Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

01.03.2021
437

ZA ČETIRI GODINE POSTOJANJA PEDESET KONCERATA KIC POP HORA U ZEMLJI I REGIONU

Prenosimo saopštenje koje nam je proslijeđeno iz Kulturno informativnog centra “Budo Tomović”, a povodom četvrtog rođendana KIC pop hora koji je, kako navode, za samo četiri godine postojanja (uz prethodnu koja je zbog globalne epidemije zaustavila rad) priredio više od pedeset koncerata širom Crne Gore, kao i nekoliko regionalnih nastupa.
 
Povodom četvrtog rođendana KIC pop hora, podgorički portal Culture Corner danas donosi priču "U misiji muzike i ljubavi" o prvom crnogorskom pop horu koji je počeo sa radom 1. marta 2017. godine, a na inicijativu aktuelne direktorice KIC-a Snežane Burzan, koja je uz 10-tak dugogodišnjih horskih pjevača i uz podršku NVU Kutak i Sanje Radusinović, krenula u posao formiranja ansambla i kreiranja repertoara.
"Sa puno ljubavi, proba, vježbe i entuzijazma pripremili su prvi koncert već u junu iste godine, koji je zapamćen po neviđenom interesovanju publike i fantastičnoj atmosferi u Velikoj sali KIC-a. Za kratko vrijeme hor je okupio oko 50 istinskih zaljubljenika u muziku, pjevanje i druženje, raznih profesija i generacija iz cijele Crne Gore, doživio je veliku popularnost, a naslovi u medijima su bili: "Podgoričko čudo", "Otkriće godine", ili pak naglašavali da je ovakav hor falio Glavnom gradu, ili da je nešto što je trebalo da se desi.  Prvi dirigent hora bio je prof. Saša Barjaktarović, a od kraja 2019. godine ga vodi prof. Petra Ivanović, " podsjeća Cuture Corner.
"Za samo četiri godine postojanja (uz prethodnu koja je zbog globalne epidemije zaustavila rad) popularni KIC pop hor priredio je više od 50 koncerata širom Crne Gore, kao i nekoliko regionalnih nastupa u: Beogradu, Sarajevu, Prijepolju, Puli. Podsjetimo da je KIC pop hor naročito poznat po svom projektu "Bez dileme - antifašizam", odnosno repertoaru partizanskih i antifašističkih pjesama, koje su gromko odzvanjale na prepunim glavnim  trgovima: Podgorice, više puta, Cetinja, Danilovgrada ili u koncertnim salama u Herceg Novom, Baru, Nikšiću, Tivtu, Budvi, Kotoru, Zeti, Pljevljima, ali i Prijepolju, Sarajevu  i Beogradu, 19. oktobra 2019. kada su u prepunoj Kombank dvorani, za oko hiljadu i po posjetilaca, priredili spektakl za pamćenje, sa gostima: Sergejem Ćetkovićem, Brankom Šćepanović, Dragoljubom Đuričićem, Đorđem Davidom, Bojanom Marovićem, Vanjom Radovanović, Katarinom Radulović, Nikolinom Kovačević, Leontinom sa dva dječja hora. Hor je uvijek dobijao podršku SUBNOR-a i antifašista Crne Gore, a za projekat "Bez dileme - antifašizam" zaslužio je prestižnu Povelju za zasluge u razvoju i unapređenju antifašizma.
Portal Culture Corner piše da je "KIC pop hor snimio i nekoliko muzičkih spotova, prvi za pjesmu Bilećanka, u režiji Nikole Vukčevića u oktobru 2018. godine. Hor je te jeseni podržao kampanju protiv nasilja nad ženama i na poziv muzičarke Marije Božović i sa još 10 crnogorskih pjevačica otpjevao i snimio spot Nesalomiva. Muzički spot za pjesmu Teče Tara, u režiji Gojka Berkuljana hor je snimio u novembru 2019. godine. Ni "doba korone" nije ih spriječilo da rade, pa su iz kuća tokom aprila i maja 2020. godine snimili spotove za pjesme "Za milion godina", "Himna Crne Gore" i "Uz maršala Tita" uz podršku montažera/reditelja Nemanje Dragovića."
"KIC pop hor je bio gost koncerata kojim je popularni Cetinjanin i član "Perpera" Momčilo Zeković Zeko obilježavao 30-godišnjicu rada. Pjesmom je otvorao festivale horova u Herceg Novom i Baru, pjevao u čast godišnjice podgoričkog Rotary kluba, ali i Evropskog prvenstva u džudou u podgoričkom "Šipčaniku", potom na dodjeli nagrade za filantropiju "Iskra" na Cetinju, na Božićnom bazaru u Delti, ali i na Podgoričkom pazaru na Trgu nezavisnosti.  Pjesmom su obogatili i festival CITY groove 2018. i Podgoričku noć u Hiltonu, a pjevali su i za štićenike Doma starih u Risnu, na otkrivanju Titovog spomenika u Podgorici, na Svjetskom kongresu Jevreja u Budvi, zabavljali posjetioce Porta Montenegro, bili gosti koncerta Tamare Pavićević, ali i Međunarodnog festivala lutkarstva u Podgorici.  Hor je bio suorganizator prvog MNE POP FEST-a u decembru 2018. kada je nastupao sa 30 crnogorskih pjevača. U februaru 2019. KIC pop hor je kolažom pjesama otvorio takmičenje Montevizija u Velikom studiju RTCG-a, a u maju te godine bio učesnik prestižnog ceremonijala svečanog otvaranja i zatvaranja Olimpijade malih zemalja Evrope u Budvi.
Na poziv Skupštine Crne Gore KIC pop hor je povodom Dana pobjede nad fašizmom 8. maja 2018. priredio spektaklularan koncert ispred zdanja Parlamenta, pred više hiljada građana, a sa dva sjajna koncerta na glavnim gradskim trgovima Cetinja i Podgorice učestvovao je u obilježavnju 75 godina dnevnog lista "Pobjeda". Hor je bio učesnik državne Akademije povodom 75 godina oslobođenja Crne Gore 16. decembra 2019. u CNP-u."
Podgorički portal Culture Corner ukazuje da su "KIC pop hor i njegova vrijedna i kreativna menadžerka Snežana Burzan podržali humanitarni projekat, tv serijal "Dnevnica" u maju 2019. godine kada su  pjesmom i radom, prikupili oko 3 ipo hiljade eura za sedam porodica, kojima je pomoć bila potrebna! Prošlog 1. marta hor je održao svoj posljednji koncert "Ljubav i note" povodom trećeg rođendana u prepunom KIC-u. Zbog korone, i dalje su odložene sve probe, nastupi, koncerti. Članovi hora nadaju se da će ipak do kraja godine početi sa radom na himni hora "Ljubav", spotu za "Konjuh planinom", kao i da pozivi za koncerte u Skoplju, Ljubljani, Tuzli, Kotoru, Žabljaku,  još važe!
Dodajmo na kraju da su se nedavno članovi hora pridružili građanima Podgorice ispred KIC-a i refrenom pjesme "Računajte na nas" odali počast velikom umjetniku Đorđu Balaševiću. Taj snimak na FB stranici KIC pop hora ima već oko 15 hiljada pregleda.
KIC pop hor i u doba pandemije nastavlja sa misijom širenja dobre energije, ljubavi i muzike," zaključuje u tekstu, povodom četvrtog rođendana KIC pop hora, popularni podgorički portal Culture Corner.
 
 
(saopštenje KIC “Budo Tomović”)
 

Podijeli na: