vasa Pavić u Podgorici upisuje studije kontrabasa na Muzičkoj akademiji na Cetinju gdje je diplomirao i magistrirao sa najvišom ocjenom. Usavršavao se u Holandiji. Polaznik je majstorskih kurseva kod pedagoga svjetskog renomea. Dobitnik je i laureat brojnih nagrada na državnim i internacionalnim takmičenjima. Jedan je od najistaknutih crnogorskih kontrabasista u domenu klasične muzike. Od 2007 godine angažovan je kao vodja grupe i solo kontrabasista Crnogorskog Simfonijskog Orkestra (CSO). Kao integralni dio ili solo kontrabasista učestvovao je u brojnim premijernim postavkama opera i simfonija u Crnoj Gori, kao i premijernim izvodjenjima savremenih crnogorskih kompozitora. Tokom svoje karijere kao vođa grupe i solo kontrabasista CSO-a ostvario je više stotina koncerata i imao privilegiju da nastupa pored vodećih svjetskih imena iz domena klasične muzike poput Montserat Kabalje, Iva Pogorelića, Romana Simovića, Denisa Šapalova, Stefana Milenkovića, Karla Markionea, Miloša Karadaglića i da saradjuje sa dirigentima poput Ronalda Zolmana, Uroša Lajovica, Miroslava Homena, Bojana Sudjića, Darinke Matić Marović itd. Takođe je kao solista više puta nastupio sa Crnogorskim Simfonijskim Orkestrom a kao kamerni muzičar saradjivao sa nekim od najistaknutih crnogorskih umjetnika kao što su Bojan Martinović, Miran Begić, Miloš Karadaglić, Igor Perazić, Mikhail Bereznicki, Danijel Cerović itd. Kao predstavnik Crne Gore i član prestižnog No Borders Orchestra 2013. godine snimio CD za Universal music Austria i Deutsche Grammophon. U toku karijere imao je privilegiju da predstavlja Crnu Goru na raznim medjunarodnim festivalima i da nastupa u prestižnim koncertnim dvoranama. Već niz godina ostvaruje uspješnu saradnju sa medjunarodnim festivalom Festival gudača Perast kroz majstorske kurseve i koncerte. Kao istaknuti crnogorski umjetnik angažovan je na Muzičkoj Akademiji na Cetinju u formi predavača.

 

Bojan Martinović potiče iz muzičke porodice.  Kao izrazito darovit mladi pijanista 1996. godine primljen je na studije klavira na Muzičkoj akademiji na Cetinju gdje je diplomirao i magistrirao sa najvećom ocjenom. Tokom 2002 i 2003 usavršavao se na državnom Konzervatorijumu u Beču u okviru Ljetnje akademije. Pohađao je kurseve kod istaknutih pedagoga Vladimira Ovčinjikova, Dmitrija Baškirova, Kristofa Bernera, Noel Floresa i dr. Intenzivno i sa velikim uspjehom nastupa i djeluje u okviru raznih kamernih ansambala i saradjuje sa brojnim domaćim i stranim umjetnicima. Nastupao je kao solista sa Moskovskim simfonijskim orkestrom, CSO, Banjalučkom filharmonijom, kamernim ansamblom Camerata Academica . Osnivač je klavirskog trija Tritonus. Na svom repertoaru ima preko 40 programa solističke, kamerne i orkestarske muzike. Nastupao je u najprestižnijim dvoranama bivše Jugoslavije kao i na brojnim festivalima u Italiji, Engleskoj, Njemačkoj, Austriji, Madjarskoj, Francuskoj, Belgiji, Rusiji, SAD-u, Holandiji, Španiji, Portugalu, Jermeniji, Libanu, Kini, Švajcarskoj, Švedskoj. Učesnik je brojnih seminara i kongresa pedagoga muzike. Održao je majstorske kurseve na Moskovskom Konzervatorijumu Petar Iljič Čajkovski, na Univerzitetu Transilvanije, Zheijang konzervatorijumu u Hangdžou u Kini, Piano Festivalu u Geteborgu i dr. Dobitnik je nagrade CANU za umjetnost i plakete Univerziteta Crne Gore za rezultate u 2019. godini. Jedan je od osnivača medjunarodnog muzičkog festivala Espressivo i medjunarodnog pjanističkog takmičenja Manja. Profesor je klavira na Muzičkoj akademiji na Cetinju. Član je Naučnog odbora Univerziteta Crne Gore.

Na koncertu će biti izvedena djela Kuševickog, Parta, Rahmanjinova i Pjacole.  

(Saopštenje “Grada teatra”)

 

Podijeli na: