Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

21.10.2024
196

ZAGREBAČKI KOMORNI ORKESTAR NASTUPIO SINOĆ U KOTORU; DERVENKAR: NADAMO SE INTEZIVNOJ SARADNJI

Zagrebački komorni orkestar nastupio je sinoć u crkvi Svetog Duha, koncertnoj dvorani Muzičke škole “Vida Matjan” u Kotoru.
Pred brojnom kotorskom publikom izvedena su djela popularne klasike,  kompozicije: Luke Sorkočevića, Antonija Vivaldija, Volfganga A. Mocarta, Ludviga Van Betovena, Johanesa Bramsa, Dmitrija Šostakoviča i Antonjina Dvoržaka.
 
Ovaj renomirani orkestar sastavljen je od virtuoza na violinama, čelima, violama i kontrabasu, a kao solistkinje nastupile su violinistkinje Noami Konforta i Petromila Marica Jakas.   
 
Kako organizatori ističu, zagrebacki violinisti, Mladen Dervenkar i Marko Mađaric, okupili su 2004. godine petnaest mladih vrhunski obrazovanih gudača sa Muzičke akademije u Zagrebu i nanovo pokrenuli Zagrebački komorni orkestar koji je Rudolf Matz okupio još davne 1937. godine, s idejom da nastave tradiciju zagrebačke violinističke škole. Posebnu važnost za Zagrebački komorni orkestar ima i trajna saradnja i prijateljstvo s ruskim virtuozom Maximom Fedotovim, koji je od samog početka djelovanja orkestra počasni voditelj, a od 2009. godine i umjetnički direktor međunarodnog festivala Musica Maxima u organizaciji Zagrebačkog komornog orkestra.
 
Nakon koncerta, umjetnički voditelj orkestra, violinista Mladen Dervenkar zahvalio se na toplom prijemu, naglasivši  da mu je izuzetno zadovoljstvo svirati u Kotoru.
 
“Pripremili smo vrlo interesantan program koji može da sluša raznovrsna publika, odabrani program koji smo pripremili s ciljem da budemo što atraktivniji i interesantniji. Neobično mi je drago i velika čast da sam ponovo u Kotoru. Obožavam ovaj predivan grad, biser barokne arhitekture. Svirali smo prije dvanaest godina u ovoj istoj dvorani, tako da mi je neizmjerno drago da smo obnovili saradnju preko gospođe Radulović i nadam se da će od sada ona biti što češća i intenzivnija. To je moja želja, a nadam se i publike. Imali smo priliku da prošetamo ponovo lijepim ulicama Kotora. Oduševljen sam, kao i sve moje kolege u orkestru”, kazao je Dervenkar.

Nakon Kotora, Zagrebački komorni orkestar večeras će nastupiti u Podgorici,  u Modernoj galeriji Muzeja i galerija Podgorice.

Organizator sinoćnjeg koncerta bio je JU Kulturni centar “Nikola Đurković”, uz podršku ŠOSMO “Vida Matjan”.

Tekst: Nataša Jotić
Foto: Radio Kotor
 

Podijeli na: