Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

28.09.2024
37

VUČKOVIĆ: ŽELIMO DA AFIRMIŠEMO GRAD KOTOR PO PITANJU KULTURE STRIPA (AUDIO)

 

Radionica crtanja stripova, karikature, ilustracije strip majstora Simona Vučkovića ponovo će biti organizovana u našem gradu. Za Radio Kotor Vučković najavljuje nastavak saradnje sa Kulturnim centrom “Nikola Đurković”.

Podsjetimo, on je u saradnji sa Turističkom organizacijom Kotor i Mjesnom zajednicom Muo, ovoga ljeta vodio “Radionice Starog mačka” u Samostanu Svetog Nikole na Prčanju.

“Radionica Starog mačka nazvana je prema Andriji Mauroviću, poznatom strip junaku koji je njegov alter ego.

Želimo da afirmišemo grad Kotor po pitanju kulture ove umjetnosti. Ovdje se rodio zanatski najbolji strip crtač na prostoru bivše Jugoslavije. Kada bismo posmatrali po glavi stanovnika u Crnoj Gori najveća koncentracija karikaturista, strip autora je u Kotoru.

Među njima su Ozren Miždalo, Drago Radimir, Tihomir Čelanović” - ističe Vučković.

“Radionica Starog mačka” bila je besplatna i namijenjena svim uzrastima. Polaznici/ce su imali priliku da se upoznaju sa elementima nastajanja ilustracije i stripa, kao što su scenario (dramaturgija), crtež, kadriranje, montaža, kostimografija, studija i kreiranje likova, scenografija, dizajn, anatomija, storibord, kroki crtež, ilustracija, tehnike, materijali za rad, kao i teorija i istorija.

Vučković navodi da je bilo tridesetak polaznika/ca te da su zadovoljni organizacijom.

Podsjeća da su u okviru radionice organizovane dvije izložbe stripa, karikature i ilustracije. Najprije su djeca imala priliku da uče od gostujućeg strip majstora Luke Lagatora, a nakon toga upriličena je i izložba njegovih nagrađivanih radova. Takođe, za sami kraj radionice Starog mačka upriličena je izložba polaznika/ca.

Osim u Kotoru, Vučković vodi radionice i u drugim crnogorskim gradovima. Veliki je doprinos obrazovanju ovog strip majstora iz Kotora, te prilika za mlade da otkriju svoje talente, ali i da ih razvijaju.

“Radionica Starog mačka”, kao i izložbe koje su organizovane u okviru radionica bile su dobra prilika da podsjetimo na ovu vrstu umjetnosti u našem gradu, dakle na strip, ilustracije i karikature.

Opšte je poznato da društvene okolnosti utiču kako na razvoj stripa, tako i na inspiraciju umjetnika, koji su tu, između ostalog, da opomenu na društvene anomalije. Vučković je nekada bio jedan od najznačajnih predstavnika angažovane umjetnosti sa ovih prostora, a posljednjih godina bavi se, između ostalog, gradskim temama, ekologijom, devastacijom UNESCO – vog Kotora.

Prošle godine Vučković je stekao status “Slobodni umjetnik”, a podršku za ovo priznanje dobio je od strip majstora Luke Lagatora koji je u svom obrazloženju, između ostalog, naveo da se Vučković već trideset godina aktivno i neumorno bavi stripom i karikaturom.

“To je lijepo priznanje koje umjetnik može dobiti od svoje države. Trudim se u svom pozivu i takva priznanja znači dosta. Kada sam u pregovorima sa institucijama, te kada imam neki svoj stav, viđenje i mišljenje, ono se sada mnogo više uvažava nego ranije” - pojašnjava Vučković.

Dobitnik je brojnih nagrada kroz svoje trodecenijsko stvaralaštvo. Između ostalog za originalan pristup stripu u Vršcu 1997. godine, za najoriginalniji strip u Podgorici 1999. godine, takođe u Makedoniji na kojem je dobio veoma značajno priznanje za najboljeg predavača.

Opširnije sa Vučkovićem na linku emisije “Ljetnje priče”.

 

Tekst: Irena Mačić Đurić

Foto: privatna arhiva i Radio Kotor

 

 

 

 



 

 

Podijeli na: