Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

27.01.2023
1379

ZA PONOS I POŠTOVANJE - U KOTORU PROSLAVLJENI SAVINDAN I POČETAK TRIPUNDANSKIH SVEČANOSTI

U Kotoru su danas tradicionalno proslavljeni Savindan i početak Tripundanskih svečanosti. Kotorani pravoslavne i katoličke vjeroispovjesti i ostali građani, predstavnici lokalne vlasti i Gradska muzika najprije su, kako nalaže običaj, obilježili Savindan ispred crkve Svetog Nikole u Starom gradu, a potom su pred katedralom, tačno u podne, saslušali Lode, pohvale svecu-zaštitniku grada i ispratili podizanje zastave Svetog Tripuna.

Nakon što je Gradska muzika Kotor izvela  Himnu Svetom Savi i Salgetijevu “O srpska mlada nevina čeda”, okupljenim građanima i građankama obratio se protojerej Mijajlo Backović, sekretar episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija. 

“Divan je Bog u Svetima svojim. Divan je i ovaj hram i ovaj dan u kome proslavljamo naše zajedničke svetitelje u ovom gradu, simbolu Hrišćanstva. Divna su i  ova naša djeca koja, kako njihov slogan kaže, pjevaju srcem - Pjesmom srcu, a srcem rodu. Divni su i zvuci naše Gradske muzike koja tradicionalno pozdravlja Savindan Himnom Svetog Save. Sve ovo je divno. Ali da bi sve ovo bilo tako divno i da bi mi svi danas imali ovo što imamo, bitno je što je Bog dao Svetitelja kroz njih, poslao ljubav. Ta riječ najveća, najznačajnija od svih knjiga napisanih, ta riječ koja spaja i prožima sve, pa i naš današnji dan – ljubav. Ona povezuje i ona nas poziva ne na suživot, kako to mnogi danas vole da kažu, pogotovo političari, nego na život. Gospod poziva na život. Sve što je pored, uz, “mimo ili polu”, pa makar bio i život, to nije ono na šta nas Gospod poziva. Gospod nas poziva da živimo jer mi svi na ovom trgu plodovi smo jednog stabla na različitim granama, ali iz istog korijena. I zato ne možemo da “suživotujemo” sa nekim, nego sa nekim da živimo. Da živimo u ljubavi Hristovoj, kao što to kaže Himna Svetog Save” – kazao je Backović. 

Kako navodi, drevni grad kotorski “prožet je i protkan Nemanjićima”. 

“U njihovo vrijeme ovaj grad postao je najznačajnija trgovačka luka, tada najviše napredovao i tada bio slobodan. Nemanjići i Sveti Sava prožeti su kroz ovaj grad i niti može Kotor bez Nemanjića, niti Nemanjići mogu da se spoje bez Svetoga Save i Nemanjića.

Prvu Zetsku episkopiju nije slučajno u blizini ovoga grada postavio Sveti Sava. On je zajednički imenitelj svih nas. Sveti Sava je ime u kome ćemo se svi mi na ovome trgu pronaći ma kako sebe smatrali nacionalno, vjerski i kako sebe gledali. Zato Himna Svetog Save koju ste čuli i ovi divni glasovi naše djece i divni zvuci Gradske muzike pozivaju upravo i samo na jedno – na život, a život je moguć samo ako je u njegovim temeljima ljubav.

Svima čestitam današnji praznik i praznik Svetog Trifuna. Današnje prisustvo ispred ovog hrama i na ovom trgu pokazuje da razlike u kalendarima nisu granice među ljudima, da ne postoje granice ako je u nama i među nama ljubav. Zato neka je nazdravlje Sveti Trifun, Sveti Sava i svi naši divni svetitelji koji su nas danas ovdje okupili pod svodom ovog divnog carskog grada” – istakao je Backović.

U programu proslave učestvovao je hor Srpskog pjevačkog društva ,,Jedinstvo” koji vodi Ivana Krivokapić.

Nakon svečanosti ispred hrama Svetog Nikole, Gradska muzika je zajedno sa građanima i građankama pozdravila početak Tripundanskih svečanosti. Tačno u 12 sati sveštenik Kotorske biskupije, don Ante Dragobratović sa katedrale Svetog Tripuna je izgovorio lode - pohvale Svetom Tripunu, zaštitniku grada Kotora.

„Godišnje ponovljenje svečanosti koju smo spremni da svetkujemo, dok oživljuje u nama najmilije bogoljubne uspomene, podsjeća nas na sjajna djela naših praotaca, koji pod okriljem Čudotvorca čije svete moći Kotor poštuje, postadoše zaslužni za vjeru i za domovinu, a nama njihovim sretnim potomcima ostaviše slavno nasljedstvo. Dakle, građani, nek se i ove godine proslavi predajnim sjajem i uobičajenim obredima ova nama tako mila svečanost, a neka nama svima bude podstrek isti onaj svetac radi kojeg se ona i svetkuje. Neka se tim najprije iskaže slava Bogu Velikome, te poklon i štovanje slavnoj Djevici Mariji i poglavitom mučeniku Isusovu Svetom Tripunu. Ej dopusti, Veliki Bože, nek se za toliki niz stoljeća, koliko je do sada minulo trenutaka, razvije svake godine proslavljeni ovaj stijeg, a uvijek u slozi, sreći i ljubavi. Slava! Slava! Slava" – uzviknuo je don Ante Dragobratović okupljenim građanima.

Lode su izgovorene po 1 214. put. Time su svečano počele ovogodišnje Tripundanske svečanosti u našem gradu, koje će trajati do 12. februara.

Podsjetimo, porijeklo naziva Lode proizilazi iz latinskog laudes ili acclamationes, što u prevodu znači pohvale i predstavlja dio brevijara, molitvenika koji se moli u zoru. Osim toga laudes – pohvale mogu biti i niz poklika (acclamationes) u čast Bogu, Bogorodici, svecima mučenicima, zaštitnicima gradova, crkvenim i političkim dostojanstvenicima.
U srednjovjekovnim gradovima istočno-jadranske obale ostali su sačuvani tekstovi Loda (pohvala) svecima zaštitnicima u Zadru, Splitu, Dubrovniku i Kotoru.
Danas se izgovaraju samo u Kotoru, uoči blagdana Svetog Tripuna.
Obilježavanju Savindana i Loda prisustvovali su, između ostalih: predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović sa ministrima, predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić,  predsjednica Skupštine opštine Maja Mršulja, potpredsjednici Opštine Kotor Siniša Kovačević i Nebojša Ševaljević. 

 

Tekst: Irena Mačić

Foto: Radio Kotor

 

Podijeli na: